Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pregătirea pentru analizele de laborator

Analizele din sânge se prelevează de către personalul medical pe nemâncate. Până la recoltarea probei de sânge, cu 12 ore anterior, nu trebuie să consumați alimente, se permite doar consumul de apă. Chiar și o cafea sau un ceai, îndulcite sau nu, vă pot influența unele analize. Este recomandat ca înainte de recoltare organismal să beneficieze de 15-30 minute de repaos, în special pentru investigații metabolice și endocrinologice.

Unele investigații se recoltează într-un anumit interval, în funcție de ritmul circadian de secreție al organismului, valorile de referință sunt diferite în funcție de ora recoltării:

  • cortizolul se recoltează fie dimineața între orele 8:00 și 10:00, fie după amiază între orele 16:00 și 19:00
  • prolactina se recoltează între orele 8:00 și 10:00

Pentru unele investigații vi se vor solicita date suplimentare legate de anumite stări fiziologice (data ultimei menstruații, vârstă gestațională, instalarea menopauzei) sau tratamentele medicamentoase pe care le urmați, necesare pentru setarea valorilor de referință și pentru interpretarea rezultatelor.

Pentru unele analize hormonale, medicul curant vă va indica să le efectuați în anumite zile ale ciclului menstrual. Vă sfătuim să urmați cu strictețe aceste recomandări.

Analiza generală a urinei. Pentru examenul de urină, recoltarea se face la domiciliu, în recipient steril de la farmacie sau de la recepția laboratorului Medpark. Se recomandă să recoltați prima urina de dimineață sau, dacă acest lucru nu este posibil, după minim 3 ore de la micțiunea din timpul nopții. Dacă din momentul colectării urinei până la transmiterea probei colectate la laboratorul Medpark trec mai mult de 2 ore, vă rugăm să țineți recipientul cu urină la frigider. În situații de urgență recoltarea se poate face și în unul din grupurile sanitare ale spitalului, amenajat special pentru acest scop. Pentru examenul de urină sunt suficienți 20-30 ml de produs. Pentru copiii de până la 3 ani se acceptă și cantități mai mici, dar minim 15 ml.

Analiza urinei la bacterii (urocultura). Înainte de recoltare este necesar să efectuați toaleta intimă, spălați organele genitale externe cu apă calduță și săpun, clătiți bine, fără a vă șterge cu prosop sau hârtie igienică. Dacă este cazul, introduceți în vagin un tampon de vată. Recoltați în medie 30 ml de urina din jetul mijlociu (nu de la începutul micțiunii, nici de la sfârșitul ei).

Examenul coproparazitologic pentru ouă de helminți, detectarea antigenelor Helicobacter pylori sau Giardia intestinalis din materii fecale. Se recoltează în recipient special de la farmacie (coprorecoltor fără mediu de transport). Testul nu necesită o pregatire prealabilă. Prelevarea se efectuează din scaunul proaspăt emis. Din materiile fecale se recoltează probele cu linguriţa coprorecoltorului, cate o portiune de marimea unei alune, din 3 locuri diferite ale bolului fecal sau 1-2 ml de materii fecale lichide. După recoltare, proba trebuie păstrată la frigider și transportată la laborator în maximum 24 de ore de la colectare.

Analiza materiilor fecale pentru hemoragii oculte. Se recoltează în recipient special de la farmacie (coprorecoltor fără mediu de transport). Atenţie! 75% din sângele aflat la suprafaţa bolului fecal se difuzează în apa din vasul toaletei în 4-12 minute ducând la posibile rezultate fals-negative. Urina hematurică sau sângele menstrual pot duce, de asemenea, la obţinerea unui rezultat fals-pozitiv. Vă rugăm să întrerupeți un eventual tratament cu fier cu 72 ore înainte de recoltare, pentru a evita rezultatele fals-pozitive.

Proba de digestie (din materii fecale). Se recoltează în recipient special de la farmacie (coprorecoltor fără mediu de transport). Timp de o săptămână înainte de recoltare pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, lubrifianţi, supozitoare şi creme. Timp de 72 de ore înainte de recoltare nu se vor consuma băuturi alcoolice şi se va ţine un regim alimentar care să contină în mod obligatoriu, zilnic: 50-60g de unt, 100-200g carne roşie, 500ml lapte, 200-300g cartofi şi 100g de pâine.

Spermograma și spermocultura. Cu o săptămână înainte de recoltare se va opri medicaţia în curs, dacă acest lucru este posibil, și se recomandă să nu întrețineti relații sexuale minim 2, maxim 4 zile. Înaintea recoltării, să nu consumați alcool, să nu fumați, să nu consumați alimente condimentate, boboase (mazăre, fasole etc.). Nerepsectarea acestor reguli pot genera valori eronate la eliberarea rezultatului.

Spermocultura o recoltați la domiciliu în recipient steril de la farmacie sau de la recepția laborator Medpark. După recoltare, recipientul cu spermă se păstrează la temperatura camerei şi va fi adus în laboratorul Medpark în maximum 3 ore.

Spermograma o recoltați în incinta laboratorului de andrologie Medpark (et 2. departamentul FIV). Dacă spermograma o recoltatați la domiciliu se recomandă sa fie adusă în laborator în maximum 1 oră.

Spermocultura și spermograma vor fi colectate în zile diferite, după o abstinenţă de 4-7 zile.

Colectarea probei:

– Urinați.
– Spălați-vă pe mâini.
– Spălați penisul cu săpun, cu ușoară decalotare a prepuțului, pentru a reduce riscul de contaminare a probei cu flora comensală a pielii.
– Clătiți penisul cu apă din abundenţă pentru înlăturarea urmelor de săpun.
– Uscați mâinile şi penisul cu un prosop de unică folosinţă.
– Ejaculați în containerul steril.

Se va colecta întreaga cantitate de spermă în recipientul steril. Sperma va fi obţinută prin masturbare, nefiind recomandată recoltarea în urma unui contact sexual sau în prezervativ.
În situaţia în care prima fracţie ejaculată nu a fost colectată în container, concentraţia de spermatozoizi / ml de spermă poate fi scazută, influenţând rezultatul final. În cazul probelor recoltate incomplet se recomandă o nouă recoltare după o abstinenţă de 4-7 zile.

Testul Babeș-Papanicolau, frotiu ginecologic, Femoflor. Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, spălăturile sau dușurile vaginale, alte tratamente intravaginale (aplicare de geluri, creme, contraceptive intravaginale, dezinfectante sau lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale: tampoane intravaginale, examinare vaginală sau ecografie transvaginală. Recoltarea testului Papanicolau se efectuează în intervalul dintre ziua 07-a și ziua a 14-a a ciclului menstrual, obligatoriu (prima zi a ciclului menstrual se consideră prima zi de sângerare). Testul se poate efectua înainte sau la minim 24 ore după colposcopie, la 3 luni de la electrorezecţii, polipectomii şi la 6 săptămâni postpartum.

Exudat faringian. Probele se recoltează dimineață, din oro-faringe (gât), înainte de a mânca, bea, de a vă spăla pe dinți, fără să luați un dezinfectant bucal sau guma de mestecat.

Va rugăm precizați dacă urmați un tratament antibiotic.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă