Glaucomul - boala fără simptome, care poate duce la orbire

Glaucomul - boala fără simptome, care poate duce la orbire

6 December, 2016

Ce este glaucomul?

Glaucomul este o afecțiune oculară, caracterizată prin mărirea tensiunii intraoculare, care duce la modificări patologice ale nervului optic. Astfel are loc pierderea progresivă ireversibilă a vederii şi reducerea câmpului vizual până la vederea tubulară.

La nivel mondial, glaucomul este una dintre principalele cauze ale orbirii și de aceea se recomandă examinări perioadice profilactice anuale începând cu vârsta de 40 de ani, mai special pentru persoane cu istoricul familial.

 

 

Factori de risc pentru glaucom

Principalul simptom a glaucomului este creșterea presiunii intraoculare, care apare în rezultatul dereglării balanței dintre producția și eliminarea lichidului intraocular. Cu cât tensiunea intraoculară este mai mare, cu atât e mai mare probabilitatea să fie afectate fibrele optice şi scade vederea. Pe măsură ce acestea sunt afectate, treptat apar pete negre sau “oarbe” şi treptat se îngustează câmpul vizual.

Deși cauza propriu-zisă ce determină apariția glaucomului nu este cunoscută, există anumiți factori ce predispun la acesta:

 • Vârsta de peste 40-45 de ani
 • Factorii ereditari
 • Afecţiunile asociate - diabetul zaharat, hipertensiune și hipotensiune arterială, dureri de cap de tip migrenos, miopie severă etc.
 • Hipertensiunea intraoculară
 • Traumatisme oculare şi cerebrale
 • Fumatul și consumul de alcool

Simptomele și metodele de diagnostic ale glaucomului

În faze incipiente, glaucomul nu prezintă careva simptome evidente și poate prezenta disconfort doar atunci când vederea este afectată esențial.

Unele simptome ce pot precede glaucomul sunt:

 • Încețoșarea vederii
 • Senzația de tensiune în ochi
 • Diminuarea capacității de vedere în amurg
 • Dureri nesemnificative în jurul ochilului sau cefalee
 • Afectarea vederii pentru aproape
 • Prezența cercurilor luminoase la privirea unei surse de lumină

În faze avansate, însă, evoluția către orbire este mult mai greu de stopat, chiar și cu un tratament corect.

Investigațiile de depistare a glaucomului sunt:

 • Măsurarea presiunii intraoculare (prin metode de contact şi non-contact )
 • Examinarea unghiului de drenaj
 • Biomicroscopia
 • Oftalmoscopia si retinoscopia
 • Examinarea câmpului vizual
 • Tomogragia prin coerenţă optica (OCT)

Aceste investigații permit medicului să stabilească diagnosticul de glaucom sau să evalueze cât de avansat este și, de aceea, se recomandă controlul anual la medicul oftalmolog, după vârsta de 40 de ani.

Tratamentul glaucomului

Tratamentul glaucomului începe cu picăturile de ochi , care contribuie la micșorarea tensiunii intraoculare până la nivelul normal. În cazul în care picăturile nu aduc rezultatele dorite, se poate apela la tratamentul cu laser, iar în faze avansate este necesară intervenția chirurgicală.

Intervenția chirurgicală propriu-zisă durează de la 10 până la 30 de minute, dar necesită o anumită pregătire preoperatorie și conduită post-operatorie, care va fi coordonată cu medicul oftalmolog. În timpul intervenției pacientul este conștient, administrându-se anestezie locală. Acesta poate simți anumite manipulații în jurul ochiului, dar nici un fel de dureri.

Dacă după alte intervenții, cum ar fi cea de cataractă, spre exemplu, efectele pot fi resimțite în scurt timp după operație, în cazul tratamentului glaucomului efectul operaţiei se poate resimţi doar în timp prin conservarea si păstrarea funcţiilor vizuale.

DESPRE OFTALMOLOGIA MEDPARK
 
Oftalmologia Medpark se ocupă de diagnosticul, prevenirea şi tratamentul afecţiunilor vederii, la nivelul ochilor, pleoapelor sau al aparatului lacrimal. Echipa medicală de top este pregătită să ofere ajutorul necesar atât copiilor, cât şi adulţilor, pentru identificarea și tratarea celor mai frecvente şi severe afecțiuni ale vederii – glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescenţa maculară legată de vârstă, miopia, cata-racta, strabismul, anomalii de refracţie, astigmatismul – dar și a altor afecțiuni, mai puțin comune.
 
La Medpark fiecare pacient are parte de o abordare individuală, examinare complexă, multidisciplinară, cu indicaţii ulterioare pentru tratament terapeutic sau chirurgical. Toate examinările se realizează folosind cele mai performante echipamente oftalmologice, iar rezultatele acestora permit stabilirea unui diagnostic corect, de înaltă precizie. Pentru mai multe detalii despre chirurgia oftalmologică Medpark, acceseză LINKUL.

Programează-te acum pentru o consultație la medicul oftalmolog la 022 40 00 40 (disponibil 24/24).