Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Electroneuromiografia un aparat de ultimă generație ce permite evaluarea calitativă și obiectivă a polineuropatiilor periferice

Electroneuromiografia (EMG) este o procedură care evaluează funcția nervilor și a mușchilor. Acest examen este indispensabil în stabilirea unui diagnostic exact în afecțiunile sistemului nervos periferic. În cadrul Spitalului Internațional MEDPARK avem un aparat EMG Natus de ultimă generație, ce permite evaluarea calitativă și obiectivă a polineuropatiilor periferice.

În ce constă examenul electroneuromiografic (EMG)?

Examenul electroneuromiografic este compus din două părți. În situații speciale, medicul poate opta doar pentru una din acestea. Ambele părți ale testului sunt bine tolerate de majoritatea pacienților, deși produc un disconfort,  și nu au riscuri semnificative pentru starea de sănătate ulterioară. Prima parte a procedurii este studiul conducerii nervoase – electroneurografia – și presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor printr-o mică descărcare electrică. Medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii și piciorului, și va aplica un mic șoc electric pe piele în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzația pe care o percepe pacientul este o ușoară descărcare electrică. Deoarece fiecare membru are mai mulți nervi care necesită evaluați, procedura se va repeta de 3, 4 sau mai multe ori. Pe parcurs, testul se va întrerupe de câteva ori pentru a-i permite medicului să facă calcule și măsurători.

A doua parte a procedurii este examinarea musculară cu ac – și se efectuează prin introducerea unui ac foarte subțire în anumiți mușchi. Acul este de unică folosință, prin urmare este folosit doar pentru un singur pacient, apoi se aruncă. Acul conține un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Acul este introdus în mușchiul relaxat pentru a înregistra activitatea musculară în repaus, apoi medicul îi va cere pacientului să încordeze mușchiul studiat pentru a evalua mușchiul în activitate. Acul are doar rol de înregistrare, prin intermediul său nu se administrează șocuri electrice sau injecții intramusculare.

Cât durează examenul EMG? 

Investigația durează de obicei între 30 și 60 de minute. Timpul necesar examinării nu poate fi determinat cu exactitate înaintea începerii procedurii.

Ce pregătiri sunt necesare pentru examenul EMG?

Nu există restricții alimentare înainte sau după test, poți veni și pleca cu mașina și iți poți continua activitatea normală în restul zilei. Nu aplicați nici un produs pe piele în ziua examinării (loțiuni, uleiuri, creme).

Puteți lua medicamentele care vă sunt prescrise cu câteva excepții notabile. Trebuie să informați medicul înainte de procedură dacă primiți tratament anticoagulat (Warfarină, Trombostop, Pradaxa, Apixaban, Xarelto) deoarece în această situație examenul cu ac poate duce la sângerări în interiorul mușchilor sau dacă urmezi tratament pentru Miastenia Gravis. Deasemenea informați medicul dacă purtați cardiostimulator, activitatea electrică emisă de aparatul EMG poate perturba activitatea cardiostimulatorului.

Ce informații îi sunt necesare medicului care efectuează examenul EMG?

Prezentați  medicului trimiterea de la medicul specialist care a recomandat examenul EMG. Dacă ați mai efectuat un examen EMG anterior și rezultatele sunt disponibile, luați-le cu dumneavoastra.

Anestezia și examenul EMG?

Pe tot parcursul examinării este importantă cooperarea cât mai completă a pacientului. Disconfortul provocat în timpul examinării EMG este perceput de majoritatea pacienților ca mic și nu justifică riscurile anestezice. Din aceste motive examenul EMG se efectuează fără anestezie.

După procedură?

După examenul EMG vă puteți relua activitatea zilnică obișnuită. Puteți conduce mașina. Orice senzații de disconfort în urma examinării ar trebui să dispară complet în 24-48 de ore.