Proiect social de prevenție a infarctului "Echipa mobilă cardio în localitatea ta"

Proiect social de prevenție a infarctului "Echipa mobilă cardio în localitatea ta"

28 September, 2016

Incidența infarctului miocardic în Republica Moldova este îngrijorătoare, mai ales că acesta poate surveni în mod neașteptat și evoluează foarte rapid​. Cel puţin o jumătate dintre pacienții cu infarct miocardic acut decedează într-o oră de la debutul simptomelor, iar pe parcursul următorului an decedează încă 25% bărbați și 42% femei. Atacul de cord poate fi, însă, prevenit prin adoptarea unui mod sănătos de viață și prin efectuarea screeningurilor pentru identificarea factorilor de risc.

Dat fiind gradul scăzut de cunoaştere a simptomelor unui infarct și nivelul redus de adresabilitate la medic în rândul populației RM, Centrul Strategii şi Politici de Sănătate (CSPS) a lansat proiectul „Echipa mobilă cardio în localitatea ta”. Scopul proiectului este asigurarea accesului populației din regiuni la screeningurile pentru bolile cardiovasculare și identificarea lor precoce.

Inga Pasecinic, Președinte CSPS: „Suntem convinși că informarea populației privind posibilitățile invazive de diagnostic, profilaxie și tratament al infarctului de miocard va contribui la creşterea gradului de conștientizare a pacienților cardiaci și va duce la depistarea precoce a bolilor, oferindu-le astfel pacienților o șansă în plus pentru o viață mai lungă”. 

Acest proiect este realizat cu suportul profesional și tehnic al Spitalul Internațional Medpark. Beneficiarii proiectului sunt: pacienți aflați la evidența medicului de familie sau cardiologului cu boala ischemica a cordului si/sau care prezinta durere toracica indusă de efort fizic – simptome ce pot precede infarctul de miocard. Echipa mobilă cardio este alcătuită din medici cardiologi experimentați, ai Centrului Cardiologie și Cardiochirurgie Medpark, cât și de asistente medicale.

De la lansarea proiectului în luna iulie 2016 și până în prezent echipa mobilă a efectuat 6 vizite în raioanele Drochia, Ștefan-Vodă, Leova, Florești, Ocnița şi Edineţ. Au fost consultaţi peste 450 de pacienți și efectuate peste 230 de ecocardiografii express și electrocardiograme. Toate serviciile medicale au fost prestate gratuit persoanelor care au problem cardiace.  Proiectul va continua prin vizite în alte regiuni ale ţării.

În urma consultațiilor efectuate, au fost identificate zeci de persoane cu risc de infarct, cărora li s-a recomandat efectuarea coronarografiilor și, ulterior, stentarea vaselor inimii în scopul evitării survenirii unui atac cardiac.

Olga Şchiopu, Manager General Medpark: „Cel mai fericiţi ne fac pacienţii cărora am reuşit să le depistăm la timp probleme care puteau duce la un infarct de miocard. Este impresionant să vezi îngrijorare şi speranţă pe feţele oamenilor care aşteptă să fie consultaţi. Deja văzându-I pe fiecare cu bolile şi problemele lor am înţeles cât de tare au nevoie să simtă că viaţa lor are importanţă. Am văzut oameni descurajaţi care la 50 de ani spuneau ca “mi-am trait traiul şi că ajunge să trăieşti”. Am văzut oameni fericiţi care constatat că problema mai veche nu mai există. Am văzut oameni care au regăsit speranţa de a mai face o investigaţie suplimentară care le va da şansa să trăiească. Toate acestea le facem din respect pentru viață, cu dragoste pentru oameni”. 

Menționăm că la Medpark, procedurile de coronarografie și angioplastie se efectuează gratuit, inclusiv spitalizare în baza poliței de asigurare medicală obligatorie. ​Detalii AICI