Fă o programare

Terapia de resincronizare cardiacă cu defibrilator – soluția pentru insuficiență cardiacă severă și aritmii periculoase pentru viață

Cardiologie intervențională
22 nov., 2024

Implantarea unui dispozitiv de resincronizare cu defibrilator (CRTD) este o procedură utilizată pentru pacienții cu insuficiență cardiacă severă și tulburări de ritm cardiac, care pun viața în pericol. Acest dispozitiv combină funcția de terapie de resincronizare cardiacă (CRT) cu cea de defibrilator cardiac implantabil (ICD).

Implantarea unui dispozitiv de resincronizare cu defibrilator (CRTD) – este o procedură minim invazivă realizată la Medpark, de obicei, în sala de electrofiziologie.
Scopul CRTD:

1. Resincronizarea bătăilor inimii: în caz de disfuncție a ventriculului stâng, acest dispozitiv ajută la coordonarea contracțiilor pentru a îmbunătăți eficiența pompei inimii.

2. Prevenirea aritmiilor fatale: dispozitivul detectează și tratează rapid tahicardiile ventriculare sau fibrilația ventriculară prin șocuri electrice sau stimulare rapidă.

Indicații:
  • Insuficiență cardiacă simptomatică (clasa NYHA III-IV sau II cu simptome persistente).

  • Fracția de ejecție a ventriculului stâng 35%.

  • Bloc complet de ramură stângă a fasciculului stâng.

Cum are loc intervenția?

Pregătirea pacientului: Pacientul este conectat la monitorizare continuă (tensiune arterială, EKG, saturație de oxigen). Aceasta se face sub anestezie locală combinată uneori cu sedare ușoară. Zona pieptului (de obicei sub clavicula stângă) este dezinfectată și pregătită pentru intervenție.

Inserția electrozilor: Acces vascular – se introduce un cateter care ghidează electrozii, după care, are loc poziționarea electrozilor: Un electrod este plasat în atriul drept, iar cel de-al doilea este plasat în ventriculul drept. Un al treilea electrod – este poziționat prin vena coronariană în peretele lateral al ventriculului stâng pentru resincronizare. Poziționarea este verificată cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) și măsurătorilor electrice pentru a asigura contactul optim.

Implantarea generatorului de impulsuri: Se creează un “buzunar” subcutanat în zona subclaviculară (stânga sau dreapta) pentru a introduce generatorul CRTD, care conține bateria și circuitele electronice. Astfel, electrozii sunt conectați la acest generator.

Testarea sistemului: Are loc testarea funcției de resincronizare și, la necesitate, a funcției de defibrilare.

Închiderea inciziei: După verificarea funcționării în sine, incizia este suturată și acoperită cu un pansament steril.

Recuperarea: Pacientul este monitorizat câteva ore sau peste noapte pentru a preveni complicații. Înainte de externare, se programează dispozitivul pentru funcționare optimă, adaptată nevoilor pacientului.

Timpul de recuperare: Majoritatea pacienților își reiau activitățile normale în câteva zile, dar trebuie să evite ridicarea greutăților sau mișcările bruște ale brațului pe partea dispozitivului timp de 4-6 săptămâni.Această procedură poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și reduce riscul de moarte subită cardiacă.

Resincronizarea cardiacă este o metodă inovativă de tratament pentru cardiacii, care se află în stare gravă și în cazul cărora tratamentul medicamentos nu mai dă niciun rezultat. O procedură pentru rezolvarea acestor probleme este implantarea unui CRT-D. Dispozitivul implantat în corpul pacientului va îmbunătăţi capacitatea inimii de a pompa sânge şi oxigen în întregul corp și poate accelera o inimă ce bate prea lent.

Pentru a te asigura că ai avea nevoie de această intevenție și de calitatea acesteia, programează o consultație la medicul cardiolog sau cardiochirurg Medpark la tel. +373 22 40 00 40, disponibil 24/7.

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă