Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Pancreatita – inflamarea acută sau cronică a pancreasului

Gastroenterologie și hepatologie
06 aug., 2015

Pancreatita reprezintă inflamarea acută sau cronică a pancreasului.

Procesul inflamator acut al pancreasului se caracterizează prin durere abdominală însoțită de creşterea enzimelor pancreatice în sânge si urină, prin aşa-numita “autodigestie” a glandei, prin activarea intracanaliculară a enzimelor proprii.

Pancreatita cronică constituie un proces progresiv de inflamare al pancreasului, ce se menține chiar şi după înlăturarea cauzei ce a provocat-o, şi care duce la schimbarea treptată a țesutului organului, ce nu-şi asigură funcțiile suficient de bine. În prezent, medicii terapeuți se confruntă tot mai des cu aşa boli, fapt cauzat de dezvoltarea industriei alimentare, care produce şi furnizează pe rafturile marketurilor produse, ce nu le permit oamenilor să ducă un mod sănătos de viață. Trebuie să recunoaştem, însă, că datorită comodității și lipsei de timp am nimerit în această plasa, întrucît e mult mai uşor să procurăm şi să încălzim un semifabricat oarecare, decît să mâncăm mîncare proaspăt preparată.

De aceea, medicii ne recomandă insistent să începem o profilaxie a acestei boli din fragedă copilărie. Mamele trebuie să deprindă copiii cu un mod de viață sănătos.Produsele, ce conțin conservanți, aditivi şi alte substanțe dăunătoare, nu trebuie să fie prezente în alimentația copilului, deoarece pancreatita cronică, obținută din copilărie, deseori se dezvoltă în formă cronică la maturitate. Oamenii de toate vîrstele ar trebui să utilizeze în alimentație mai puține grăsimi, bucate prăjite, pipărate, sărate, afumate, şi să urmeze un orar strict al meselor: nu mai puțin de 3-4 mese pe zi, cu porții mici.

Există, desigur, şi predispunerea ereditară pentru apariția acestei boli. Dacă într-o familie copilul a suferit de pancreatită, atunci cu atît mai mult trebuie disciplinat să mențină o alimentație corectă din copilărie.

Nu există o altă rețetă în acest sens. Dacă e să vorbim despre simptomele pancreatitei acestea ar fi: durere insuportabilă, constipație, diaree. Pacientul poate remarca singur, că de fiecare dată cînd utilizează anumite bucate sau de exemplu alcoolul, apar aceste simptome.

Situația poate fi reparată dacă vom ține regim cîteva zile sau o dietă strictă. Atunci cînd nu acordăm atenția cuvenită simptomelor, pacienții, deseori, provoacă acutizarea bolii, deşi ar fi cazul să ne adresăm medicului, fără a ne trata pe cont propriu, întrucît există forme de pancreatită ce survin şi a doua oară, pe fonul altor boli ale organelor interne, care pot fi depistate doar în cazul unei investigații minuțioase, de exemplu, la ultrasonografie sau în baza analizelor.

Atunci cînd pacientul suferă de colecistită biliară, aceasta poate trece în pancreatită. În cazul acesta, tratamentul va fi unul diferit. Aşa sau altfel, orice pacient, ce suspectă că ar avea pancreatită nu trebuie să urmeze un tratament propriu, ci să se adreseze medicului pentru o investigație minuțioasă şi profesionistă ce ar permite stabilirea exactă a simptomelor.

Știați că:
50 % dintre bolnavii de pancreatită sau pancreonecroză sînt persoanele care fac abuz de alcool.
20 % sunt persoanele la care această boală s-a dezvoltat din cauza colelitiazei.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă