Endoprotezare de şold

Endoprotezare de şold

ENDOPROTEZAREA DE ȘOLD 

Endoprotezarea de șold este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale, care permite restabilirea mobilității pierdute a articulației, ca rezultat al proceselor degenerative legate de vârstă sau din cauza fracturilor de șold. Înlocuirea articulațiilor naturale cu proteze este cea mai bună metodă de tratare a artrozei, afecțiune care dăunează funcțiilor motorii ale persoanei și scade considerabil calitatea vieții.

Medicii specialiști ai departamentului Ortopedie al Spitalului Internațional Medpark, folosind cele mai inovative tehnici chirurgicale, au obținut rezultate remarcabile în domeniul endoprotezării de șold.

Spitalul Internațional Medpark a devenit un model în Moldova și în regiune, pentru calitatea serviciilor de sănătate, respectarea standardelor medicale internaționale, profesionalismul echipei medicale, echipamentul de ultimă generație, confortul și tratamentul excelent oferit fiecărul pacient.

Structura și funcțiile articulației șoldului

Articulația șoldului este cea mai mare articulație a corpului uman. Ea conectează capul femurului cu pelvisul. Structura anatomică unică permite omului să miște membrele inferioare în trei direcții – îndoire, ridicare, rotație.
Fiecare articulație este supusă unui efort considerabil în timpul mersului, activităților fizice, și transportării obiectelor grele.
Ligamentele puternice oferă forță și stabilitate articulațiilor. Suprafața articulară a oaselor este acoperită cu cartilaj, care asigură mobilitatea articulației și evită frecarea oaselor. Alimentarea cu sânge a acestor structuri anatomice este asigurată de arterele pelvisului și ale șoldului. În cazul în care una sau mai multe părți componente ale articulației sunt afectate, pot surveni urmări grave, care de cele mai multe ori nu se supun tratamentului conservativ.

Indicații pentru intervenția chirurgicală de endoprotezare totală a șoldului 

Patologiile de tipul artrozelor, schimbările organismului legate de vârstă, pot afecta modul de funcționare a articulației șoldului. Tratamentul conservativ al proceselor inflamatorii și degenerative nu duce la eliminarea cauzei, are efect temporar, adesea cu urmări adverse. Doar endoprotezarea poate elimina problema, restabilind funcționalitatea articulației. Cele mai importante indicații pentru înlocuirea articulației sunt:

 • Artroza progresivă, provocată de schimbările în articulația șoldului legate de vârstă. Schimbările degenerative ale cartilajului duc la apariția fricției între suprafețele articulare, cauzând inflamarea articulației și apariția durerii în timpul mersului. Consecințele osteoartritelor servesc drept indicații primare pentru o endoprotezare de rutină.
 • Consecințele patologiilor infecțioase, ale artritelor reumatoide.
 • Fractura de șold și alte afecțiuni cauzate de leziuni. Cele mai frecvente fracturi de șold, atât în cazul tinerilor, cât și la persoanele în vârstă, sunt însoțite de dislocarea capului femurului, ceea ce duce la înrăutățirea circulației sangvine în această regiune și apariția necrozei. Riscul apariției necrozei posttraumatice este o indicație pentru intervenția chirurgicală la șold, recomandată pacienților de orice vârstă.
 • Tulburarea circulației sangvine în articulație de natură non-traumatică.
 • Tumorile oaselor sau ale cartilajului articulației.

Diagnosticarea patologiilor articulației șoldului 

Medicii Centrului de Ortopedie al Spitalului Internațional Medpark au dezvoltat un program individual de depistare a problemelor legate de articulații.

Printre cele mai importante metode de diagnosticare a patologiilor articulației se numără:

 • Examenul radiologic;
 • Ultrasonografia articulației;
 • Rezonanța magnetică nucleară;
 • Angiografia;
 • Puncția diagnostică;
 • Investigații de laborator.

Endoprotezarea șoldului 

Specialiștii de talie internațională din spitalul privat Medpark, pot realiza toate tipurile de endoprotezare de șold, cum ar fi protezarea completă sau parțială. În timpul intervenției sunt utilizate cele mai performante proteze, compuse din materiale neutre pentru organism. Intervenția chirurgicală asupra șoldului este efectuată cu anestezie generală. În timpul înlocuirii parțiale a articulației, chirurgul înlătură capul și gâtul femurului, pe care le înlocuiește cu proteza. Dacă chirurgul ortoped face o endoprotezare completă, pe lângă protezarea femurului, el înlocuiește toată suprafața articulară. În perioada postoperatorie pacienților le este prescris un curs complet de reabilitare, pentru a putea reveni la modul obișnuit de viață.

Medicii chirurgi ortopezi ai Spitalului Internațional Medpark abordează în mod individual fiecare pacient care are nevoie de endoprotezare de șold, oferindu-i toată informația despre metodele de tratament, avantajele și dezavantajele fiecărei metode în parte. Principiile de bază ale Spitalului Internațional Medpark – grija față de pacient, profesionalismul și responsabilitatea – asigură rezultate excepționale ale tratamentului și atingerea unui nivel maxim al calității vieții pacientului.