Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, marcată în perioada 25 – 31 ianuarie 2016

Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, marcată în perioada 25 – 31 ianuarie 2016

27 January, 2016

Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în Moldova. Pe tot teritoriul Europei, există aproximativ 60.000 de femei care dezvoltă cancer de col, 30.000 mor din această cauză în fiecare an, în timp ce mai mult de 225.000 trăiesc cu aceasta boală (primind tratament sau nu). 

Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin organizarea de programe care să asigure screening pentru cancerul de col uterin pentru femeile adulte şi vaccinare împotriva virusului HPV pentru adolescente.

Depistarea precoce a cancerului de col uterin poate fi făcută prin testul Babeş – Papanicolau. 

  • daca testul este normal, femeile vor fi invitate să revină pentru screening după 3-5 ani. Screening-ul regulat, la fiecare 3-5 ani, reprezintă cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin.
  • dacă sunt detectate celule pre-canceroase, se vor recomanda investigaţii suplimentare (alt test Pap, testul pentru HPV sau o colposcopie), pentru a se stabili daca este necesar tratamentul.

Contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la prevenirea cancerului de col uterin şi programează-te acum pentru un viitor mai sănătos!

Pentru programări ne puteți apela la numărul de telefon: 022 40 00 40