Fumatul și infertilitatea

Fumatul și infertilitatea

24 September, 2015

Riscurile fumatului asupra sănătățiiîn ceea ce privesc bolile de inimăplămânii și vasele sangvine sunt bine cunoscute. Efectele nocive substanțiale ale fumului asupra fertilității nu sunt, însăatât de vehiculate, deși fumatul are un impact negativ asupra capacității de a concepe și de a duce o sarcină.

Impactul fumatului asupra fertilității la femei

Practic toate studiile științifice susțin concluzia că fumatul are un impact negativ asupra fertilității. Prevalența infertilității este mai mare și timpul necesar pentru a concepe este mai lung la fumători în comparație cu nefumătorii. Fumatul activ a oricărui dintre parteneri are efecte adverse, iar impactul expunerii pasive la fumul de țigară este nesemnificativ mai mic decât în cazul fumatului activ. Cercetările indică faptul că fumatul este dăunător pentru ovarele femeii, iar gradul de afectare depinde de cantitatea de țigări și perioada de timp pe parcursul căreea o femeie fumează. Fumatul pare să accelereze pierderea de ovule și a funcției de reproducere și poate apropia menopauza cu câțiva ani.

Componentele din fumul de țigară s-au dovedit a interfera cu capacitatea celulelor din ovar de a produce estrogen și pot cauza predispunerea oocitelor la anomalii genetice. Fumatul este strâns asociat cu un risc crescut de avort spontan și de sarcină ectopică. Fumătoarele însărcinate au mai multe șanse a avea copii cu greutate redusă la naștere și de a avea o naștere prematură.Incidența sindromului de moarte subita a sugarului (SMSS) de asemenea, este mai mare în familiile în care cineva fumează.

Impactul fumatului asupra rezultatelor tratamentelor de reproducere asistată

Aproape de două ori mai multe încercări de fertilizare in vitro (FIV) sunt necesare pentru a concepe la fumători decât la nefumători. Studiile privind FIV au raportat fumătoarele necesită doze mai mari de gonadotropine pentru a stimula ovarele lor, au niveluri maxime de estradiol, mai puține oocite preluate, mai multe cicluri anulate, rate mai mici de implantare și suferă mai multe cicluri de fertilizare eșuate decât nefumătoarele. Ratele de avort spontan sunt, de asemenea, majorate. Efectul negativ al fumatului este mai evident la femeile în vârstă. În general, reducerea fertilității naturale asociată cu fumatul poate nu fie depășită de tehnologiile de reproducere asistată.

Impactul fumatului asupra fertilității la bărbați

Bărbații fumători au un număr de spermatozoizi mai mic și cu motilitate inferioară și anomalii mai dese ale formei spermatozoizilor și funcției lor. Efectul fumatului asupra fertilității masculine, cu toate acestea, este mult mai dificil de evidențiat, deoarece nu sunt suficiente studii pentru a aborda această întrebare. Deși efectele fumatului asupra fertilității masculine rămân neconcludente, este dovedit efectul nociv al fumatului pasiv asupra fertilității partenerelor și dovezile precum fumatul afectează în mod negativ calitatea spermatozoizilor sugerează fumatul la bărbați ar trebui fie considerat ca un factor de risc pentru infertilitate.

Renunțarea la fumat ca parte a tratamentului de infertilitate

Un studiu important a arătat că întreruperea fumatului pentru o perioadă de cel puțin două luni înainte de a încerca FIV îmbunătățește în mod semnificativ șansele de concepție. Deși fumatul pe termen lung poate avea un efect ireversibil asupra funcției ovariene, efectele nocive asupra rezultatelor tratamentului pot fi, în parte, inversate dacă fumatul este întrerupt înainte de a începe tratamentul de fertilitate.
 

Concluzie

Studiile științifice arată fumatul contribuie ferm la infertilitate. Fumatul ar trebui fie descurajat pentru ambii parteneri din cuplurile cu o istorie de infertilitate sau avort spontan recurent. Renunțarea la fumat poate îmbunătăți fertilitatea naturală și ratele de succes ale tratamentelor de infertilitate.