Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Artroscopia de genunchi

Ortopedie și traumatologie
06 aug., 2015

Artroscopia este o procedură chirurgicală ce presupune vizualizarea articulației utilizându-se o cameră mică. Artroscopia oferă medicilor o imagine clară a interiorului genunchiului. Acest lucru îi ajută în diagnosticarea și tratarea problemelor la genunchi.

Ca urmare a progresului ethnic avem la dispoziție monitoare de înaltă definiție și camere de înaltă rezoluție. Acestea și alte realizări au făcut artroscopia un instrument foarte eficient în tratarea problemelor la genunchi. Conform datelor Societății Americane de Ortopedie pentru Medicina Sportivă, anual în întreaga lume se efectuează mai mult de 4 milioane de artroscopii de genunchi.

Procedura de artroscopie se face prin mici incizii. În timpul procedurii, medicul ortoped introduce artroscopul (instrument optic de mărimea unui stilou) în articulația genunchiului. Artroscopul transmite imaginile către un monitor, unde medical-ortoped vede structura genunchiului pănă la cele mai mici detalii.

Chirurgul ortoped face căteva incizii mici în genunchi, folosind o soluție sterilă pentru a umple articulația, curățind-o de orice lichid. Aceasta permite medicului ortoped sa vizualizeze genunchiul mai detaliat.

Prima sarcină a medicului este să stabilească corect diagnosticul. Acesta va introduce artroscopul în genunchi și se va ghida cu ajutorul imaginii apărute pe ecran. Dacă se cere tratament chirurgical, chirurgul ortoped introduce un instrument mic printr-o altă incizie. Aceste instrumente pot fi foarfece, aparat de ras cu motor sau lasere. Această parte a procedurii dureazăde obicei între 30 minute și o oră. Durata exactă a procedurii depinde de rezultate și tratamentul necesar.

Pacientul ar trebui să revină la activitățile fizice după 6-8 săptămîni, uneori mult mai repede (excepție cazurile cănd pacientul a suferit o reconstrucție de ligament). Suprasolicitarea fizică ar trebuie evitată pentru o perioadă mai îndelungată. Revenirea la activitățile fizice intense ar trebui consultată cu medicul.

Hakan EREN, chirurg ortoped

(publicat 2013)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă