Tratamentul scoliozei la copii

Tratamentul scoliozei la copii

25 November, 2015

În prezent, la 80% din copiii de vârstă şcolară se depistează forme mai avansate sau mai puţin avansate de scolioză – deviaţie a coloanei vertebrale. 
Scolioza apare cel mai frecvent în perioada de dezvoltare intensivă a scheletului şi de aceea se întâlneşte în mod special la copii. La vârsta fragedă această afecţiune poate fi tratată uşor, doarece coloana vertebrală nu este complet formată, însă după 18-20 de ani sunt necesare tratamente mai complexe.

Cu cât vârsta copilului este mai mică, cu atât mai simplu va fi tratamentul scoliozei, deoarece coloana vertebrală este în stadiul precoce de formare şi se adaptează cu uşurinţă. La adolescenţi tratamentul conservativ poate dura mai mult timp, iar după 18 ani poate fi necesar de apelat la tratament chirurgical. 

Tratamentul conservativ al scoliozei la copii: 

  • Gimnastica curativă (în tratamentul scoliozei la copii)

Principalul tip de tratament recomandat în cazul scoliozei la copii este gimnastica medicală. Exerciţiile special elaborate reprezintă o metodă de tratament eficientă, deşi necesită mai mult timp. Cu ajutorul exerciţiilor muşchii spatelui se tonifiază, curburile se diminuează şi forma coloanei vertebrale revine la normal.

  • Masajul

Un rol important în tratamentul scoliozei îl are masajul. Acesta relaxează muşchii spatelui şi îi tonifiază muşchii slabi, nedezvoltaţi.

  • Fizioterapia

În tratamentul scoliozei, medicul poate indica şi proceduri fizioterapeutice, cu scopul stimulării muşchilor spatelui. 

  • Corsetele ortopedice

Corsetele ortopedice sunt destinate pentru reducerea presiunii asupra muşchilor spinali, dar există şi un dezavantaj – muşchii spatelui slăbesc şi se atrofiază după un anumit timp.  Din acest motiv, medicul va indica o perioadă exactă, limitată la câteva ore pe zi, în care poate fi purtat corsetul. Nici într-un caz nu se va purta în permanenţă.

Pentru mai multe detalii despre serviciile de Fizioterpie, kinetoterapie şi acupunctură Medpark accesaţi linkul: http://medpark.md/ro/serviciu/fizioterapie-kinetoterapie-si-acupunctura

Tratamentul chirurgical al scoliozei

În cazul formelor avansate de scolioză, precum şi la pacienţii maturi, poate fi necesară apelarea la tratamentul chirurgical. Spitalul Medpark dispune de un centru de vertebrologie dedicat în acest sens, care acoperă practic toată gama de intervenţii chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale. Pentru mai multe detalii, accesaţi linkul: http://medpark.md/ro/serviciu/vertebrologie

Metodele de prevenire a scoliozei la copii

Pentru prevenirea scoliozei sau reîntoarcerii acesteia sunt necesare o serie de măsuri profilactice. Înotul, schiatul sau alte sporturi mai puţin solicitante, adoptarea unui stil de viaţă activ, plimbări zilnice şi menţinerea unei posturi corecte sunt câteva dintre recomandări. 
Un efect benefic asupra coloanei vertebrale îl are şi alegerea unei saltele ortopedice, alegerea corectă a mesei de scris, care să poată fi reglată odată cu creşterea în înălţime a copilului. 

În schimb, tenisul, mersul cu trotineta, badmintonul şi gimnastica artistică sunt strict contraindicate copiilor cu predispoziţie spre scolioză. 

Dacă copilul dvs. a fost diagnosticat cu scolioză, nu vă faceţi griji, această afecţiune se tratează dacă acţionăm rapid şi eficient. Cu ajutorul unui tratament complex şi individualizat puteţi uita de scolioză şi puteţi îi asigura o postură frumoasă copilului dvs. 

Citeşte şi: Cauzele apariţiei scoliozei la copii

Despre serviciile de Fizioterapie, Kinetoterapie şi Acupunctură Medpark

Specialiștii Spitalului Internațional Medpark cred în soluțiile integrate pentru sănătate, astfel procedurile de fizioterapie, kinetoterapie și acupunctură vin să completeze tratamentele medicamentoase și chirurgicale, pentru o recuperare rapidă și o viață fără dureri.

Motive pentru a alege serviciile de reabilitare Medpark:

  • Personalul specializat, cu o vastă experiență și stagii efectuate în renumite clinici europene și asiatice, care tratează pacienții folosind cele mai eficiente tehnici;
  • gamă largă de aparate de fizioterapie de ultimă generație, care oferă soluții pentru orice solicitare a pacienților;
  • Abordarea individuală a pacientului, prin elaborarea unui program personalizat de recuperare, pentru fiecare caz în parte;
  • Abordarea integrată a problemei, prin combinarea diverselor tehnici, care permite atingerea rezultatelor optime în cel mai scurt timp;
  • gamă extinsă de servicii și pachete pentru necesitățile personale de reabilitare, întărire a sănătății sau înfrumusețare.

Dr. Angela Godoroja, medic fizioterapeut