Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

5 curiozităţi despre inimă

Cardiologie
02 oct., 2015
Inima este înșelătoare

De obicei spunem aceasta despre inima noastră figurativă, dar aceste cuvinte sunt valabile și cu privire la inima noastră fizică. De exemplu, persoanele bolnave de diabet zaharat pot să suporte un infarct miocardic fără să simtă durere de inimă. Este important să nu uităm acest adevăr, deoarece propria noastră inimă ne poate înșela – ar putea tăcea, chiar dacă este grav bolnavă.

Inima are limbajul ei

Ai avut ocazia să auzi pe cineva vorbind într-o limbă pe care nu o cunoști? Probabil ți se păreau cunoscute unele cuvinte. Dar ce o fi însemnat ele? De exemplu, în limba română și în limba rusă cuvântul „cot” are 2 sensuri diferite.

La fel e și cu limbajul inimii noastre. Ceea ce tu consideri un puternic strigăt după ajutor al inimii tale poate însemna o simplă durere musculară pentru un cardiolog, cel care cunoaște limbajul inimii. Pe de altă parte, ceea ce tu consideri un mic neajuns de aer la efort, pentru un specialist ar putea însemna nu altceva decât cântecul de jale al unei inimi bolnave.

Un mic sfat: învață limbajul inimii, dar când e vorba de interpretare, apelează la cei care îl pot traduce cu exactitate.

Inima și peștele sunt prieteni

Studiile au demonstrat legătura dintre consumul de pește și riscul morții subite cardiace. De exemplu, frecvența mică a bolilor de inimă în populația din Japonia se consideră a fi datorată și consumului regulat de pește. Consumă pește cel puțin o dată pe săptămână pentru a reduce riscul morții subite cardiace la jumătate!

Inima și somnul

Inima este în permanentă activitate. După fiecare contracție a mușchiului inimii, numită sistolă, urmează o scurtă pauză de odihnă, numită diastolă. În această pauză, care durează fracțiuni de secundă, inima se pregătește pentru o nouă contracție. Acest ciclu se repetă timp de minute, ore, zile, ani… Chiar și atunci când noi dormim, inima lucrează.

Totuși, inima nu este indiferentă la timpul pe care îl petrecem dormind. Dacă dormim prea puțin sau prea mult – inima va suferi. În ultimii ani durata somnului populației s-a redus cu câteva ore. Oamenii de știință și-au propus să afle care este influența duratei somnului asupra sănătății inimii. Unele studii arată că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc cu 48% mai mare să dezvolte afectarea vaselor inimii și un risc cu 15% mai mare să facă un accident cerebral vascular. Pe de altă parte, cei care dorm mai mult de 9 ore pe noapte au un risc cu 38% mai mare să dezvolte afectarea arterelor coronariene și un risc cu 68% mai mare să facă un accident cerebral vascular.

Nu se cunosc pe deplin mecanismele acestei legături. Unele dintre ele ar fi faptul că frecvența cardiacă și tensiunea arterială scad în timpul somnului, iar aceasta duce la scăderea lucrului pe care îl face inima. Un alt mecanism este rezistența la insulină care crește la persoanele ce dorm mai puțin de 6 ore pe noapte. Insulinorezistența crește riscul dezvoltării patologiei inimii.

Inima iubește muzica bună

Adevărul este că nu orice tip de muzică este benefic pentru inimă. Dacă îți pasă de sănătatea inimii tale este bine să revezi preferințele tale în ceea ce privește tipul de muzică pe cale îl asculți.

Studiile recente au demonstrat faptul că muzica are efect asupra tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Există dovezi că muzica poate fi folosită în cazul pacienților din secțiile de terapie intensivă pentru a grăbi restabilirea lor. Specialiștii susțin că anumite genuri de muzică cum ar fi heavy-metal sau tehno ar putea avea efecte dăunătoare asupra inimii.

Ne va trebuie o veșnicie să aflăm toate secretele pe care le ascunde inima. Cu siguranță unele lucruri care nu le cunoaștem azi, le vom afla mâine. Totuși, ceea ce cunoaștem cu siguranță este că inima merită toată atenția noastră.

Dr. Radu Darciuc, medic cardiolog Medpark

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă