Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Disfuncția sexuală și infertilitatea

Fertilizare in vitro
13 oct, 2015

Disfuncțiile sexuale se întâlnesc destul de frecvent: 43% din femei și 31% din bărbați raportează cel puțin un simptom. Când cuplul are o problemă de infertilitate, problemele ce țin de relația lor sexuală se pot accentua din cauza necesității respectării unui anumit program. Prin urmare, activitatea sexuală poate deveni o activitate destinată conceperii, decât recreerii. Din această cauză, pot apărea probleme sexuale.

Ce este disfuncția sexuală?

Medicii divizează funcția sexuală normală în 3 faze: dorința de a face sex, excitarea (corpul dumneavoastră suferă modificări fizice care vă permit să faceți sex) și orgasmul. Disfuncția sexuală se produce atunci când, din motive de sănătate, relația voastră sau ideile voastre provoacă probleme în oricare dintre aceste faze. Acest lucru este adevărat atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Durerea în timpul actului sexual poate provoca, de asemenea, disfuncții sexuale, în special la femei.

Disfuncția sexuală la bărbați

Cel mai frecvent tip de problemă sexuală la bărbați este disfuncția erectilă (când organul genital nu devine sau nu rămâne ferm). Mai multe afecțiuni pot provoca disfuncții erectile: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, bolile vaselor sangvine, intervențiile chirurgicale care afecteaza vezica sau organele genitale, boli ale nervilor sau vătămarea lor, problemele hormonale, depresia. Unele medicamente pot provoca, de asemenea, disfuncție erectilă. O altă disfunctie sexuală la bărbați este disfuncția de ejaculare, care apare atunci cand un bărbat nu eliberează material seminal în timpul orgasmului.

Disfuncția sexuală la femei

Femeile cu disfuncții sexuale pot avea dorință sexuală scăzută, probleme în a ramâne excitate sau dificultăți în atingerea orgasmului. Aceste tulburări ar putea fi cauzate de mai multe probleme fizice sau psihologice. Femeile pot simți durere în timpul sexului, ceea ce se numește dispareunie. Multe cauze pot determina dispareunia, inclusiv bolile, cum ar fi endometrioza sau cele care afectează organele genitale externe ale femeii. Unele femei au o tulburare de durere numită vaginism, o afecțiune în care mușchii din jurul vaginului se spasmează și provoacă închiderea vaginului.

Cum se stabilește diagnosticul și cum se tratează disfuncțiile sexuale?

Medicul dumneavoastră vă va face un examen fizic și va pune întrebari despre istoricul medical și sexual. Hormonii afectează interesul și capacitatea de a face sex.

Medicul vă poate măsura nivelul de hormoni, pentru a se asigura că acesta nu este prea mare sau prea mic. Va întreba ce medicamente primiți, deoarece unele medicamente pot provoca probleme sexuale. După ce medicul dumneavoastră va identifica cauza disfuncției sexuale, ar putea fi necesar un tratament.

Medicamentele sau intervențiile chirurgicale tratează problemele fizice sau medicale. Dacă problema este de ordin psihologic sau are de a face cu relația voastră, medicul dumneavoastră vă poate sugera un consult la sexopatolog.

Disfuncțiile sexuale și infertilitatea

Disfuncția sexuală poate cauza infertilitate, dar și încercarea de a rămâne însărcinată poate provoca, de asemenea, disfuncții sexuale.

Cauzele infertilității

Dacă încercați să concepeți un copil, cel mai potrivit moment pentru activitatea sexuală este acela când ovulul este eliberat din ovar (ovulația). Determinarea momentului ovulației se face cu ajutorul istoricului menstrual al femeii sau prin utilizarea unui test de urină care devine pozitiv atunci când hormonii ce declanșează ovulația pot fi detectați. După aceea șansele de a rămâne însărcinată descresc.

Dacă activitatea sexuală este mai puțin frecventă din cauza dorinței sexuale scăzute sau durerilor din timpul sexului, este posibil să omiteți acel moment important pentru sarcină. Totodată, bărbații care au disfuncție erectilă sau disfuncție de ejaculare nu sunt capabili de a lăsa însărcinate partenerele lor.

Consecințele infertilității

Tratamentele de infertilitate pot fi stresante, deranjante și solicitante emoțional. Ca parte a tratamentelor de infertilitate, este necesară programarea activității sexuale în anumite momente, chiar dacă nu simțiți dorință. Unele medicamente de care aveți nevoie ca parte a tratamentului, ar putea face sexul mai dificil.

Pe de altă parte, însă, toate aceste eforturi pot fi și dăunatoare pentru relația sexuală a cuplului și pot duce la disfuncții sexuale. Din cauza stresului cauzat de necesitatea ca un bărbat să “ejaculeze la cerere,” unii bărbați ar putea avea disfuncție erectilă și ambii parteneri pot avea mai puțină dorință sexuală. Deoarece aceste probleme sunt legate de tratamentul de infertilitate, cu siguranță trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre ele.