Urologul Victor Muntean recomandă bărbaților să scape de burtică. „Multe patologii se depistează acasă”

Urologul Victor Muntean recomandă bărbaților să scape de burtică. „Multe patologii se depistează acasă”

24 June, 2016

„Cu părere de rău, bărbații se adresează la urolog foarte rar. Totuși, se consideră că dacă nu are probleme legate de infertilitate, un bărbat poate merge la urolog o dată în decadă, până la vârsta de 40 de ani. Bărbații trebuie să învețe să se palpeze la fel cum o fac femeile (pentru a preveni cancerul mamar)”, menționează medicul urolog. Care sunt cele mai frecvente patologii sexuale, întâlnite la bărbați:

Varicocelul. Se caracterizează prin dilatarea venelor testiculare și de aici, creșterea temperaturii în scrot. Se poate depista la palpare, în special la testiculul stâng, unde se poate depista o masă elastică. Dacă există diferențe, la palpare, între testiculul stâng și drept, ar putea fi vorba despre o problemă. 40% dintre cazurile de diagnosticare cu varicocel duc la infertilitate. Nu există tratamente medicamentoase ale varicocelului, doar tratament chirurgical, care poate fi minim invaziv. Operația nu este una dramatică, e „chirurgie de o zi”. În cazul varicocelului, masa identificată trebuie fie elastică. Masa dură poate fi un semn de cancer testicular, care se dezvoltă rapid și este foarte agresiv. Majoritatea cazurilor de varicocel se întâlnesc până la vârsta de 35 de ani, iar diagnosticarea la timp oferă probabilitatea mai mare a unui tratament.

După vârsta de 40 de ani, survine mărirea prostatei, care cere o evaluare mai frecventă. Mărirea în volum a prostatei duce la dereglări ale micțiunii, urinat frecvent. După astfel de simptome, se cere neapărat consultația medicului. Tratamentul nu e de fiecare dată obligatoriu, nu vă uitați prea mult la publicitate sau la ce vedeți în farmacii.

Cancerul prostatei poate fi tratat la stadii incipiente, deși este asimptomatic. După vârsta de 45 de ani, vizitarea urologului se recomandă o dată la 2 ani. Atenție însă: hiperplazia prostatei și cancerul de prostată sunt lucruri diferite. Hiperplazia este o stare și nu o boală, însă are anumite simptome. Există și tratament medicamentos, și chirurgical pentru această problemă.

Disfuncția erectilă. Este o altă problemă, întâlnită la peste 60% dintre bărbații trecuți de vârsta de 40 de ani. În general, potența depinde de starea psihologică, dar și de cea generală de sănătate a pacientului. Mulți bărbați nu discută nici măcar cu partenerele lor această problemă care însă poate fi tratată cu succes. Disfuncțiile de erecție pot indica alte boli de care suferă bărbații, printre care cele cardiovasculare. În general, viața sexuală activă a bărbatului poate fi prelungită până la adânci bătrâneți, depinde doar de cât de bine se păstrează bărbatul. Tratamentul începe de la diagnosticarea cauzei. Mai există și preparate „magice”, ca pastila albastră, însă ea are mai multe contraindicații.

Cert este că masa corpului influențează direct asupra erecției. Dacă bărbatul are o circumferință a taliei mai mare de 95-96 de cm, acesta poate fi un motiv al apariției problemelor de potență. Supraponderabilitatea dereglează metabolismul lipidic, în plus, permite mai puține posibilități fizice. Deci, fără burtă!”

sursa www.ea.md