Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Ce este mamografia?

Mamografia  – o metodă de elecție de detectare a proceselor patologice a glandelor mamare.

Cancerul de sân rămâne la nivel global cea mai frecventă malignitate întâlnită la femei. Dar, în contrast cu alte tumori maligne, modalităţile imagistice moderne permit diagnosticul precoce al acestuia, cel mai adesea la femeile asimptomatice.

Mamografia este singura metodă  imagistică care a fost studiată în studii randomizate pe termen lung și care au dovedit  eficiența metodei în reducerea deceselor provocate de cancerul de sân.

În general, o leziune mamară suspectă, detectată la timp are un prognostic foarte bun, iar un diagnostic corect este cea mai bună oportunitate pentru paciente de a beneficia de o a abordare  individualizată, crescând astfel șansele de vindecare, un tratament mai puțin invaziv și mai eficient, diminuând costurile și efectele emoţionale pe termen scurt și lung.

Există efecte adverse după investigația respectivă? Prezintă pericol sau radiație? 

Mamografia este o investigație radiologică, cu doze mici de iradiere, sigură  pentru sănătate și acceptată ca metodă de screening (examen profilactic) mondial. Oferă posibilitatea  detectării precoce a cancerului de sân, cu aproximativ  trei-patru ani înainte ca o femeie să observe simptomele.

Când și pentru ce este folosită această investigație?  

Mamografia poate fi :

de screening: se efectuează regulat la femei asimptomatice, care au peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare de la ultima mamografie efectuată. În caz de istoric familial agravat (cancer mamar – mama/ bunica /sora / mătușa), screening-ul se începe cu 5 ani mai devreme decat vârsta la care a fost stabilit diagnosticul la rudă.

de diagnostic: este recomandată la pacientele simptomatice, care au peste 35 ani sau după o mamografie de screening cu modificări prezente, atunci când apare una din următoarele modificări:

  • prezența unui nodul;
  • modificări ale mamelonului;
  • eliminarea unei secreții din sân;
  • apariţia unor gropiţe la nivelul pielii sânului, îngroşarea sau înroşirea ţesutului sânului;
  • modificarea dimensiunii sau formei sânului;
  • umflarea subraţului sau un nodul în această zonă;
  • durere sau disconfort la nivelul sânului, care persistă.

Recomandările internaționale sunt: Screening mamografic, începând cu vârsta de 40 ani, cu examinare anuală până la 55 ani. Evaluare mamografică la 2 ani interval după vârsta de 55 de ani.

Când ne programăm pentru a efectua o mamografie?

Perioada optimală pentru efectuarea Imagisticii glandei mamare = 7-14 zi a ciclului menstrual. Ziua optimală – a 10 zi a ciclului menstrual. Calculul se începe din prima zi de menstruație.  În a doua săptămână sânul e mai puțin sensibil și dens, ceea ce vă permite realizarea unei investigații de înaltă calitate și valoare diagnostică. Dacă ciclul nu este stabil sau menopauză, mamografia se poate face  în orice zi. Investigațiile glandei mamare pentru care se aplică regula de 7-14 zi a ciclului menstrual sunt:

RMN a glandelor mamare cu contrast;
ECOGRAFIA glandelor mamare;
MAMOGRAFIA digitală a glande mamare.

Contraindicațiile pentru efectuarea mamografiei 

Dacă sunteți însărcinată sau presupuneți că sunteți însărcinată – examinarea este contraindicată.

Avantajele mamografiei

Mamografia rămâne prima opţiune în diagnosticul precoce al cancerului de sân. Ea este capabilă să detecteze boala în stadii incipiente prin intermediul vizualizării modificărilor, câteodată minime, date de tumoră. Avantajul major al mamografiei constă în depistarea și diagnosticarea microcalcifierilor, a acelor depuneri de calciu sub 1 mm care, uneori, pot să fie singurul semn de cancer mamar. Studiile au arătat că mortalitatea prin cancer de sân este redusă cu aproximativ 35% la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, care efectuează  o examinare cu scop profilactic.

Etapa preclinică se caracterizează prin prezenţa unei tumori nonpalpabile cu diametrul de 0.2 – 0.3 cm, care se depistează ocazional la una din investigaţiile imagistice: ultrasonografia glandelor mamare sau mamografie. Depistarea precoce a unui cancer mamar, când dimensiunea este mai mică de 1 cm, permite vindecarea în peste 90% din cazuri. Doar că aceste simptome nu sunt neapărat specifice unui cancer, ci se pot datora şi altor probleme medicale.