Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Ginecologie: distrugem mituri

Ginecologie și chirurgie ginecologică
05 aug., 2015

În munca medicului ginecolog deseori ne ciocnim de mituri care, de cele mai multe ori, dăunează sănătății pacientelor. Misiunea medicului constă în a asigura o informare veridică e dragul sănătății lor. Fiecare vîrstă are propriile întrebări pentru ginecolog. În practica medicilor ginecologi, de obicei, pacienții sînt clasificați în cîteva categorii.

Prima categorie de pacienți o reprezintă femeile care se află la vîrsta reproductivă, dar nu sînt căsătorite. Această categorie de paciente suferă de cele mai diverse boli– acestea sînt cele care suferă din cauza disfuncțiilor ciclului menstrual, de procese inflamatorii, dar mai rar de boli ce se transmit pe cale sexuală.

A doua categorie de paciente o constituie femeile ce se află la vîrsta reproductivă şi sînt deja căsătorite – această categorie de femei, de cele mai multe ori, se adresează la ginecolog din cauza infertilității. Din păcate, în prezent din ce în ce mai multe femei de vîrstă reproductivă se confruntă cu această problemă.

Cea de-a treia categorie de paciente vizează femeile ce se află în fază premenstruală, menopauză şi postmenopauză, şi respectiv, problemele cu care se adresează la medicul ginecolog se datorează schimbărilor din organism, ce survin odată cu venirea menopauzei. Lista de probleme ce sunt asociate acestei perioade este destul de largă, şi deseori femeile de peste 50 de ani nici nu realizeă cât este de important să meargă la ginecolog pentru consultații periodice.

Distrugerea miturilor
Există destul de multe mituri în legătură cu sănătatea femeii.

Marea lor majoritate vizează metodele de profilaxie a bolilor şi igienei organelor sexuale. De exemplu, unul dintre miturile de bază, care persistă printre paciente este necesitatea spălăturilor intravaginale cu utilizarea seringii pentru a asigura o igienă adecvată organelor interne. Am lucrat o perioadă îndelungată în spital, unde se adresau multe femei cu patologii binecunoscute, iar cînd am început să lucrez în cadrul policlinicii, am fost uimită să aflu că pînă înprezent, încă din timpurile sovietice, s-a păstrat stereotipul conform căruia este necesar să facem această procedură folosind pentru dizolvare potasiu de sodiu, infuzie de muşețel sau altele. Dar toate acestea sînt absolut contraindicate, deoarece într-o măsură oarecare ele acționează negativ asupra microflorei interne a organelor sexuale feminine.

Aş mai recomanda femeilor să nu aibă mare încredere în multe produse de igienă intimă, în special în cele pe care sînt indicate „special pentru igienă intimă”. Deseori, femeile noastre înțeleg în mod diferit concepția de „intim”, şi multe dintre ele, într-adevăr, încearcă să-l utilizeze intern. Şi apoi aceste femei vin la ginecolog cu senzații de mîncărime sau eliminări, care, cel mai probabil, pot prezenta reacții la anumiți componenți chimici ce se conțin în aceste produse cosmetice.

Un alt mit îl constituie convingerea eronată precum că analiza frotiului reprezintă metoda de bază în ceea ce priveşte sănătatea femeii. De fapt, aceasta reprezintă o metodă de cercetare care în prezent nu oferă multe informații referitoare la cauzele anumitor eliminări şi, în consecință, nu ajută deloc la tratarea lor. Mai mult decît atît, pe perioada ciclului menstrual, după ciclul menstrual, în perioada ovulației şi înainte de ciclul menstrual, la femei se schimbă consistența şi cantitatea de eliminări. Ceea ce femeile consideră o patologie reprezintă, de fapt, norma acceptabilă. De exemplu, eliminările mai abundente înainte de ciclul menstrual şi mai vîscoase în timpul ovulației reprezintă norma necesară. Deseori le spun pacientelor că dacă nu suferă de mîncărime, acestea nu au miros neplăcut, nu prezintă discomfort, atunci eliminările, chiar şi cele mai abundente şi mai vîscoase, se încadrează în limitele normei.

Nu este cazul să vă alarmați sau şi mai rău, să vă stabiliți de una singură diagnosticul şi să vă tratați fără a consulta un specialist. În primul rînd este cazul să vă adresați de urgență medicului care va stabili dacă aveți de-a face cu o patologie sau nu, şi abia apoi vă va prescrie un tratament.

Dr. Ana JOSAN, medic obstetrician-ginecolog

(publicat 2012)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă