Plămădeală Svetlana

Plămădeală Svetlana

Plămădeală Svetlana

Medic anestezist-reanimatolog, d.ş.m., categoria superioară (part-time Medpark)

Studii:

2009: Doctorat în Anestezie și Terapie Intensivă, Chisinau, Republica Moldova
2003-2006: Doctorat în anestezie și Terapie Intensivă, Chișinău, Republica Moldova
2000-2003: Rezidențiat în Anestezie și Terapie Intensivă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" Chișinău, Republica Moldova
1994-2000: Facultatea de Medicină Generală, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" Chișinău, Republica Moldova
1991-1994: Colegiul Medical Republican, Chișinău, Republica Moldova

Experiență profesională:

2013 prezent: Medic anestezist-reanimatolog, Spitalul Internațional Medpark, Chișinău, Republica Moldova
2013 prezent: Coordonator al programelor de formare prin simulare, CUSIM, Chișinău, Republica Moldova
2004-2013: Asistent universitar , Catedra de Anestezie și Terapie Intensivă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie, Chișinău, Republica Moldova
2002-2006: Medic anestezist-reanimatolog, Spitalul de Urgență, Chișinău, Republica Moldova
1998-2000: Asistentă medicală în departamentul de Terapie Intensivă, Spitalul Municipal de Urgență, Chișinău, Republica Moldova
1994-1998: Asistent chirurgical, Spitalul Municipal nr 2, Chișinău, Republica Moldova

Formare continuă: 

A participat la peste 30 de stagieri, conferințe și specializări în Republica Moldova, România, Israel, Rusia, Austria, Belgia și alte țări

Membru al:
    
2003-prezent: Membrul Societății de Anesteziologie și Terapie Intensivă din Republica Moldova
2013-prezent: Membru al comitetuluide  examinare ESA, Partea I-a, EDAIC

Publicații:

Autor și coautor a 33 de publicații

Limbi cunoscute:

Româna, rusa, engleza, franceza


Noutăți

„În ochii lor pacientul e centrul Universului.” Cu acest genericla Sala cu Orgă din Chișinău a fost lansată o expoziție de portrete – un omagiu inedit adus medicilor de ziua lor profesională.

Specialiştii Medpark sunt la curent cu ultimele noutăţi din medicină şi tind să se perfecţioneze încontinuu prin participarea la diverse conferinţe, seminare şi traininguri din ţară şi de peste hotare.

Medpark este de gardă 24/7 pentru sănătatea pacienților de toate vârstele! Pe data de 24 august reprezentanții departmentului Anesteziologie și Terapie Intensivă Medpark au oferit un training specializat pentru personalul grădiniței „Chips”, în conformitate cu standardele internaționale de siguranță în cadrul instituțiilor preșcolare.

Video

Opinia pacienților

Aș vrea să public și cu glas tare să Mulțumesc Echipei Cardiologice Medpark pentru că mi-a salvat tatăl!

Să spun foarte sincer: dacă apare o problemă de sănătate - nu disperați, mergeti cu cei dragi la Medpark, spitalul ăsta chear are cu Cine și are cu Ce!
Scriu aici pentru că cunoștințele trebuie transmise. Pentru că statistic doar 1/5 din infarcte ajung la soluționare timpurie. Pentru că diagnosticul rapid contează.
Dar în primul rând, pentru că profesioniștii merită să fie povestiti.
 

Cum a fost?
În ultima zi de școală a copiilor, când și soarele se bucura că a venit vacanța, primesc un sunet de la tata care cu glas vinovat îmi zice că îl doare în spate și l-a luat ambulanța. Panică. Distanță între noi 100 km. Sigur mă veți înțelege cei care aveți părinții departe! Acum, deși sunt medic și activez în Medpark, recunosc ca m-am pierdut. Dar logica era simplă: Medpark – cardiologie – mai repede să-l aduc pe tata. Aici intră în acțiune Echipa Cardiologică Medpark și eu încep să simt pământul sub picioare. Daniela Ivanov a inițiat transferul. Constantin Cozma pe întreg parcursul drumului a comunicat cu medicul ambulanței și a coordonat dozele medicamentelor. Hai c-am ajuns! Mihail Tasnic ( “Doctorul Meu” cum zice tata) a preluat pacientul în secția de internare, cu un calm dezarmant provenit din practica zilnică (deloc nu seamană cu filmele, nimeni nu aleargă), și a plecat în sala de cardiologie intervențională. Împreună cu mentorul echipei intervenționale Hakan Eraslan, a fost efectuată angioplastia, tromboliza (Medpark este Unicul spital în Moldova unde Se Face) și stentarea. 
Peste 1,5 ore medicul m-a informat că tata este bine, glumește și vrea acasă Pfffffffffff!
 

Ce trebuie de adus?
A urmat întrebarea firească. Firească deoarece cu toții am fost în situația când trebuia să aducem la spital “jumătate de casă”(treptat desigur), să întelegem ce poate și nu poate mânca pacientul, de unde luăm găină de casă pentru zeamă (că trebuie zeamă rară de casă), cine din rude și la ce oră aduce mâncarea. Răspuns: în afară de lucrurile personale ale pacientului - nimic. Prima reacție – simți un gol și parcă te temi să pleci acasă. Sentimentul când lași copilul în tabără prima dată și îți faci griji că va duce foame.

A doua zi, când am venit, tata mânca terci cu iaurt. Prima ce mi-a zis: Aici, în reanimare toată noaptea nimeni n-a închis un ochi. Practic nu s-au așezat. În ce corabie cosmică m-ai adus? Mă uit la Svetlana Plămadeală, doctorița care a preluat garda, mintea lucidă a cursului nostru de medicină generală, și-i răspund cu încredere - Medpark. 
Aici medicii știu cum trebuie. Aici Regula și Standardul sunt la ei acasă. Farmacistul eliberează medicamente individual pentru fiecare pacient. Asistentele medicale sunt universale. Ventilația nu permite dezvoltarea infecției. Personalul zâmbeste pacienților și are grijă de saloane. Și mai sunt… mai sunt mulți Oameni harnici.
 

Costurile? 
Hmmm… încă o întrebare firească. Depinde cu ce compari. Cât costă viața părintelui tău? A persoanei iubite? Cât costă siguranța, profesionalismul? Timpul cât costă? Dar regretele…? Sau voi știți în ce merită să investești mai mult decât în sănătate?

Analizând imparțial ce am simțit pe pielea proprie pot să spun cu toată responsabilitatea: Medpark este un spital fantastic si eu Multumesc că există așa Specialiști la noi. Și când zic la noi, am în vedere la Noi în Moldova.
Aveți grijă de cei dragi și nu uitați să telefonați zilnic părinții

22.06.2017

Aliona B.