Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Tumoare endocrină la nivelul glandei suprarenale, operată minim invaziv în limitele siguranței chirurgicale

Chirurgie endocrină
30 aug, 2022

Glandele suprarenale sunt 2 glande endocrine localizate deasupra rinichilor și au funcție de secreție hormonală. Uneori, în unul dintre straturile glandei (cortex sau medular) se pot dezvolta niște tumori. Majoritatea tumorilor sunt benigne hormonal active sau nu. Una dintre formele active este Feocromocitomul (tumoare endocrină), care în majoritatea cazurilor afectează doar o glandă.

Feocromocitomul este o tumoră secretantă de catecolamine (epinefrina-adrenalină, norepinefrină-noradrenalină, uneori dopamină) care se manifestă prin crize de hipertensiune arterială sau tahicardie şi poate duce chiar și la deces. Majoritatea cazurilor sunt sporadice, dar există şi cazuri familiale. Poate fi malign în aproximativ 13 % din cazuri.

 

Pacienta operată prezenta următoarele simptome: hipertensiune arterială care se corelează dificil, tahicardie, paliditatea feței în crize, anxietate, tremor/furnicături în membre, dureri de cap, transpirații abundente.

Este foarte important diagnosticul pentru diferențierea tumorilor hormonal active de cele neactive. Cele inactive nu necesită tratament!

Algoritmul de diagnostic include mai multe teste hormonale de laborator, examinare prin rezonanță sau tomografie computerizată în protocol special.

Tratamentul chirurgical

La etapa actuală de dezvoltare a medicinei, una din metodele de elecție este operația pe cale laparoscopică, prin care se înlătură tumoră integral cu tot cu glanda suprarenală sau rezecția parțială a acesteia. Această metodă de operație este una minim-invazivă și prevede o perioadă de recuperare în spital de până la 72 de ore.

Colaborarea între echipe este esențială pentru siguranța maximă a pacientului.

Foarte mult contează pregătirea preoperatorie a pacienților cu hipertensiune arteriala greu corijabilă. O mare importanță o are, de asemenea, și lucrul în echipa chirurgi-anesteziologi în timpul operației, deoarece manipularea tumorii poate provoca crize intraoperatorii, atât în hipertensiune, cât și în hipotensiune.

Avantajele chirurgiei laparoscopice

În cadrul intervenţiilor chirurgicale laparoscopice, operaţiile se efectuează cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, fără efectuarea unor incizii mari pe corp. Acest tip de operaţii le oferă pacienţilor mai multe beneficii:

 • Incizii și, respectiv, cicatrici mult mai mici;
 • Traumatism și risc postoperator redus;
 • Dureri mai mici după operație;
 • Recuperare mai rapidă;
Ce urmează după operație?

Feocromocitomul o dată operat necesită o supraveghere de lungă durată a pacienților prin examinări de laborator și Tomografie computerizată, în primii 3-4 ani după operație se recomandă o dată la 6 luni.

Per total prognosticul este unul bun, însa exista riscurile de dezvoltare a unei recidive locale sau metastaze la distanță (ficat, plămâni sau oase).

“A fost prima intervenție chirurgicală care am avut-o vreodată, dar  am fost calmă, deoarece mă simțeam în mâini bune. Când mi s-a depistat problema, am început să caut un chirurg endocrinolog, așa l-am găsit pe dl Eugen Condrațchi.  Sunt fericită că am ajuns anume la el, sunt foarte recunoscătoare de  intervenția efectuată, am avut o recuperare atât de ușoară. Mulțumesc la toată echipa!” Pacienta Lilia, 42 ani

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.