Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Tot ce trebuie să ştii despre anestezie

Anestezie şi terapie intensivă
15 oct., 2015

Pentru realizarea oricăror proceduri invazive sau intervenții chirurgicale, este necesară efectuarea anesteziei. Astfel, pacientului îi pot apărea diverse întrebări: cum se efectuează procedura, ce va simţi etc.

Tipul de anestezie depinde de complexitatea intervenţiei şi poate fi:

  • anestezie generală – când persoana este „adormită”;
  • anestezie regională – când o suprafață mare a corpului este amorțită;
  • anestezie locală – când o porțiune mică a corpului este amorțită.

Ca să vă simţiţi în siguranţă şi să fiţi mai bine informaţi, vă propunem o scurtă descriere aceea ce se poate întâmpla înainte, pe parcursul și după procedura de anestezie.

Înainte de intervenția chirurgicală

Deși ați putea avea posibilitatea să discutaţi cu anestezistul cu o zi sau două înainte de operație, este posibil şi să nu-l întâlniți decât în ziua intervenției. În ambele cazuri anestezistul va analiza în detaliu istoricul dvs. medical şi va alege cele mai potrivite medicamente în funcţie de specificul organismului.

Nu este exclus ca anestezistul să ceară investigaţii suplimentare, cum ar fi radiografia toracică sau analize de sânge, pentru a putea elabora cel mai optim plan de anestezie pentru dvs.

În afară de examinarea fizică a căilor aeriene, plămânilor şi inimii, anestezistul va analiza şi istoricul medical:

  • antecedentele medicale (starea de sănătate în prezent şi în trecut);
  • anamneza eredo-colaterală (starea de sănătate a membrilor familiei);
  • medicamentele, suplimentele sau remediile naturiste administrate (se recomandă să aduceţi lista medicamentelor, indicând dozele şi frecvenţa administrării);
  • reacțiile anterioare la anestezie, pe care pacientul sau rudele de gradul I le-au avut;
  • substanţele la care aveţi alergie (în special alimente, medicamente sau latex);
  • dacă fumați, consumați alcool sau utilizați substanțe narcotice.

Alimentaţia și consumul de lichide înainte de anestezie

Anestezistul, chirurgul sau asistenta medicală vă va informa că nu trebuie să mâncaţi sau să beţi lichide înainte de procedura ce necesită anestezie. De regulă, este interzis consumul de alimente sau lichide după miezul nopții, înainte de ziua intervenției, dar recomandările mai exacte se vor efectua în funcţie de vârsta, condiţia medicală a pacientului şi ora când intervenția va avea loc.

De ce se interzice alimentaţia înainte de operație?

Organismul are reflexul de prevenire a aspirării alimentelor în plămâni atunci când mâncarea e înghițită sau regurgitată. În timpul anesteziei, însă, acest reflex poate fi inhibat, ceea ce poate determina ca mâncarea ingerată să fie aspirată în plămâni, în caz de vomă sau regurgitare.
Totuși, în unele situaţii anestezistul poate permite să beți lichide sau să administraţi anumite medicamente cu câteva ore înainte de operație.

Pentru mai multe detalii la acest capitol puteți consulta articolul: Ghid practic de regim alimentar preoperator.

Întrebări și răspunsuri

Pentru a garanta siguranța dvs. pe parcursul operației, va trebui să răspundeți la o serie de întrebări puse de către anestezist, pe cât de sincer și de detaliat posibil. Aspectele care par fără importanță pot afecta considerabil anestezia și modul în care veți reacționa la ea.
Pacientul, la fel, poate adresa numeroase întrebări anestezistului sau chirurgului înainte de operație, cum ar fi:

  • Este permis să mă însoţească cineva înainte de operație? Dacă da, pe ce durată de timp?
  • Este permis ca însoţitorul să fie prezent în timp ce se face anestezia?
  • Ce fel de anestezie voi primi?
  • Cum va fi administrată anestezia: prin injecție, prin venă, cu ajutorul măștii de respirație sau prin tub?
  • Voi fi sedat înainte de administrarea anesteziei?
  • Cât timp aproximativ va dura operația?
  • Voi avea un cateter venos periferic și/sau voi mai fi monitorizat după ce se sfârșește operația?
  • În cât timp îmi voi reveni complet din anestezia generală sau când îmi voi simți partea corpului, care a fost amorțită cu anestezia generală sau locală?
  • Voi resimţi durere sau disconfort (amețeli, vomă) după operație? Dacă da, cât timp și ce se poate de făcut pentru a înlătura aceste efecte?
  • Cât de repede pot să îmi revăd familia după operație?
  • Când pot pleca acasă după operație?
  • În cât timp voi putea mânca, bea, merge la școala, serviciu sau conduce mașina după intervenția chirurgicală?

Este posibil să vi se administreze un sedativ înainte de operaţie, însă pentru intervențiile minore aceasta nu e necesar. De obicei, pacienții nu doresc să fie sedați. Oricum, decizia de a seda anticipat pacientul sau nu, este luată de către anestezist în dependență de istoria medicală a acestuia.

În sala de operație

Dacă se utilizează anestezia generală, anestezistul va începe trecerea dumneavoastră din starea normală, de a fi treaz, în starea de somn, de anestezie. Această procedură se numește inducție şi se efectuează prin administrarea medicamentelor intravenos sau inhalarea gazelor prin masca facială.
Dacă vă temeţi de ace ca şi mulţi alţii, puteţi sta liniştit fiindcă cel mai probabil nu vi se vor face injecţii atât timp cât sunteţi conştient. Cel mai des se utilizează masca facială cu flux de oxigen, care ajută la relaxarea pacientului şi transmite medicația, inducându-vă în starea de somn înainte și în timpul operației. Astfel nu veți fi conștient când se va instala cateterul venos periferic prin care se va continua administrarea medicamentelor şi se va asigura anestezia generală adecvată.

Atunci când se face anestezie generală, anestezistul va monitoriza funcțiile vitale, va continua anestezia și va avea grijă să vă simțiți cât de confortabil posibil pe parcursul operației.

Pentru a vă ajuta să respirați și/sau să administreze medicația pentru anestezie generală pe parcursul operației, anestezistul ar putea folosi un tub endotraheal (un tub de plastic care este plasat în trahee prin gură sau prin nas) sau o mască laringiană (o mască care se montează în spatele limbii).

După operație

Odată ce operația sau procedura a luat sfârşit, veți fi transferat în camera de trezire, uneori numită și centru post – anestezic. Acolo asistentele medicale și medicul anestezist vor monitoriza starea dumneavoastră foarte atent timp de câteva ore pentru a se asigura că vă treziți calm și confortabil.
Dacă ați avut anestezie generală sau ați fost sedat, nu vă așteptați să fiți complet treaz imediat după operație, poate dura un timp și puteți adormi liniștit dacă doriți. De obicei durează de la 45 minute până la o oră pentru a vă reveni complet după o anestezie generală. În anumite cazuri poate dura mai mult, în funcție de medicamentele care au fost administrate în timpul sau după operație.

Deși fiecare pacient resimte efectele diferit, în general ați putea să vă simțiți amețit, confuz, depresiv, speriat, îngrijorat sau chiar trist, atunci când vă treziți. De asemenea, ați putea avea dureri sau disconfort după intervenție, pe care medicul anestezist îl poate diminua cu ajutorul medicamentelor. Când vă veți reveni din anestezie, se va efectua o evaluare pentru a stabili dacă puteți pleca din camera de trezire.

În cazul multor proceduri ambulatorii pacienților le este permis să plece acasă în scurt timp după operație. Înainte de aceasta se oferă instrucțiuni privind recuperarea la domiciliu și necesitatea vizitelor la medic. Înrebaţi medicul la ce vă puteţi aștepta în perioada postoperatorie și ce să faceți pentru a vă simți la maxim confortabil.
Anestezia este o procedură sigură, în afara oricărui pericol. În cadrul centrelor chirurgicale moderne, medicii specialişti au la dispoziţie o gamă largă de medicamente și tehnici pentru asigurarea stabilităţii şi confortului pacientului înainte, în timpul şi după intervenţia chirurgicală.

Dr. Veaceslav Savan, şef departament Anesteziologie şi Terapie Intensivă

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă