Diagnostic cardiologic

Diagnostic cardiologic

La Spitalul Internaţional Medpark pacienţii beneficiază de cele mai moderne metode de diagnostic cardiologic, dezvoltate în conformitate cu standardele internaționale.

Medicii cu experienţă internaţională sunt specializaţi în diagnosticul funcţional cardiologic şi pun la dispoziţie servicii unice în Republica Moldova, prin intermediul serviciului de cardiologie invazivă.

Servicii de diagnostic cardiologic oferite la Medpark:  
•    Electrocardiograma – investigaţia iniţială de bază, care înregistrează activitatea electrică a inimii;
•    Testul de efort cardiovascular (Treadmill test);
•    Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (Holter TA);
•    Monitorizarea ambulatorie a electrocardiogramei (Holter ECG);
•    Ecocardiografia transtoracică şi transesofagiană (detalii aici);
•    Radiografia toracică;
•    Tomografia computerizată;
•    Rezonanța magnetică nucleară;
•    Coronaroangiografia;
•    Studiile electrofiziologice.

Ecocardiografia reprezintă o evaluare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, ceea ce permite obţinerea unor imagini precise şi clare ale structurii inimii şi eventualelor formaţiuni. Ecocardiografia Doppler permite măsurarea fluxului de sânge pe diferite porţiuni ale inimii şi examinarea modului de funcţionare a valvelor.

Monitorizarea Holter ECG presupune înregistrarea în mod continuu a ritmului inimii, de regulă pe parcursul unei zile, cu ajutorul unui dispozitiv mobil. Acesta oferă informaţii complete şi precise despre modul în care reacţionează inima la activităţile de rutină, deosebit de utile pentru evaluarea aritmiilor cardiace, a activităţii inimii după un atac de cord, a durerilor toracice, precum şi pentru descoperirea cauzelor diferitor stări patologice.

Testul de efort fizic (Testul Treadmill). Anumite simptome la pacienţii cardiaci se manifestă doar în situaţii de stres, efort fizic intens sau alte circumstanțe mai puţin obişnuite. Pentru depistarea şi analizarea acestora se utilizează Testul Treadmill, care presupune simularea situaţiilor de stres pentru inimă, cu ajutorul efortului fizic. Pacientul se deplasează pe o bandă rulantă, efortul fizic intensificându-se în trepte. În timpul testului medicul înregistrează încontinuu electrocardiograma și măsoară periodic tensiunea arterială. Rezultatele testului oferă o imagine mai amplă despre starea pacientului şi pot ajuta în diagnosticul diferitor patologii cardiace, în special al cardiopatiei ischemice și al aritmiilor cardiace.

Studiul electrofiziologic reprezintă o metodă invazivă de diagnostic a aritmiilor cardiace. În cadrul acestui studiu, sub ghidaj radiologic, se introduc cabluri speciale numite catetere electrofiziologice până la locul necesar în interiorul inimii. Ele sunt plasate în aşa fel, încât medicul poate înregistra activitatea electrică a inimii. De asemenea, cu ajutorul acestor catetere, medicul poate stimula inima pacientului în diferite feluri, pentru a obţine informaţii despre activitatea electrică a acesteia.

În cadrul Centrului Cardiologic Medpark, pacienții cardiaci sunt monitorizați constant: de la prima consultație, pe toată durata tratamentului și după intervențiile chirurgicale. Toate investigațiile și procedurile necesare pot fi realizate la cel mai înalt nivel, în corespundere cu standardele europene și internaționale.