Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Chisturile renale – când devin periculoase?

Chirurgie urologică
03 dec., 2020

Chisturile renale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale rinichilor. Acestea reprezintă o acumulare de lichid în țesuturile rinichiului și după structură se deosebesc chisturi cu o singură cameră (cavitate) și cu mai multe camere, cavitatea umplută cu fluid fiind divizată în mai multe segmente.

Riscul de formare a chisturilor crește odată cu înaintarea în vârstă, cei mai vulnerabili fiind pacienții cu vârsta de peste 50 de ani, în special bărbații.

Simptome

În stadiul inițial, când dimensiunea chistului este mică, boala este asimptomatică. Creșterea treptată a chistului determină exercitarea presiunii asupra rinichiului, pelvisului renal sau asupra ureterului. Din acest moment apar simptomele unui chist renal. Există o senzație de greutate, concentrată în regiunea lombară și poate fi observată durere în zonă rinichiului afectat.

Când chistul devine suficient de mare, poate fi afectat și fluxul de urină, ceea ce predispune la o infecție secundară manifestată prin:

  • febră;
  • slăbiciune;
  • frisoane;
  • urină tulbure;
  • durere severă în regiunea lombară.

De asemenea, simptomele concomitente sunt prezența sângelui în urină, hipertensiunea arterială.

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul chisturilor renale începe cu o analiză detaliată a simptomelor pacientului și o examinare fizică. În prezența unor formațiuni chistice mari, acestea pot fi palpabile sau uneori chiar vizibile cu ochiul libr, când deformează peretele abdominal.

Cu toate acestea, diagnosticul final se stabilește prin examenele imagistice:

  • ultrasunet cu dopplerografie;
  • urografia excretorie;
  • tomografie computerizată CT.

Examenul de screening include teste de laborator – teste clinice generale de sânge și urină, precum și determinarea nivelului de uree și creatinină din sânge pentru a evalua starea funcțională a rinichilor.

La Medpark se efectuează întotdeauna un diagnostic diferențial al chisturilor renale cu neoplasme, deoarece pe ecograme și radiografii aceste procese patologice pot avea o imagine similară. O abordare complexă a pacientului și utilizarea metodelor avansate de diagnostic ajută la stabilirea diagnosticului corect.

Tratamentul chisturilor renale

De cele mai dese ori, chistul cu un diametru mai mic de 5 cm, care nu se manifestă clinic, adică nu provoacă tulburări ale circulației sanguine a rinichilor și a fluxului de sânge, este doar supravegheat.

Tratament medicamentos împotriva chisturilor renale nu există și unica soluție este intervenția chirurgicală.

Tratamentul chirurgical este posibil în două moduri: puncție cu aspirație și excizie laparoscopică. Operația se efectuează dacă chistul are mai mult de 7-8 centimetri sau comprimă bazinetul renal sau vasele renale provocând hipertensiune arterială . O altă indicație pentru operație este, în unele cazuri, compresia ureterului de către chist.

Metoda laparoscopică

În cadrul Centrului de Chirurgie Medpark sunt folosite tehnologii performante pentru intervențiile chirurgicale laparoscopice, care garantează rezultatul în cazul chistului de orice dimensiune și localizare.

Aceasta este o operație minim-invazivă, care presupune excizia capsule chistului renal cu examenul histologic ulterior. Adică rămân 3 incizii de 5 mm pe peretele abdominal. În timpul intervenției chirurgicale laparoscopice, pe monitor sunt vizualizate toate elementele anatomice, ceea ce face intervenția chirurgicală sigură și delicată.

Se practică și intervenția de rezecție a rinichiului atunci când este suspecție de malignizare a chistului renal.

După operația laparoscopică pacienții se pot ridica din pat din prima zi, se pot alimenta, iar în a treia zi pacientul poate fi externat.

Puncția cu aspirație

Dacă chistul nu prezintă suspecție oncologică, atunci se realizează aspirația acestuia. După evacuarea completă a deversării seroase, în cavitatea chistică este injectată o substanță sclerozantă, ceea ce face ca pereții să se lipească și astfel să prevină recidiva.

Este posibilă malignizarea chisturilor renale?

Dacă vorbim de un chist simplu, dimensiunea acestuia nu este un factor de risc pentru malignizare. Mărirea în volum a unui chist este deranjantă deoarece crește până la o dimensiune mare și începe să comprime parenchimul, provocând inconveniențe.

Dar, o atenție specială ar trebui acordată chisturilor cu mai multe camere, chisturile cu pereții ingroșați și cu calcifieri în peretele chistului.

Aproximativ 17% din carcinoamele renale se pot dezvolta în formațiunile chistice. Cel mai rău semn este acumularea de substanțe de contrast de către aceste chisturi. În aceste cazuri riscul de detectare a cancerului este de aproximativ 60%. Dacă chistul nu acumulează contrast, dar este cu mai multe camere, riscul în acest caz este aproximativ 10%.

De ce să alegi Chirurgia Urologică Medpark:
  • Echipă experimentată, care participă activ la conferințele și trainingurile internaționale pentru a implementa cele mai moderne practici;
  • Gamă largă de intervenții urologice;
  • Săli de operații ultradotate;
  • Consumabile și anestezie de înaltă calitate;
  • Acreditarea Joint Commission International – cea mai înaltă garanție a calității și siguranței actului medical la nivel mondial.
Pentru o programare la chirurgul urolog Medpark, apelați: +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă