Chirurgie vasculară

Chirurgie vasculară

Chirurgia vasculară este o specialitate modernă, adresată unei mari categorii de pacienți cu boli arteriale și venoase, dar și pacienților care necesită acces vascular pentru chimioterapia de durată.

Echipa de chirurgi vasculari a Spitalului International Medpark are o instruire completă și continuă la nivel național și internațional, asigurând tratamentul chirurgical deschis și endovascular de diferită complexitate al patologiilor arteriale și venoase.  Sunt tratate patologiile vasculare în diferite zone anatomice (regiunea cervicală, membrele superioare, torace, abdomen, membrele inferioare), conform standardelor internatioanale de calitate. 

În afară de tehnicile tradiționale, echipamentele perfomante utilizate la Medpark le permit chirurgilor să efectueze intervenții asupra  arterelor și venelor prin tehnici minim-invazive sau endovasculare. Acestea asigură o spitalizare de scurtă durată, o recuperare rapidă, o rată minimă de complicații și un rezultat estetic superior.

Principalele domenii ale chirurgiei vasculare practicate în Spitalul International Medpark sunt:

 • Chirurgia arterelor carotide și vaselor brahiocefalice în profilaxia ictusului ischemic (insultului);
 • Chirurgia aortei abdominale și ramurilor ei;
 • Chirurgia arterială periferică a membrelor superioare si inferioare;
 • Tratarea piciorului diabetic de formă ischemică;
 • Flebologia minim-invazivă si reconstructivă;
 • Asigurarea accesului vascular pentru chimioterapia de durată.

Cele mai frecvente boli vasculare:

 • Boala carotidiană – afectarea de catre ateroscleroză a vaselor care alimenteaza cu singe creierul (carotidele) cu ingustarea sau ocluzarea acestora. Unele fragmente de placa se pot detasa si migra in creier. Ca rezultat, se dezvolta Atacul Ischemic Cerebral sau Ictusul ischemic (Insultul). Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează intervenții deschise și/sau endovasculare pe arterele carotide pentru a preveni ictusul ischemic primar sau repetat. Concomitent, se realizează intervenții chirurgicale complexe în cazul anevrismelor (dilatării) de artere carotide în regiunea cervicală (a gâtului) și tumorilor de glomus carotidian cu implicarea acestor artere.

 • Anevrismul de aortă – dilatarea aortei (torace, abdomen), produsă în mod obișnuit de ateroscleroză și favorizată de hipertensiunea arterială, cel mai frecvent localizată la nivelul aortei abdominale, cu risc mare de ruptură când depășește diametrul de 5,5 cm și cu indicație chirurgicală. Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark efectuează tratamentul chirurgical al anevrismului aortal necomplicat pentru a preveni ruptura lui sau intervine de urgență în cazul anevrismului rupt de aorta abdominală.

 • Ischemia cronică abdominală – durerea abdominală chinuitoare, care apare peste 30-60 min dupa mâncare, provocată de îngustarea vaselor ce alimentează cu sânge intestinul subțire și gros – sindromul de ischemie cronică abdominală. Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează intervenții deschise și/sau endovasculare de orice complexitate pe arterele ce alimentează intestinele pentru a trata sindromul de ischemie cronică abdominală.

 • Hipertensiunea arterială vaso-renală – îngustarea arterelor ce alimentează cu sânge rinichii induce printr-un mecanism secretor creșterea tensiunii arteriale sistemice, care devine uneori greu de controlat cu medicamente. Simultan, îngustarea progresivă a arterei renale duce la sclerozarea (ratatinarea) rinichiului și pierderea funcției acestuia. Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează intervenții endovasculare de angioplastie și stentare a arterelor renale pentru a ameliora sau trata hipertensiunea arterială vaso-renală și a păstra vitalitatea rinichiului.

 • Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (arterită) – constă în îngustarea și ocluzarea arterelor ce alimentează cu sânge membrele inferioare. Apare mai des la pacienții fumători, diabetici, hipertensivi și cu cifre înalte ale colesterolului, cu vârste între 50 și 75 de ani, dar se atestă și la pacienții tineri. Simptomele cele mai frecvente sunt: durere la mers în mușchii feselor, coapselor sau gambelor, durere de repaus în regiunea plantei (piciorului), gangrene de degete sau plantă. Patologia netratată la timp duce în final la amputarea membrului inferior. Cu cât mai precoce se depistează și se tratează vasul/vasele afectate, cu atât riscul de pierdere a membrului inferior este mai mic și rezultatele la distanță sunt mai bune.  Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează intervenții deschise și/sau endovasculare de orice complexitate pe toate segmentele arteriale ale membrelor inferioare pentru a trata arteriopatia obliterantă, chiar și în cazurile când șansele de salvare a membrului inferior sunt foarte mici.

 • Varicele hidrostatice – vene dilatate situate superficial, în special la nivelul membrelor inferioare, care pot produce atât complicații locale (edeme, tromboflebite, ulcer varicos), cât și un aspect estetic neplăcut. Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează tot spectrul de interventii în boala venoasă cronică a membrelor inferioare, inclusiv în cazurile avansate, manifestate prin ulcere trofice invalidizante. Prioritatea noastră este invazivitatea minimă a intervenției și efectul maxim al tratamentului aplicat.   

 • Boala Raynaud – răcirea și cianoza (învinețirea) degetelor (mâini sau picioare), produsă de schimbări de temperatură si/sau de factori emoționali (stres).  Acest fenomen este provocat de spasmul prelungit al vaselor de calibru mic, care alimentează cu sânge degetele, ca răspuns la factorii iritanți. 

 • Tromboflebita / insuficiența venoasă – se manifestă, în special la nivelul membrelor inferioare, prin durere, edem și cianoza membrului, apărute brusc sau lent și pot duce în final la leziuni cronice (dermatită de stază, ulcer de stază). În unele cazuri, migrarea trombilor din venele profunde dar și superficiale ale membrelor inferioare și bazinului mic pot duce la închiderea vaselor pulmonare – trombembolia arterei pulmonare. În aceste situații riscul de deces subit este deosebit de înalt si necesită aplicarea unui plan de măsuri de urgență. Tratamentul este complex și de lungă durată. Cu cât mai repede este inițiat, cu atât riscurile imediate, dar si complicațiile la distanță pot fi minimizate. Echipa de chirurgi vasculari/endovasculari Medpark realizează diagnosticul și conduita corectă de tratament, inclusiv chirurgical deschis sau endovascular (montarea cava-filtrului temporar sau permanent) în această patologie, asigurând și o conciliere de durată a tratamentului la distanță.

  
PRINCIPALELE INTERVENȚII VASCULARE DISPONIBILE LA MEDPARK

Intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi by-pass arterial

 • Endarterectomia carotidiană – intervenție chirurgicală prin care chirurgul vascular deschide și înlatură  placa aterosclerotică din artera carotidă, previnind astfel accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu boală carotidiană. Boala carotidiană apare în urma depunerii de colesterol, grăsimi și calciu din sânge, care cu timpul duc la îngustarea arterei carotide și, respectiv, la scăderea fluxului sanguin către creier. Uneori fragmente din aceste zone vasculare afectate se pot rupe și migra în creier, ceea ce provoacă accidentul vascular cerebral sau ictusul iuschemic (insultul). Endarterectomia carotidiană presupune îndepărtarea chirurgicală a plăcii de aterom şi este una dintre cele mai frecvente operații vasculare. La moment este considerată a fi cea mai sigură și de durată metodă de prevenire a ictusului ischemic primar și/sau repetat. 

 • Endarterectomia periferică – interventie prin care chirurgul vascular deschide și înlatură placa aterosclerotică din vasul ce alimentează o anumită zonă anatomică, mai frecvent membrul inferior. Intervenția se finalizează cu aplicarea unui procedeu chirurgical de lărgire a vasului arterial pentru a asigura un rezultat postoperator de durată.   

 • By-pass arterial – reconstrucţie arterială la nivelul membrelor superioare și inferioare, care constă în montarea unui vas arterial nou ce ocoleste vasul nativ obliterat. Odată cu înaintarea în vârstă și asocierea factorilor de risc (fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat etc.) pe pereții arterelor se depun colesterol și calciu. Astfel, diametrele vaselor prin care curge sângele se îngustează, iar țesuturile situate în aval de zona afectată suferă prin scăderea cantității disponibile de oxigen și nutrienți. By-passul se practică atunci când vasul arterial nativ este închis pe o distanță prelungită și nu poate fi curățit și lărgit. În aceste cazuri vasul nou are un traiect paralel cu cel ocluzat, conducând sângele spre zona anatomică afectată.  Prin intermediul by-passului se realizează o cale alternativă de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă este sever îngustată sau ocluzată. În calitate de material pentru by-pass se folosește un vas nou – grefonul arterial. Acesta poate fi reprezentat de o porțiune dintr-o venă a pacientului sau dintr-un material sintetic special adaptat. Chirurgul conectează acest grefon în sistemul arterial deasupra și sub zona bolnavă, astfel sângele poate sa ajungă la țesuturile suferinde. Cel mai frecvent, în chirurgia vasculară se realizează operații de bypass la nivelul membrelor inferioare, dar acestea pot fi practicate și la membrele superioare sau în alte zone ale corpului, dacă situația o impune. 

 • Rezecția anevrismelor - se aplică în cazul dilatării patologice a pereților unui vas sangvin. Aceasta dilatare patologica se numeste anevrism. In majoritate apare ca complicatie a aterosclerozei. In unele cazuri poate aparea ca rezultat al invaziei bacteriene (Salmonella, Traponema Pallidum, Mycobacteria tuberculosis) sau micotice a peretelui arterial. În alte cazuri poate apărea după un traumatism vascular (accident rutier, de muncă, habitual sau manipulație medicală). Prezența anevrismului arterial este o situație periculoasă pentru viață, deoarece are un risc crescut de ruptură și hemoragie internă masivă. De asemenea, trombii din interiorul anevrismului pot migra și ocluza arterele aflate în distalitate față de anevrism, provocând blocarea accesului sângelui spre țesuturi. Anevrismele arteriale pot fi prezente în toate segmentele anatomice (cap, gât, torace, membrele superioare, abdomen, membrele inferioare) și necesită consultație și tratament la chirurgul vascular.

 • Trombembolectomia – extragerea cheagului pe cale chirurgicală printr-o incizie minimă a arterei afectate, utilizând o sondă cu balon. Această operație se adresează pacienților cu boala arterială periferică datorată unei embolii sau tromboze recente la nivelul axului arterial al membrului pelvin sau toracic. Embolia reprezintă migrarea prin intermediul fuxului sangvin a unui cheag de sânge dezvoltat în altă zonă a axului arterial sau în inimă (datorită unei tulburari de ritm precum fibrilația atrială) și blocarea lui în arterele mebrului inferior sau superior, determinând oprirea circulației arteriale și apariția fenomenelor de ischemie.

Cura chirurgicală a varicelor la nivelul membrelor inferioare

 • Flebectomia - reprezintă o intervenție chirurgicală ce are ca scop înlăturarea venelor varicoase superficiale dilatate ale membrelor inferioare. Acestea nu mai aduc niciun beneficiu organismului și creează condiții de staza (reținere) a sângelui în membrul inferior. Dacă nu se intervine la timp, treptat apar tulburări trofice ale pielii și țesutului adipos subcutanat al membrului inferior (hiperpigmentare, lipodermatoscleroza, exema, ulcer trofic) sau complicații potențial periculose pentru viață (tromboflebita de varice). Pe parcursul flebectomiei ambulatorii sau de staționar, zona intervenției chirugicale va fi marcată (cartografiere). Se vor face mici incizii pe piele (de la 1 mm) și cu ajutorul unor instrumente chirurgicale dedicate, vena afectată și afluenții săi vor fi înlăturați. Operația necesită anestezie locală sau regională (spinală). Toată vena afectată se îndepartează în timpul unei singure intervenții chirurgicale. Ca rezultat al invazivității foarte mici a intervenției, pacientul peste 24 h devine activ și se poate externa.  La distanță, datorită utilizării inciziilor foarte mici, se atinge un efect cosmetic foarte bun, adesea nefiind vizibile urmele venelor varicoase sau operației (în stadiile precoce ale maladiei).

 • Sclerozarea venelor membrelor inferioare. Timp de foarte multe decenii, scleroterapia a fost folosită pentru tratarea venelor varicoase și a celor în formă de pânză de păianjen. Această procedură implică injectarea unei soluții (de obicei, soluție salină), care determină coagularea sângelui la nivelul venei, ea neffind ulterior vizibilă. Ulterior se va forma țesut cicatricial la nivelul venelor, determinând sclerozarea lor.

Intervenții în tumorile maligne

 • Implantarea de cateter permanent pentru chimioterapie.  Tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice. Chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind flebita (arderea) venelor prin care se administrează tratamentul. Pentru a evita apariția acestui fenoment sau pentru a putea continua tratamentul oncologic la pacienții la care sistemul nervos periferi nu mai permite montarea unei perfuzii (din cauza venelor prea subțiri, friabile), se folosește un dispozitiv medical special, numit cameră implantabilă pentru acces venos prelungit. Camera implantabilă pentru chimioterapie este, de fapt, un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunică direct cu un cateter din silicon, prin care se administrează medicamentele. 

 • Biopsii ganglionare - reprezintă intervenții chirurgicale de extirpare a ganglionilor, pentru a examina dacă sunt sau nu afectați de cancer.

De ce să alegi serviciile chirurgicale Medpark 

 • Medpark respectă strict standardele medicale internaționale, care garantează siguranţa actului medical şi cele mai bune rezultate în urma tratamentului. Infrastructura Medpark oferă condiţii de excepţie pentru diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al pacienţilor, şi anume: 
 • 5 săli de operaţii ultramoderne integrate cu sălile de terapie intensivă și reanimare – toate dotate cu cele mai performante aparate medicale şi personal calificat.
 • Săli de operaţii dotate cu flux continuu de aer sterilizat şi uşi ermetice care minimizează riscul infecţiilor intraspitaliceşti. Sterilitatea aerului asigură totodată şi recuperarea postoperatorie rapidă a pacienţilor (cu câteva zile mai devreme decât în alte spitale), riscul complicaţiilor ca urmare a infecţiilor e minim; 
 • Presiune pozitivă – aerul steril cu presiune mai înaltă este direcţionat asupra mesei de operaţii, în special deasupra plăgii, astfel aerul din jur (de exemplu, respiraţia personalului medical) nu nimereşte în plagă – asigurându-se sterilitatea şi riscul minim de infectare a acesteia, a complicaţiilor post-operatorii; 
 • Cell-saver – sistem de autotransfuzie. Sângele pacientului i se transfuzează lui însuşi, astfel nu are contact cu sânge străin;
 • Hemofiltrare pentru curăţarea sângelui pacientului, se aplică postoperatoriu în cazuri complicate; 
 • Îngrijiri postoperatorii la standarde internaţionale și tratament complex de reabilitare rapidă
 • Implementarea standardelor medicale internaționale, ce garantează siguranţa actului medical şi cele mai bune rezultate în urma tratamentului.
 • Aplicarea conceptului „spital fără durere”,  asigurând  o anestezie şi analgezie individualizată fiecărui pacient, de eficacitate maximală și riscuri minimale. 
 • 63 de saloane moderne pentru un singur pacient în staţionarul spitalului, dotate cu pat funcțional, bloc sanitar propriu, pat pliabil pentru insoțitor, personal medical mereu la dispoziție, WiFi, TV, ș.a. pentru confortul și siguranța pacientului.