Please turn the device into
portrait mode
Appointment

Histeroscopia

Ce este histeroscopia?

Histeroscopia este o procedură care permite medicului să se uite în interiorul uterului, pentru a diagnostica și trata cauzele sângerării anormale. Histeroscopia se face cu ajutorul unui histeroscop, un tub subțire, luminat, care se introduce în vagin pentru a examina colul uterin și interiorul uterului. Histeroscopia poate fi de diagnostic sau operativă.

Ce este histeroscopia de diagnostic?

Histeroscopia de diagnostic se utilizează pentru diagnosticarea problemelor uterului. Histeroscopia de diagnostic este folosită și pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia (HSG). HSG este o radiografie de testare, utilizată pentru a verifica uterul și trompele uterine. În plus, histeroscopia poate fi utilizată împreună cu alte proceduri, cum ar fi laparoscopia, sau înaintea unor proceduri, cum ar fi dilatarea și chiuretajul (D&C). În timpul laparoscopiei medicul introduce un endoscop (un tub subțire dotat cu o cameră cu fibră optică) în abdomen pentru a vizualiza exteriorul uterului, ovarelor și trompelor uterine. Endoscopul este introdus într-o incizie făcută prin sau sub ombilic.

Ce este histeroscopia operativă?

Histeroscopia operativă  este utilizată pentru a corecta o stare anormală, care a fost detectată în timpul histeroscopiei de diagnostic. Dacă o stare anormală a fost detectată în timpul histeroscopiei de diagnostic, o histeroscopie operativă poate fi adesea efectuată în același timp, evitând necesitatea unei a doua interventii chirurgicale. În timpul histeroscopiei operative, instrumente mici, folosite pentru a corecta condiția, sunt introduse prin histeroscop.

Când e folosită histeroscopia operativă?

Medicul poate efectua histeroscopia pentru a corecta următoarele condiții uterine:

  • Polipii și fibroamele – pentru eliminarea acestor creșteri non-canceroase găsite în uter.
  • Aderențele (Sindromul Asherman) – aderențele uterine sunt benzi de țesut cicatricial, care se pot forma în uter și pot conduce la modificări ale fluxului menstrual precum și la infertilitate. Histeroscopia îl poate ajuta pe medic să localizeze și să elimine adeziunile.
  • Septurile – pentru a stabili dacă există un sept uterin, malformație a uterului care este prezentă de la naștere.
  • Sângerări anormale – pentru identificarea cauzei fluxului menstrual abundent sau prelungit, precum și a sângerării intermenstruale sau după menopauză. Ablația endometrială este o procedură în care histeroscopul, împreună cu alte instrumente, este folosit pentru a distruge mucoasa uterină, cu scopul tratării unor cauze de sângerare anormală.

Care sunt avantajele histeroscopiei?

Comparativ cu alte proceduri mai invazive, histeroscopia poate oferi următoarele avantaje:

  • Spitalizare mai scurtă;
  • Timp de recuperare mai scurt;
  • După intervenție e necesară mai puțină medicație analgezică;
  • Evitarea histerectomiei;
  • Posibila evitare a intervenției chirurgicale abdominale „deschise”;

Cât de sigură este histeroscopia?

Histeroscopia este o procedură relativ sigură. Cu toate acestea, ca și în orice tip de intervenție chirurgicală, sunt posibile complicații. La histeroscopie, complicațiile apar în mai puțin de 1% din cazuri și pot include:

  • Riscuri asociate cu anestezia;
  • Infecții;
  • Hemoragie abundentă;
  • Leziuni de col uterin, uter, vezică urinară sau intestin;
  • Cicatrizare intrauterină;
  • Reacție la substanța utilizată pentru extinderea uterului;

Când ar trebui să fie efectuată procedura?

Medicul poate recomanda programarea histeroscopiei pentru prima săptămână după menstruație. Aceasta va oferi medicului cea mai bună vizualizare a interiorului uterului. Histeroscopia este, de asemenea, efectuată pentru a determina cauza sângerării inexplicabile sau sângerării la femeile în menopauză.

Ce fel de anestezie se utilizează pentru histeroscopie?

Anestezia pentru histeroscopie poate fi locală, regională sau generală:

  • Anestezie locală – „amorțirea” doar unei părți a corpului pentru o perioadă scurtă de timp.
  • Anestezie regională – „amorțirea” unei părți mai mari a corpului pentru câteva ore.
  • Anestezia generală – „amorțirea”  întregului corp pentru toată durata intervenției chirurgicale.

Tipul de anestezie folosit este determinat de locul în care histeroscopia urmează să se desfășoare (în spital sau în cabinetul medicului) și dacă alte proceduri se vor efectua în același timp. Dacă este vorba despre anestezia generală, pacienta nu a mânca și nu va bea pentru o anumită perioadă înainte de histeroscopie.

Cum se face histeroscopia?

Înainte de procedură, medicul poate prescrie un sedativ pentru a ajuta pacienta să se relaxeze, apoi va fi pregătită pentru anestezie. Procedura în sine are loc în următoarea ordine:

  • Medicul va dilata colul uterin pentru a permite introducerea histeroscopului.
  • Histeroscopul se întroduce prin vagin și cervix în uter.
  • Dioxidul de carbon sau o soluție lichidă se introduce apoi în uter, prin histeroscop, pentru a-l extinde și pentru a înlătura orice sânge sau mucus.
  • În continuare, sursa de lumină din histeroscop permite medicului să examineze uterul și orificiile trompelor în cavitatea uterină.
  • În cele din urmă, dacă trebuie să se efectueze vreo intervenție chirurgicală, atunci niște instrumente mici sunt introduse în uter prin histeroscop.

Timpul necesar pentru a efectua histeroscopia poate varia de la mai puțin de 5 minute până la mai mult de o oră. Durata procedurii depinde de tipul acesteia (de diagnostic sau operativă) și dacă o oarecare procedură suplimentară, cum ar fi laparoscopia, se efectuează în același timp. În general, histeroscopia de diagnostic durează mai puțin timp decât cea operativă.

La ce ne putem aștepta după procedură?

Dacă anestezia regională sau generală a fost folosită în timpul procedurii, pacienta va fi observată pentru câteva ore înainte de a merge acasă. Dupa procedură, este posibilă o sângerare vaginală ușoară sau crampe abdominale timp de 1-2 zile. În plus, este posibil să fie resimțite dureri de umăr, în cazul în care a fost folosit gazul în timpul histeroscopiei. Nu este, de asemenea, neobișnuit ca pacienta să se simtă oarecum estompată sau bolnavă. Cu toate acestea, trebuie să se apeleze imediat la medic, dacă apar oricare dintre următoarele simptome:

  • Febră;
  • Dureri abdominale severe;
  • Hemoragie vaginală abundentă sau eliminări abundente;

Procedura necesită internare?

Histeroscopia este considerată intervenție chirurgicală minoră și, de obicei, nu necesită internare. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, cum ar fi în cazul în care medicul este îngrijorat de reacția pacientei anestezie, poate fi necesar ca pacienta să rămână peste noapte în spital.

Cine este un candidat pentru această procedură?

Deși există multe beneficii legate de histeroscopie, aceasta poate să nu fie adecvată pentru unele paciente. Un medic care este specializat în această procedură se va consulta cu medicul de îngrijire primară, pentru a stabili dacă histeroscopia este potrivită pentru fiecare pacientă în parte.

Mobile App
FREE - In Google Play
Unload