Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Sinuzita – afecțiune deloc ușoară, cu un șir de complicații grave. Cum o tratăm?

Chirurgie ORL
09 oct., 2020

Cea mai frecventă complicație a infecției virale respiratorie acute la copii și adulți este sinuzita - o inflamație a membranei mucoase a unuia sau mai multor sinusuri paranazale. În caz de sinuzită durerea are caracter pulsant, care se agravează la mișcări bruște și înclinarea capului. Este o greșeală să consideri această boală drept una deloc periculoasă. Consecințele acesteia afectează semnificativ calitatea vieții ulterioare. Fără un tratament adecvat, sinuzita poate deveni cronică și, în unele cazuri, se pot dezvolta complicații grave.

Ce simptome anunță apariția sinuzitei?

Sinuzita este una dintre cele mai frecvente boli. Diagnosticul și tratamentul la timp îți oferă posibilitatea de a scăpa rapid de durere și alte disconforturi, dar cazurile neglijate sunt tratate mult mai dificil. Afecțiunea se poate desfășura atât într-o formă acută cu o creșterea temperaturii și a semnelor caracteristice.

Simptomele sinuzitei includ:

  • congestie într-o singură nară sau în ambele, secreții nazale transparente sau verzui-gălbui, uneori cu cheaguri de sânge, mai frecvent dimineața;
  • senzație de uscăciune care persistă pe tot parcursul zilei;
  • iritație în zona laringelui seara și noaptea, provocând o tuse uscată;
  • umflături, durere, sensibilitate crescută în zonele paranasale și frontale;
  • simțul mirosului scăzut;
  • temperatura ridicată în formă acută, subfebrilă (37–37,5 °) în formă cronică;
  • oboseală și iritabilitate crescute, scăderea poftei de mâncare.

Cauzele dezvoltării sinuzitei

Cel mai frecvent sinuzita la adulți apare din cauza unei infecții virale, mai rar din cauza unei infecții bacteriene sau fungice. Membrana mucoasă a sinusurilor este acoperită cu epiteliu, care captează bacteriile, virușii și praful care vin odată cu aerul inhalat. În mod normal, mucusul este îndepărtat rapid, împiedicând agenții patogeni să își înceapă activitatea. Dar dacă acest mecanism eșuează, membrana mucoasă nu este reînnoită prompt, iar virușii au timp să penetreze celulele epiteliale. Începe procesul inflamator, vasele se dilată, ceea ce duce la o creștere a permeabilității lor și apar secreții nazale. Drenajul sinusurilor este afectat și acest lucru creează condiții ideale pentru o infecție bacteriană, care se alătură celei virale în absența unui tratament adecvat. Cu sinuzita bacteriană, secrețiile devin gălbui, cu sinuzită purulentă – verzui.

În plus, boala poate apărea din mai multe motive. Printre care:

  • vegetație adenoidă;
  • mărirea patologică a amigdalelor, care îngreunează respirația nazală;
  • alergie, exprimată prin rinită;
  • anomalii ale septului nazal, polipi, traume;
  • cariile dentare, complicații după operații dentare chirurgicale;
  • stres (factor psihosomatic).

Sinuzita poate fi acută (durează mai puțin de 12 săptămâni, însoțită de febră mare și intoxicație generală a corpului), recurentă (până la 4 cazuri pe an) și cronică (durează mai mult de 12 săptămâni). Fără un tratament corect și la timp, sinuzita acută poate deveni cronică cu semne ușoare, cu perioade de remisie și recidivă.

Factori de risc și complicații

Sinuzita acută cu febră înaltă se dezvoltă la persoanele cu sistemul imunitar slăbit și afecțiuni cronice. Este mai severă la persoanele care nu aderă la principiile alimentației sănătoase, au obiceiuri dăunătoare, în special fumători și cei care nu practică sport. Dezvoltarea bolii este facilitată de particularități anatomice, cum ar fi cornete nazale mărite și pasaje nazale înguste, din cauza cărora trecerea mucusului este dificilă.

Tratamentul necorespunzător al sinuzitei duce la complicații:

  • introducerea infecției în fluxul sanguin general;
  • deteriorarea altor țesuturi și organe situate în craniu (mai ales periculoase pentru ochi și urechea internă);
  • scăderea simțului mirosului, până la dispariția completă.

! Pentru a preveni apariția complicațiilor trebuie să renunțați la automedicație și să respectați cu strictețe recomandările medicului.

Ce metode sunt folosite pentru a stabili diagnosticul de sinuzită?

Diagnosticul de sinuzită se stabilește în urma acestor investigații:

  • Endoscopia nazală, realizată cu o tijă subțire care ajută medicul să vizualizeze fosele nazale;
  • Tomografia computerizată, care ajută la identificarea inflamației cavităților nazale profunde;
  • Analiza culturilor secrețiilor nazale și sinusale – prin intermediul acestui procedeu se identifică agentul antibacterian, ceea ce duce la prescrierea unui tratament antibacterian sau antifungic specific;
  • Testele de alergie: prezența astmului bronșic sau a rinitei alergice sunt factori ce favorizează apariția sinuzitei.
Metode de tratament

Simptomele și tratamentul sinuzitei necesită o abordare medicală, menită să reducă inflamația peretelui sinusal, să elimine infecția și să refacă drenajul. Pentru aceasta se utilizează medicamente vasoconstrictoare, antibiotice, antihistaminice. Tipul și durata tratamentului depind de tipul patologiei și de severitatea simptomelor. Unii pacienți necesită și tratament chirurgical.

Dacă sinuzita continuă să reziste la tratament sau medicaţie, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi o soluţie. Pentru această procedură chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video, echipament care îl ghidează către sinusuri. De asemenea, se folosesc instrumente mici pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucţii care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri.

Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăţi drenajul și cu un instrumentar special și optici (endoscoape) angulate poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică și mucoasă îngroșată care obstruează din interior ostiumurile sinusale.

Prevenirea

Pentru a preveni sinuzita trebuie să vă mențineți statutul imunitar la nivelul înalt. Pentru a face acest lucru se recomandă un stil de viață sănătos, îmbogățirea meniului cu legume și fructe, practicarea sportului. Sinuzita apare adesea după infecții virale respiratorii acute și gripă, prin urmare, înainte de debutul perioadei epidemice este recomandabil să vă vaccinați. Când apar primele semne de inflamație a sinusurilor trebuie să consultați un medic pentru un tratament corect, care să nu permită boala să devină cronică. În plus, este important să identificați și să corectați la timp defectele septului nazal, datorită cărora trecerea mucusului poate fi dificilă, precum și igienizarea regulată a cavității bucale.

De ce să alegi chirurgia ORL Medpark:
  • echipă de medici experimentaţi, cu o atitudine deosebită, individuală faţă de pacienţi;
  • tehnici chirurgicale endoscopice / minim invazive, care asigură hemoragie minimă intraoperatorie şi în perioada postchirurgicală, respectiv – rată mică de complicaţii;
  • intervenţiile chirurgicale se efectuează atât cu anestezie locală, cât și generală de înaltă calitate pentru o recuperare rapidă;
  • salon pentru un singur pacient (și un însoţitor, la dorinţă), dotat cu WiFi, televizor, bloc sanitar individual;
  • pacientul poate pleca acasă la 1-2 zile după operație;
  • monitorizarea evoluției postoperatorii a pacientului.
Pentru o programare la medicul otorinolaringolog, apelează 022 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă