Dr. Irina Popov: Informații medicale veridice despre vaccinarea la copii și adulți

Dr. Irina Popov: Informații medicale veridice despre vaccinarea la copii și adulți

5 May, 2016

Vaccinarea este o metodă de prevenire a unei maladii infecțioase prin inocularea unui vaccin persoanei sănătoase. Vaccinurile conțin particule de bacterii sau virusuri care declanșează apariția răspunsului imun, capabile să protejeze organizmul uman de infecții.

Vaccinurile au salvat milioane de vieti şi au împiedicat răspândirea unor boli grave precum hepatita, tuberculoza, febra galbenă, holera, rujeola etc. Până a fi descoperit vaccinul contra variolei, anual mureau până la 5 milioane de oameni şi alții rămâneau desfigurați pe viaţă. Poliomielita este o boală invalidantă care afectează sistemul nervos central, poate determina paralizii la nivelul membrelor, deseori ireversibile. Metoda de prevenire este doar una -  vaccinarea cu vaccin poliomielitic.

În prezent, tot mai mulţi părinţi se tem să vaccineze copiii, având frică de reacţiile post-vaccinale. Unele vaccinuri pot provoca efecte secundare precum: umflături/infiltrații, pete roşii în locul inoculării, iritaţii, plâns, febră, vomă, dureri abdominale. Dar toate aceste reacţii sunt normale și trec fără urmări.  Adevărul este că un şir de maladii, care pot fi prevenite prin vaccinare, pot face copilul să sufere pentru tot restul vieţii. Aşa ar fi în cazul hepatitei cu virusul B, poliomielitei, meningitei, iar unele infecții cum ar fi rujeola, diareea cu rotavirus, difteria, tetanosul, tusea convulsivă – ameninţă chiar viaţa copilului. Vaccinarea persoanelor mature cu boli cronice contra virusului gripal reduce apariția complicațiilor postinfecțioase – pneumonii, otite, sinuzite etc., care în unele cazuri pot deveni fatale pentru ei.

În multe țări ale lumii vaccinurile rămân inaccesibile din motiv socio-economic și populaţia decedează în urma contaminării cu unele infecţii pe care vaccinurile le-ar preveni. În Republica Moldova statul acoperă integral costul vaccinurilor, ceea ce greşit ne face să credem că dacă vaccinul este ceva gratuit, înseamnă şi nu ceva bun.​ Toate vaccinurile importate în țară sunt precalificate de Organizatia Mondiala a Sănătății, după efectuarea unui șir de proceduri de control ald practicilor de producție.

Unul dintre motivele cel mai des invocate de părinții care au refuzat să-și vaccineze copiii este prezența „metalelor” în vaccinuri. Mercurul este prezent în unele vaccinuri sub formă de sare, denumită tiomersal. Tiomersalul este metabolizat de corpul uman sub formă de etil-mercur, ceea ce e diferit de metil-mercurul, cunoscut pentru efectele sale toxice asupra organismului uman. Un exemplu asemănător ar fi clorul din sarea de bucătarie și clorul din substanțele dezinfectante, ultimul fiind un compus toxic. În prezent practic a fost scos din utilizare tiomersalul, deoarece foarte mult se vorbea despre rolul lui în apariția autismului, fapt exclus prin studii relevante.
Hidroxil sau fosfatul de aluminiu se conţine în unele vaccinuri pentru a potenţa răspunsul imun. Aluminiul se gaseste în mod natural în aer, apă şi alimente. Cantitatea de aluminiu din vaccinuri  este mult mai mică decât cea din laptele matern pe care copilul îl primeşte într-o zi, nemaivorbind de praful de lapte pentru sugari.

Formaldehida este utilizată pentru inactivarea anumitor virusuri şi toxine. Vaccinurile pot conţine  o cantitate foarte mică de formaldehidă care practic este eliminată în procesul de purificare. În corpul nou-născutului se găsesc 575-862μg formaldehidă, în timp ce cantitatea maximă într-un vaccin este de 100 μg.

Până în prezent nu s-a descoperit o cauză specifică a autismului. Există însă dovezi stiinţifice clare ale faptului că simptomele autismului au multiple cauze de natură neurologică, fiind urmarea unei tulburări globale de dezvoltare a unor disfuncţii ale diferitelor sisteme şi funcţii ale sistemului nervos central. Factorii genetici și de acțiune intrauterină se iau în considerare în cele mai multe cazuri de autism. De ce mulți părinți fac o legătură între apariția bolii și vaccinarea? Deoarece diagnosticul acestei maladii se stabilește abia după primul an de viață sau mai târziu, lucru care coincide cu vaccinarea intensă pe parcursul primului an de viață.

Creșterea varietății de vaccinuri și a procentului de copii vaccinați au dus la scăderea dramatică a numărului de îmbolnăviri prin boli infecțioase. Majoritatea tinerilor părinţi de astăzi nu au idee despre existența bolilor pe care vaccinurile le previn. Multe dintre ele nu au fost vazute în realitate nici chiar de medici. Părinţii care sunt îngrijoraţi de numărul tot mai mare de vaccinuri recomandate pot fi liniştiţi, deoarece vaccinurile moderne conțin un număr mai mic de antigene decât în trecut. Un șir de studii susţin că sugarii mici au o capacitate enormă de a răspunde la vaccinuri multiple fără careva daune asupra organismului. Majoritatea copiilor cu imunodeficienţe severe sunt diagnosticaţi până la vârsta de 6-8 luni. E demonstrat că mulţi copii cu imunodeficienţe răspund bine la vaccinurile antivirale vii și faptul că riscul de infecţie severă este mai mare după infecţia naturală decât după imunizarea cu vaccinuri puternic atenuate. Atunci vaccinarea este alegerea sigură.

Nu toate vaccinurile ne oferă protecţie de 100%, însă oricum reduc riscul de a face o infecţie complicată.

Vaccinarea salvează vieți!

Aplicarea vaccinului întotdeauna trebuie să fie un act medical bine analizat,  justificat, care ar aduce doar beneficii persoanei vaccinate.
Nu ezitați să primiți informații veridice despre vaccinare la medicul dvs. Totodată, nu uitați că anume informațiile oficiale sunt cele mai bune surse de informații!

Surse documentare:

1. Davis TC, Fredrickson DD, Arnold CL, et al. Childhood vaccine risk/benefit communication in private practice office settings: a national survey. Pediatrics.2001;107(2) . Available at: http://www.pediatrics.org/cgi/content/full/107/2/e17
2. Paul A. Offit, Jessica Quarles, Michael A. Gerber, Charles J. Hackett, Edgar K. Marcuse, Tobias R. Kollman, Bruce G. Gellin, Sarah Landry. In response to concerns of parents: multiple vaccines overwhelm or weaken the immune system of children;
3. Ghaffar F, Carrick K, Rogers BB, et al. Disseminated infection with varicella-zoster virus vaccine strain presenting as hepatitis in a child with adenosine deaminase deficiency. Pediatr Infect Dis J.2000;
4. https://provaccin.wordpress.com/
5. http://emedicine.medscape.com/
6. http://www.who.int