Pacienții cu infarct miocardic, tratați gratuit la Medpark, se pot întoarce acasă a doua zi

Pacienții cu infarct miocardic, tratați gratuit la Medpark, se pot întoarce acasă a doua zi

29 September, 2016

Infarctul miocardic este una dintre cele mai grave afecțiuni cardiace, care poate surveni în mod neașteptat și evoluează rapid, cu impact ireversibil asupra inimii. Contrar percepției că se întâlnește preponderent la persoanele în etate, această afecțiune continuă să întinerească, depistându-se și la persoane cu vârsta de 30, 40 de ani, cum este și în cazul pacientului Ilie Focșa, tratat de curând la Medpark.
 
Infarctul miocardic apare atunci când vasele inimii sunt blocate sau îngustate din anumite cauze, precum ateroscleroza, formarea unui tromb, etc. În lipsa aportului de oxigen, celulele cardiace încep să moară, producându-se infarctul de miocard, cunoscut drept atac de cord sau sindrom coronarian acut. Acesta se manifestă cel mai des prin dureri toracice intense sau presiune localizată în mijlocul pieptului, dar poate fi și asimptomatic în anumite cazuri.
 
Ilie Focșa, un bărbat în vârstă de doar 48 de ani, s-a adresat la echipa cardiologică Medpark cu dureri insuportabile în piept la efort fizic, resimțite de aproximativ 2 luni. Pacientul din raionul Ocnița a fost consultat gratuit de către echipa cardiologică Medpark, în cadrul unui proiectui social "Echipa mobilă cardio în localitatea ta". În urma consultației și ecocardiografiei, dr. Mihail Tașnic i-a recomandat pacientului efectuarea unui test de efort, care a confirmat diagnosticul de angină pectorală și, respectiv, necesitatea efectuării coronarografiei.
 
Coronarografia este singura procedură ce permite vizualizarea cu exactitate a condiției vaselor inimii și identificarea eventualelor porțiuni îngustate sau blocate. În timpul procedurii pacientului i se introduce prin arterele din zona radială (încheietura mâinii) sau inghinală un tub foarte subțire, prin care se injectează substanța de contrast, care oferă un tablou foarte clar a anatomiei arterelor inimii. În rezultatul coronarografiei, pacientului Ilie Focșa i s-a depistat stenoză de 95% pe artera descendenta anterioară, ceea ce înseamnă că putea dezvolta în orice moment un handicap funcțional sever sau un infarct miocardic masiv, soldat cu deces.
 

   

Astfel, în timpul aceleiași intervenții, echipa cardiologică Medpark, alcătuită din doctorii Hakan Eraslan, Tașnic Mihail și Cozma Constantin, a efectuat procedura de angioplastie coronariană. Intervenția minim invazivă presupune inserarea unui stent (inel metalic) în vederea deschderii zonei îngustate și revascularizării inimii.
 
Aceste 2 proceduri, care au durat în jur de 2 ore, i-au salvat practic viața pacientului de la infarctul miocardic care putea debuta în orice moment. În doar 24 de ore pacientul a fost externat și a putut să se întoarcă la familie, la cei 2 copii și la un mod de viață obișnuit.
 
Ilie Focșa, pacient: “Mulțumesc medicilor Medpark care au fost la Ocnița cu scopul de a ajuta oamenii și care au avut foarte mare răbdare cu pacienții. S-a depistat că sunt la un pas de infarct și dl. Mihai Tașnic m-a invitat la Medpark să fac o coronarografie. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această lucrare și să binecuvânteze această echipă de medici profesioniști, cu dăruire de sine și iubitori de a salva vieți.”

 

 
Centrul Cardiologie Cardiochirurgie Medpark este singurul din țară care reunește toate etapele de diagnostic și tratament a bolilor de inimă, de la consultații și diagnostic cardiologic, până la intervenții minim invazive și cardiochirurgie. Co-existența acestor domenii este extrem de importantă în cazul pacienților critici, când apare necesitatea mai multor etape de tratament.
 
Reamintim că în cadrul Medpark procedurile de diagnostic și tratament al infarctului (angiografie coronariană și angioplastie) se efectuează gratuit, în baza poliței de asigurare medicală. Accesează LINKUL pentru a vedea ce trebuie să faci în cazul în care ai dureri în piept la efort fizic sau suspectezi un infarct. 
 
Ai grijă de inima ta și a celor dragi!

Alte noutăți