Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cum combatem efectele negative ale unui job sedentar?

Articole
18 aug., 2022

Activitatea profesională sedentară este o realitate a omului modern, pe care nu prea o putem evita. În schimb, putem preveni efectele adverse dobândite în mod silențios printr-un control medical complet efectuat la timp.

Ce este și cum acționează un comportament sedentar?

Sedentarismul este un stil de viață care implică lipsa de mișcare sau de activitate fizică. Astfel, comportamentul sedentar se referă la orice conduită în stare de veghe care presupune o cheltuială energetică minimă. Inactivitatea fizică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală. Preocupările cercetătorilor privind impactul comportamentului sedentar asupra organismului uman au devenit tot mai intense astfel că, la sfârșitul anului 2017, aceștia au concluzionat că riscul atribuit deceselor din cauza stilului de viață sedentar poate fi mai mare decât cel cauzat de fumat.
Un mod de viață sedentar presupune lipsa unui efort fizic. În timpul efortului fizic, însă se realizează o activare a întregului organism, cele mai implicate sunt sistemele cardiovascular și musculo-scheletal. Astfel, privarea organismului de efort fizic moderat poate conduce în primul rând la apariția și cronicizarea maladiilor care vizează direct aceste sisteme. Dacă componentele aparatului mioartrokinetic (mușchii, articulațiile) și ale altor organe nu sunt solicitate, în timp, cu siguranță, vor apărea tulburări funcționale.

Actualitatea în mediul profesional. Care joburi se consideră cele mai expuse la sedentarism?

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) definește un loc de muncă sedentar ca unul care implică postura șezând; ocazional mersul, statul în picioare și ridicarea (nu mai mult de 10 kg). Când vorbim despre un loc de muncă sedentar, ne gândim în primul rând la ocupații care implică perioade lungi de ședere, de exemplu profesioniștii de oficiu: suport administrativ, vânzări, call center sau IT, unde orele petrecute așezat sunt combinate adesea cu spațiile mici sau închise, la care se adaugă stresul și oboseala.

Ce efecte negative are sedentarismul asupra sănătății?

Stilul de viață sedentar reprezintă o problemă foarte actuală. Așa cum s-a menționat anterior, OMS îl clasifică drept al patrulea factor de risc cu impact asupra mortalității globale după: hipertensiune (13%), consumul de tutun (9%), hiperglicemie (6%) și obezitate (5%). Sedentarismul afectează toate categoriile de vârstă având efecte nocive asupra sănătății în general:

  • postura prelungită defectuoasă poate genera dureri de cap și spate;
  •  va crește incidența diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale, care reprezintă factori de risc pentru boala cardiacă ischemică și pentru accidentul vascular cerebral (AVC);
  •  tulburarea echilibrului metabolic și oxigenarea tisulară precară duc la îmbătrânire celulară prematură;
  •  va crește riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer ( pulmonar, endometrial, de colon).

Durerea de spate este una dintre cel mai frecvent întâlnite afecțiuni musculo-scheletale (AMS), menținerea prelungită a poziției așezat provoacă disconfort și dizabilitate, afectând atât bunăstarea mentală a persoanei, cât și eficiența acesteia în îndeplinirea sarcinilor profesionale și prin urmare, calitatea vieții.

Conform studiilor efectuate, afecțiunile musculo-scheletale (AMS) de origine profesională rămân cea mai frecventă problemă de sănătate legată de locul de muncă din Europa. Ancheta Eurostat asupra forței de muncă din 2013 a dezvăluit faptul că, din toți lucrătorii care au menționat că au avut o problemă de sănătate legată de locul de muncă (fizică sau psihică) în ultimele 12 luni, 60 % au raportat o tulburare asociată AMS ca fiind cea mai gravă problemă de sănătate. A doua cea mai frecventă problemă de sănătate (menționată de 16 %) a fost stresul, depresia sau anxietatea.
*Aceste cifre se bazează pe Sondajul european privind condițiile de muncă (EWCS)
Notă: Un studiu efectuat în 2010 pe un eșantion de 184,190 mii participanți a raportat o creștere de 71 % a ratei de mortalitate la persoanele care își petrec mai mult de 6 ore pe zi de regim sedentar.

7-8 ore de stat pe scaun ne pot provoca stări de anxietate?

Relația dintre starea fizică și cea mentală este una condiționată. Cercetările din domeniu leagă stilul de viață sedentar de problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea, insomniile și stresul cronic. Pericolele psihologice ale acestui stil de viață, în timp, pot duce la scăderea motivației și contribuie la oboseala cronică. Totuși trebuie sa ținem cont de faptul că sănătatea mintală este determinată de o combinație de factori și de faptul că există diferențe între sedentarismul activ și cel pasiv. A privi televizorul este o activitate pasivă pentru creier, iar lectura, participarea la ședințe, condusul mașinii, sunt activități active din punct de vedere mintal. Studiile atestă faptul că trecerea de la un comportament sedentar pasiv mental la unul activ mental, poate reduce riscul de anxietate și depresie.

Un control medical anual este în măsură să ne ajute să prevenim apariția bolilor asociate unui loc de muncă sedentar sau să le depistăm la timp pe cele deja existente?

Problema sedentarismului la locul de muncă este una complexă și presupune la rândul ei, o abordare complexă. Există organizații care se ocupă cu reglementarea acestor procese și pot fi consultate on-line, de exemplu Securitatea și Sănătatea în Muncă (OSHA) sau Programele de Ergonomie ale NIOSH. În mediul corporatist din Republica Moldova, există politici care vizează grija față de starea de sănătate a angajatului, fiind aplicate practici care promovează prevenția, iar controlul medical anual destinat mediului corporatist este una dintre ele. Un control medical anual personalizat are drept scop depistarea precoce în vederea soluționării consecințelor sedentarismului și anume: riscul cardiovascular, endocrin cât și ale afecțiunilor musculo-scheletale. Consultă oferta aici: https://medpark.md/control-medical-no-pain/

Controlul medical profilactic poate fi cu adevărat util? Care ar fi rata de maladii depistate și recomandările medicale făcute în cadrul controlului corporativ realizat la Medpark?

Este foarte important să înțelegem că orice concluzie medicală se formează în baza anumitor date cu care medicul specialist poate opera. Un control medical bine structurat, care conține necesarul de analize și investigații, va genera la o concluzie medicală cât mai exactă. Controalele medicale profilactice sunt elaborate în funcție de necesitățile clienților corporativi și prin efortul comun al mai multor departamente, iar compoziția lor este una optimă pentru o anumită etapă.

Dacă este să vorbim în cifre, raportându-ne la prima jumătate a anului 2022, peste 90% din clienții corporativi care s-au prezentat la control achitat de către angajator au primit cel puțin un diagnostic și recomandări medicale de conduită sau tratament. A fost analizată categoria de pacienți de până la 40 ani, una relativ tânără. Prin urmare, necesitatea unui control medical profilactic nu se pune la îndoială.
Siguranța, sănătatea și bunăstarea lucrătorului vor veni cu beneficii pentru angajator. Aceste beneficii pot fi directe, cum ar fi reducerea cheltuielilor legate de sănătate și a absenteismului, precum și indirecte, de exemplu îmbunătățirea/ridicarea moralului angajaților, avantaje în recrutare și reținere.

Angajatorii ar trebui să ia în considerare următoarele propuneri în vederea reducerii sedentarismului ocupațional în rândul personalului:

  • Să asigure angajaților stații de lucru dotate cu mobilier adaptat și ajustabil particularităților antropometrice unice ale fiecărui angajat sau care permit modificarea poziției din lucrul în poziție șezândă.
  • Să permită angajaților pauze multiple de mișcare, de scurtă durată, în cadrul procesului de muncă, respectiv să implementeze proceduri și practici pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă și promovarea activității fizice, de exemplu pe parcursul ședințelor personalul implicat va sta în picioare.
  • Să faciliteze accesul angajaților la informații de calitate despre prevenție printr-un stil de viață sănătos.
Pentru mai multe detalii despre ofertele corporative de sănătate Medpark, accesează linkul sau contactează-ne la tel. +373 79 77 65 75.

 

 

 

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă