Luna Conștientizării Cancerului la Sân

Luna Conștientizării Cancerului la Sân

30 September, 2016

În fiecare an, în toată lumea, luna octombrie este dedicată CONȘTIENTIZĂRII PRIVIND CANCERUL LA SÂN. 

Spitalul Internațional Medpark și Proiectul Stop Cancer la Sân lansează o campanie de sensibilizare a femeilor cu privire la necesitatea efectuării controalelor medicale regulate în vederea depistării și prevenirii cancerului la sân. 

Cancerul mamar este o afecțiune manifestată prin creșterea necontrolată și anormală a celulelor în țesutul sânului. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femei, dar și la bărbați în proporție de 1% din toate cazurile de cancer mamar. Cancerul la sân, în stadii incipiente poate fi depistat cu ajutorul mamografiei. 

​Mamografia reprezintă o radiografie a sânului, care permite depistarea schimbărilor structurii acestuia cu câțiva ani înainte de manifestarea simptomelor detectabile prin autoexaminare sau examinare clinică şi se efectuează după vârsta de 40 ani. În condițiile în care cancerul de sân este a doua cea mai întâlnită maladie oncologică în Republica Moldova, pentru prevenirea acesteia este necesară efectuarea anuală mamografiei.

Prof. Natalia Rotaru, Șef Catedră imagistică USMF, Director medical, Departamentul Radiologie Medpark: „Prin această inițiativă ne propunem să informăm pacientele că afecțiunile sânului, inclusiv cancerul, sunt mai ușor de tratat dacă sunt depistate în faze incipiente. Campania Medpark este dedicată tuturor femeilor care întrunesc factorii de risc, dar și apropiaților acestora, care le pot convinge să meargă la medic în mod regulat, pentru a rămâne sănătoase.”  

În cadrul campaniei, în perioada 01-31 octombrie 2016, la Medpark, investigația de mamografie va fi efectuată cu 50 % reducere. Echipamentele de ultimă generație utilizate la Medpark asigură desfășurarea examenului de mamografie în condiții de confort sporit, în doar câteva minute. 

De ce să faceți un control mamar?

  • Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în Republica Moldova, cu până la 900 de cazuri noi depistate anual;
  • Cancerul mamar este o boală asimptomatică, riscul apariției căreia crește odată cu înaintarea în vârstă (în special după 40 de ani);
  • Un control mamar poate reduce rata de deces prin cancerul de sân cu peste o treime;
  • Majoritatea pacientelor din Republica Moldova se adresează prea târziu la medic, când tratarea este mai dificilă sau ineficientă.

Pentru detalii referitor la campanie, contactați-ne la: +373 (22) 40 00 40

Alte noutăți