Proctologie

Proctologie

Proctologia este domeniul care se ocupă de examinarea, diagnosticarea și tratarea bolilor acute și cronice ale canalului anal, perineului și intestinului gros.

Mulți dintre pacienți ezită să apeleze la un medic proctolog, din timiditate sau lipsă de informare. Dar examinarea la timp este vitală, mai ales dacă faci parte din categoriile de risc sau observi unele simptome îngrijorătoare.

La Medpark ai parte de soluțiile care ți se potrivesc, deoarece noi oferim în același loc și în cele mai bune condiții: consultaţii de specialitate, investigaţii imagistice şi de laborator, proceduri minim invazive, intervenţii chirurgicale și tratament spitalicesc.

Consultaţiile şi intervenţiile proctologice acoperă o gamă largă de patologii: hemoroizi interni şi externi, fisuri anale, fistule perirectale, paraproctite acute, polipi rectali etc.

Ai nevoie de consultaţia proctologului, în cazul în care există cel puțin unul dintre următoarele simptome:

 • Eliminări de sânge, mucozitaţi şi/sau puroi din canalul anal;
 • Apariția durerii în regiunea anala in timpul defecarii și în afara acesteia;
 • Senzaţii de greutate si disconfort în perineu;
 • Prolabarea și/sau apariția unor formaţiuni în zona perianală;
 • Balonare și dureri abdominale;
 • Constipație, diaree, meteorism, dificultăți la defecare;
 • Scăderea inexplicabilă a masei corporale, lipsa sau pierderea poftei de mâncare;
 • Vârsta de peste 50 de ani, mai ales în cazul în care rudele tale au o boală malignă, nu numai a intestinului.

În special trebuie să te alerteze eliminarea permanentă de sânge, impulsul permanent de defecație, constipația alternând cu diareea, pierderea în greutate, starea generală de slăbiciune.

De ce să alegi Medpark:

 • echipă medicală experimentată;
 • realizarea investigațiilor complexe;
 • stabilirea diagnosticului cu o mare exactitate;
 • aplicarea tratamentelor conservatoare de ultimă oră;
 • efectuarea procedurilor minim invazive, fără spitalizare;
 • intervenții chirurgicale sigure, prin metode moderne și cu timp minim de recuperare;
 • eficienţa şi calitatea tratamentelor.

AFECȚIUNI PROCTOLOGICE ȘI TRATAMENTE PROPUSE

Cele mai raspândite afecţiuni ale canalului anal sunt hemoroizii şi fisura anală.

HEMOROIZII – deși este o afecțiune destul de comună, aceasta nu trebuie neglijată. Boala îi afectează în special pe cei care îndeplinesc munci fizice grele, persoanele care suferă de constipatii cronice, femeile gravide, persoanele cu un mod sedentar de viaţă.

Boala hemoroidală include toate manifestările clinice ale modificărilor patologice ale hemoroizilor (hemoragia, prolabarea nodulilor hemoroidali, tromboza nodulilor interni, externi etc.), însă depistarea nodulilor hemoroidali în lipsa plângerilor nu poate fi considerată boală.

Hemoroizii se manifestă prin sângerare în timpul actului de defecare, de intensitate diferită și prin prolabarea hemoroizilor interni.

Hemoroizii pot fi acuți sau cronici, care, de fapt, sunt diferite faze ale unei singure boli. Pot fi depistați hemoroizi interni, externi, în funcție de elementul dominant, și hemoroizi combinați.

 • Hemoroizii acuțiprin hemoroizi acuți se subînțelege tromboza hemoroizilor, care se manifestă prin creșterea în dimensiuni, edemul hemoroizilor și apariția durerilor în anus, de multe ori acestea fiind foarte intense. De obicei, aceste acuze îl determină  pe pacient se adreseze pentru prima dată la specialist.

Există trei grade de severitate a hemoroizilor acuţi:

 • Gradul I este caracterizat prin tromboză de hemoroizi, fără inflamația a mucoasei și a pielii perianale.
 • Gradul II se caracterizează prin tromboză de hemoroizi cu inflamaţia mucoasei.
 • Gradul III – tromboză cu trecerea inflamaţiei pe mucoasă și pielea perianală.

Adresarea precoce la un medic specialist și tratamentul adecvat soluționează cazul in 4-6 zile. În cazuri severe se pot dezvolta modificări necrotice ale țesutului perianal, cu declanșarea unei perirectite purulente (abscese în zona perianală).

 • Hemoroizii cronici – manifestările principale sunt: sângerari episodice, îndeosebi la defecare. Sângerarea este, de obicei, primul semn al bolii, iar în următorii 5-8 ani apare prolapsul hemoroizilor. La început, pacientul îl poate reduce cu ușurință printr-o simplă contracție a mușchilor anali. Ulterior, tonusul muscular scade, iar nodulii necesită o reducere manuală. Gradele hemoroizilor cronici:
 • Gradul I – sângerare anală, fără prolabarea hemoroizilor.
 • Gradul II – prolapsul hemoroizilor cu reducere în canalul anal (cu sau fără sângerare).
 • Gradul III – prolapsul hemoroizilor cu necesitatea periodică de reducere manuală în canalul anal (cu sau fără sângerare).
 • Gradul IV – prolapsul permanent al hemoroizilor împreună cu membranele mucoase ale rectului, incapacitatea de a le repoziționa în canalul anal cu manevre manuale (cu sau fără sângerare).

Tratamente pentru hemoroizi

În funcție de caracteristicile individuale ale pacientului și de gradul afecțiunii (I, II, III sau IV), medicul proctolog alege cea mai potrivită metodă de tratament:

 • Tratamentului conservator: prescrierea unui regim alimentar, limitarea activității fizice și prescrierea de medicamente, care au o acțiune de reducere a edemului, normalizarea microcirculaţiei în plexul hemoroidal, ameliorarea durerii.
 • Tratamentul minim invaziv: ligaturarea hemoroizilor interni cu inele de latex. Procedura se efectuează ambulator, nu necesită anestezie, iar costurile sunt minime.
 • Tratamentul chirurgical: este aplicat în tromboza de hemoroizi externi și se realizează cu anestezie locală. În acest caz se efectueaza atât îndepărtarea izolată a maselor trombotice, cât și excizia întregului nodul trombozat. La Medpark se realizează atât operația clasică de hemoroidectomie, cât și operația prin procedeul Longo.

FISURA ANALĂ este o afecțiune frecventă, întâlnită mai des la femei și reprezintă o deteriorare a mucoasei anale. La 3-4 săptămâni după formarea fisurii anale acute, în absența tratamentului potrivit, ea devine cronică.

Fisura anală cronică diferă vizual de cea acută: îngroșarea marginilor fisurii, apare ţesut cicatricial dur, iar la  porţiunea distală se formează un „polip gardian”.

Dureri la pacienții cu fisuri anale cronice apar, de obicei, după defecare, sunt mai puțin intense decât la fisurile acute sau chiar absente. Eliminările sangvine și spasmul sfincterului persistă.

Tratamente pentru fisura anală

În tratamentul fisurilor anale cronice sunt utilizate atât tehnici minim invazive, cât și chirurgicale. Tratamentul medicamentos este ineficient, dar respectarea dietei este obligatorie. Se indică clisme, băiţe calde și supozitorii cu Belladonna.

Este esențial să vizitați un proctolog la timp, deoarece tratamentul minim invaziv, non-chirurgical al fisurilor este foarte eficient. La apariţia simptomelor descrise mai sus, pentru concretizarea diagnosticului este necesară excluderea fisurilor anale secundare, în caz de tuberculoză, sifilis, cancer rectal etc.

Pentru acestea și orice alte afecțiuni proctologice depistate în urma investigațiilor, medicul proctolog îți va recomanda în mod individual metoda de tratament.

 

EXAMINAREA PROCTOLOGICĂ

Examinarea include: tuşeul rectal (examinarea digitală), examinarea instrumentală a canalului anal și examinarea mucoasei rectale prin proctoscop. Toate investigaţiile sunt nedureroase, se efectueaza în poziție fiziologică (culcat pe o parte sau pe spate), în unele cazuri – în poziţie genuchi-coate. Pentru prima examinare în masură deplină este necesară o pregătire a intestinului, cu 2 supozitoare laxative, cu 1 oră înainte de vizita la medic. Dacă ai dureri severe și alte simptome grave, va fi nevoie de examinare urgentă, fără pregătire specială.

Adresarea precoce la specialist va preîntâmpina complicațiile și dezvoltarea unor boli severe în această zonă, inclusiv dezvoltarea maladiilor oncologice.

PROCEDURA DE PREGĂTIRE PENTRU EXAMINAREA PROCTOLOGICĂ

Cu 4 ore înainte de examinare, la un interval de 30 de minute, se efectueaza două clisme de curăţare. Este preferabil să reţii apa timp de 10 minute. În acest scop, culcă-te pe spate și respiră profund. Posibilele dureri și senzaţiile de plenitudine în abdomen le puteți calma cu un masaj ușor. Dacă e posibil, plimbați-­vă cu apa introdusă în intestin sau culcați-vă pe abdomen. La stabilirea clismei de curăţare, fii atent să nu introduci mai mult de 1,5­ litri de lichid. Dacă e necesar să efectezi două clisme consecutive, trebuie să respecți un interval de 45-60 de minute, asigurându­-te că apele de spălare de la prima clismă au fost evacuate complet. Imediat înainte de procedură, pacientul urinează, pentru golirea vezicii urinare.

PROCEDURA DE PREGĂTIRE PENTRU INTERVENŢIA CHIRURGICALĂ

În termen de 3­4 de zile înainte de intervenția chirurgicală, pielea din regiunea perineului, feselor, coapselor este tratată zilnic cu soluţie de Betadină. În ajun de operație se rade părul pubian, de pe perineu, fese, coapse.

Cu o zi înainte de operație pacientul primeşte un laxativ. Tot în ajun se efectuează două clisme de curățare (conform procedurii descrisde mai sus), după care se face un microclister cu decoct de mușețel (1 lingură la 250 ml de apă), pe noapte.

În dimineaţa zilei intervenției chirurgicale, cu cel puţin 1­1,5 ore înainte, se efectuează încă o clismă. În ajun pacientul nu ia cina, iar în ziua operaţiei nu va lua­ micul dejun.