Aritmia poate fi tratată! Dr. Fatih Gumuser recomandă: Pacemaker-ul – soluția pentru un ritm cardiac sănătos

Aritmia poate fi tratată! Dr. Fatih Gumuser recomandă: Pacemaker-ul – soluția pentru un ritm cardiac sănătos

2 November, 2017

Tulburările de ritm cardiac pot fi tratate acum mai uşor!

Centrul Cardiologic Medpark este unicul în domeniul privat, care dispune de departament consultativ, cardiologie intervențională și cardiochirurgie și care oferă toată gama de asistență medicală pentru bolile de inimă, de la diagnostic și intervenții de urgență, până la cele mai recente tratamente, educație preventivă și reabilitare.

În cadrul Medpark oferim pacienţilor diagnosticaţi cu aritmii o procedură eficientă – implantarea stimulatorului cardiac. Numit și „pacemaker”este un dispozitiv care transmite inimii impulsuri electrice, pentru a aduce ritmul cardiac la un nivel normal. Datorită intervenţiei minim invazive, pacienţii scapă de aritmie și se pot bucura în cel mai scurt timp de o viaţă sănătoasă.

Ce este aritmia?
Aritmia reprezintă problemele legate de tulburarea ritmului normal al inimii. La pacienții cu aritmie inima poate bate prea rapid, prea încet, sau într-un ritm neregulat. În timpul aritmiei, inima ar putea să nu pompeze cantitatea suficientă de sânge în întreg corpul, afectând toate organele și sistemele. Aceasta ar putea cauza simptome precum oboseala, dificultăți de respirație sau leșin. Aritmiile grave pot dăuna organelor vitale ale corpului și pot duce chiar la pierderea cunoștiinței sau deces. Una dintre metodele eficiente de tratament, recomandate în caz de aritmii se realizează prin implantarea unui stimulator cardiac.

Ce este un stimulator cardiac?

Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mărimea unei cutii de chibrituri, care cântărește 20-50 g și este plasat în piept sau abdomen, cu scopul de a controla ritmurile cardiace anormale. Acesta folosește impulsurile electrice pentru a normaliza bătăile inimii și a trata aritmia. Stimulatorul cardiac nu doar reduce simptomele aritmiei, precum oboseala, amețeala și leșinul, ci ajută persoana care suferă de ritm cardiac anormal să revină la un stil de viață mai activ.

Cum funcționează stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac constă dintr-un generator de impulsuri, care are o baterie, un circuit computerizat mic și unul sau mai multe fire numite „electrozi pentru pacing”, care sunt conectate la inima pacientului. Generatorul emite impulsuri electrice prin aceste fire direct spre inimă. Rata la care sunt emise impulsurile electrice se numește „rată de stimulare”. 
Stimulatoarele cardiace moderne funcționează atunci când este nevoie, adică pot fi programate pentru a regla rata impulsurilor transmise, răspunzând necesităților corpului uman. Dacă stimulatorul cardiac percepe bătăile inimii ca fiind prea încete, prea rapide sau neregulate, acesta transmite semnale într-un ritm stabil. Atunci când stimulatorul determină că bătăile inimii sunt normale, acesta nu transmite niciun semnal. 
Majoritatea stimulatoarelor cardiace, numite receptive sau ajustabile la ritm, au un senzor special, cu capacitatea de a recunoaște mișcările corpului și frecvența de respirație a pacientului. Aceasta le permite să accelereze rata impulsurilor electrice în timp ce pacientul este activ. 

Ai nevoie de un stimulator cardiac dacă:

  • inima îți bate prea încet sau prea rapid;
  • inima nu îți bate într-un ritm regulat;
  • există un blocaj în circuitul electric al inimii tale.

Cum sunt implantate stimulatoarele cardiace?

Cea mai răspândită metodă de implantare este cea endocardială, care este una relativ simplă și poate fi efectuată cu anestezie locală. Utilizând această metodă, firul stimulator este introdus în inimă prin venă. Generatorul de impulsuri este deobicei plasat sub piele, în partea de sus a zonei toracice, lângă claviculă. Implantarea nu necesită intervenție chirurgicală pe cord deschis, iar majoritatea pacienților sunt externați în decurs de 24 de ore.

Stimulatorul impune schimbarea stilului de viață?

Un dispozitiv implantat în inimă permite multor persoane să continue să practice activitățile lor preferate. Medicul îți va oferi mai multe informații privitor la activitățile care trebuie evitate. Totuși majoritatea pacienților revin la activitățile lor obișnuite de zi cu zi, imediat după recuperarea completă în urma procedurii.

Defibrilatoare cardioverter implantable (ICD)

Un defibrilator cardioverter implantabil reprezintă un dispozitiv asemănător unui stimulator cardiac. Acesta livrează șocuri electrice mai mari către inimă, care, în esență, au scopul de a „reporni" inima și de a o face să pompeze din nou. Unele dispozitive conțin atât stimulator cardiac, cât și ICD într-un singur aparat. 

ICD-ul este deseori utilizat în tratamentul preventiv, la persoanele care prezintă risc de stop cardiac la un moment dat în viitor. Dacă defibrilatorul detectează că inima bate potențial într-un ritm periculos de anormal, acesta va emite spre inimă un șoc electric, ceea ce deseori ajută la readucerea inimii la un ritm normal.

Un defibrilator cardioverter implantabil convențional are electrozi de stimulare/pacing, care sunt implantați de-a lungul venei (transvenos). Există și un tip mai nou de ICD, unde electrozii pentru pacing sunt implantate sub piele (subcutanat).

Autor: Dr. Fatih Gumuser

Fatih Gumuser este medic cardiolog intervenționist în cadrul Centrului Cardiologic Medpark, cu o experiență de peste 12 ani în domeniul cardiologiei în Turcia și Moldova. Domeniul său de activitate este Cardiologia Intervențională - o ramură modernă, revoluţionară a cardiologiei care aplică tratamentul prin tehnici minim invazive, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră

o programare la dr. Fatih Gumuser și beneficiază de 50% reducere la consultația specialistului și 20% reducere la investigațiile ulterioare recomandate de acesta, doar până pe 15 aprilie.​ Pentru mai multe detalii despre promoție accesează Linkul. Detalii și programări la (+373) 22 40 00 40.

De 5 ani Medpark are grijă de inima ta.