Ortopedie şi traumatologie: tratarea urmărilor accidentărilor

Ortopedie şi traumatologie: tratarea urmărilor accidentărilor

5 August, 2015

Adresarea timpurie a pacientului la medicul ortoped- traumatolog asigură tratarea mai calitativă a urmărilor accidentărilor 

Care sînt problemele cu care, de obicei, se adresează la medicul ortoped-traumatolog?

Marea majoritate a oamenilor, desigur, se adresează cu dureri ale articulațiilor, cauzate de schimbările ce survin în ele odată cu înaintarea în vîrstă. În afară de aceste cazuri în articulații mai există și schimbări traumatice sau post traumatice, care provoacă dureri permanente. Orice traumă apărută în urma unei căderi, în cazul unui accident rutier sau chiar în timpul practicării sportului poate duce la torsiunea articulațiilor, entorsa ligamentelor și alte schimbări. Și toaet traumele, din păcate, implică după sine niște urmări. Cu cît mai devreme persoana s-a adresat medicului ortoped-traumatolog, cu atît mai mic este riscul apariției unor schimbări secundare în oase, în țesuturile vecine; iar acestea pot fi tratate mult mai ușor. Cu cît mai tîrziu persoana se adresează la noi, cu atît se expune unui risc mai sporit în ceea ce privește apariția shimbărilor secundare în țesuturile adiacente.

Ce meteode de tratare ale articulaţiilor în cazul unor accidente serioase există?

Adresarea timpurie a pacientului la medicul ortoped-traumatolog asigură tratarea mai calitativă a urmărilor accidentelor. Chiar dacă schimbările degenerative sînt deja ireversibile, iar articulațiile sînt deformate, atunci endoprotezarea constituie una dintre metodele de tratare: schimbarea articulației capabile de rulment cu o articulație artificială. După această intervenție chirurgicală pacientul scapă de durerile interminabile, îi este implantat un limb și poate se deplaseze de unul singur fără ajutorul celor din jur.

Spitalul nostru practică această metodă în cazul articulațiilor genunchilor și șoldurilor. Implanții sînt produși din titan, material ce nu provoacă efecte secundare din partea organismului, și cu toate acestea este durabil. O astfel de proteză ar trebui servească nu mai puțin de 15 ani, dar toate acestea mai depind și de însuși pacient și de modul în care urmează toate prescripțiile propuse de noi. Dacă persoana se menține în formă, nu adaugă în greutate, nu depune eforturi fizice, atunci proteza poate dura mult mai mult. Perioada de recuperare după o asemenea intervenție depinde de fixarea protezei.

La persoanele în vîrstă sau la cele ce suferă de osteoporoză sitemul osos este șubred, în cazul acesta lor li se fixează proteza cu ajutorul cementului. Acestor pacienți, deja în ziua următoare, după ce le-a fost îndepărtat sindromul bolii, li se permite se ridice. Persoanelor tinere, care au un schelet durabil, li se recomandă procedura de fixare fără cement, în dependență de alegerea corectă a mărimii protezei. Astfel de pacienți necesită aproximativ 1,5 – 2 luni, pentru ca osul se contopească cu proteza.  

bine ştim!

Patologiile articulațiilor ocupă locul doi în topul bolilor aparatului locomotor–osos ținînd cont de cazurile de apariție. Așa boli pot fi primare, secundare, pot însoți boli curente ale organelor interne sau pot fi pur și simplu boli independente. Cu trecerea anilor articulațiile devin mai vulnerabile, iar platfus și greutatea excesivă provoacă apariția unor bol precum artrozaceea ce constituie uzarea timpurie a cartilajulu, iar unul dintre primele simptome îl constituie durerile apărute în articulații la nivelul genunchilor, în caz de efort fizic.

Dr. Viorel VETRILĂ

Ortoped-traumatolog

​(publicat 2012)