Chirurgie bariatrică

Chirurgie bariatrică

CHIRURGIA BARIATRICĂ ÎN MOLDOVA (EUROPA DE EST)

Obezitatea este cunoscută a fi una dintre cele mai grave epidemii ale epocii moderne. Obezitatea severă este extrem de greu de tratat prin dietă și exercițiu fizic. Intervenția chirurgicală este singura cale de acțiune, atunci când alte metode nu au reușit. În general, obezitatea are un efect negativ asupra sănătății și bunăstării pacientului, sporind riscul de dezvoltare a mai multor afecțiuni grave și cronice, care pot scurta durata de viață.

Intervenții chirurgicale de scădere a greutății corporale

Bariatria este domeniul medicinii care se ocupă de problemele obezității, oferind ca soluții un set de intervenții chirurgicale, pentru a pune capăt supraponderabilității. Chirurgia bariatrică este foarte complexă, iar în urma operației pacientul trebuie să-și schimbe stilul de viață cardinal, pe o perioadă nedeterminată. În general, rezultatele intervențiilor chirurgicale bariatrice sunt foarte bune, duc la pierdere esențială de masă corporală și, respectiv, îmbunătățesc calitatea vieții pacienților. Intervențiile chirurgicale de scădere a greutății au devenit unele dintre cele mai populare proceduri medicale în lumea occidentală.

După o intervenție chirurgicală bariatrică în Moldova, Europa de Est, pacientul își poate relua stilul obișnuit de viață. Totuși, va introduce în regimul zilnic unele schimbări, la recomandarea medicilor noștri, inclusiv diete speciale și exerciții fizice. 
Departamentul Bariatric al Spitalului Internațional Medpark este format din personal medical cu un nivel înalt de profesionalism și responsabilitate, care își dedică toată energia și eforturile în scopul obținerii unui rezultat excelent pentru fiecare pacient în parte. 

Cum se calculează Indicele Masei Corporale?

Supraponderabilitatea și obezitatea sunt determinate în mare parte prin calcularea Indicelui Masei Corporale (IMC), în funcție de greutatea și înălțimea persoanei. Formula de calcul este următoarea: 

  • IMC = m/h*h

Unde „m” reprezintă greutatea, iar „h” este înălțimea.
După valoarea IMC fiecare persoană poate fi inclusă în una dintre următoarele categorii: 

  • IMC cuprins între 20-25 reprezintă o greutate normală;
  • IMC între 35-40 se consideră obezitate și prezintă risc crescut pentru probleme de sănătate ca diabetul zaharat de tip 2, tensiune arterială înaltă, nivel ridicat de colesterol, apnee în timpul somnului și dereglări cardiovasculare.
  • IMC mai mare de 40 – nivel avansat de obezitate, care presupune riscuri pentru viața pacientului.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că obezitatea este, de asemenea, definită prin procentul anormal de țesut adipos în organism, în concordanță cu un tabel internațional care determină greutatea recomandată.

Ce este o intervenție chirurgicală bariatrică?

Chirurgia bariatrică este realizată prin micșorarea, rezecția sau ocolirea unei părți a stomacului. Rezultatul acestor intervenții chirurgicale este faptul că persoana nu mai poate consuma aceeași cantitate de alimente pe care o consuma înainte; operațiile reduc drastic cantitatea reală a produselor alimentare consumate, iar pacientul se simte sătul mai rapid.

Care sunt cerințele pentru o intervenție chirurgicală bariatrică?

Medicii care se specializează în chirurgia bariatrică în Moldova, Europa de Est, apreciază pacientul care este potrivit pentru operație, dacă are un IMC deosebit de ridicat – 40 sau mai mare – aceasta este o situație care necesită intervenție chirurgicală urgentă. În cazuri foarte rare, există pacienți cu un IMC de 60, acestea fiind situații extreme, care pot duce la deces.

Cu toate acestea, și pacienții cu un IMC de 35 sau mai mic pot opta pentru tratament bariatric, recomandat în special dacă persoanele suferă și de alte boli, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, nivelul ridicat de colesterol și altele. În asemenea situații, pacienții trebuie să fie supuși unor examinări medicale, cu scopul de a stabili dacă aceștia sunt eligibili pentru procedurile de pierdere în greutate, după care medicul specialist va recomanda intervenția chirurgicală potrivită.

TIPURI DE INTERVENŢII CHIRURGICALE BARIATRICE:

  • INELUL GASTRIC (bandingul gastric reglabil) – este cea mai simplă procedură chirurgicală bariatrică. Un fel de pungă este creată în timpul intervenției chirurgicale, prin plasarea unui inel îngust în partea de sus a stomacului. În acest fel, cea mai mare parte a alimentelor solide nu poate ajunge în stomac, iar în rezultat – cantitatea de mâncare consumată scade.
  • GASTRECTOMIA LONGITUDINALĂ sau micșorarea stomacului – prin această procedură stomacului i se oferă o formă lungă și îngustă. O parte din stomac este eliminată și este creat un nou stomac, în formă de mânecă. Această metodă ajuta pacientul să se simtă sătul mai repede și să nu poată digera o cantitate mare de produse alimentare. Medicii folosesc pentru această intervenție un dispozitiv special de capsare.
  • BYPASS-UL GASTRIC este cea mai răspândită operație din Statele Unite, în domeniul chirurgiei bariatrice. Chirurgul împarte stomacul în două părți și creează o pungă gastrică cu un volum de 30 de centimetri cubi, care duce direct în intestinul subțire și ocolește stomacul. Ca urmare, pacientul va consuma mai puțină mâncare și vor fi absorbite mai puține calorii.

Fiecare tip de intervenție chirurgicală de pierdere a greutății are avantajele și dezavantajele sale, care pot fi analizate diferit în funcție de starea pacientului. De asemenea, este necesară o monitorizare postoperatorie a acestor intervenții chirurgicale, care include dieta, stilul de viață și orice condiții medicale aferente. Este important ca pacientul să fie capabil să se adapteze la această operație complexă, să-și schimbe obiceiurile și regimul alimentar.

Spitalul Internațional Medpark, este singurul spital privat din Moldova, Europa de Est, care ajută pacienții sa găsească răspuns la orice întrebare cu privire la chirurgia bariatrică sau alte modalități de pierdere în greutate, aplicate înainte de aceste proceduri. Personalul Spitalului Internațional Medpark oferă asistență completă privind tratamentul în Moldova, Europa de Est, pentru a se asigura că intervenția chirurgicală și etapa post-operatorie decurg în siguranță pentru pacient. Spitalul Internațional Medpark abordează în mod individual fiecare pacient, pentru a-i asigura îmbunătățirea calității vieții.