Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Dureri insuportabile înainte de menstruație? Interviu cu specialistul Corina Cardaniuc

Ginecologie și chirurgie ginecologică
10 iul., 2017

Sindromul premenstrual reprezintă un complex de simptome care debutează cu o săptămână sau două înainte de menstruație. Majoritatea femeilor prezintă cel puțin unele simptome ale sindromului premenstrual, care dispar odată cu începutul perioadei menstruale.

În același timp, dereglările fizice și emoționale pe care le experimentează femeile pot varia de la ușoare până la severe, fiind diferite de la o femeie la alta și chiar de la un ciclu menstrual la altul. La unele femei, simptomele sunt suficient de severe și interferează cu activitățile zilnice. Această varietate poartă denumirea de dereglare disforică premenstruală.​

Lista potențialelor semne și simptome caracteristice pentru sindromul premenstrual este lungă (peste 200), dar cele mai frecvente includ:
  • Manifestări emoționale și de comportament: anxietate, stare depresivă, modificări ale dispoziției, iritabilitate, dereglări de somn, insomnie, modificarea apetitului, pofte alimentare, diminuarea capacității de concentrare.

  • Manifestări fizice: cefalee, oboseală, balonare, dureri musculare și articulare, sensibilitatea sânilor, adaos ponderal (legat de retenția de lichide), acnee, diaree sau constipații.

Cauze:

Cauzele exacte ale sindromului premenstrual nu sunt cunoscute, dar dereglările hormonale sunt cele care declanșează simptomele. Intensitatea manifestărilor sindromului premenstrual se modifică odată cu fluctuațiile hormonale și dispar odată cu survenirea sarcinii sau instalarea menopauzei. Modificările chimice la nivelul creierului sunt și ele implicate. Fluctuațiile nivelului de serotonină, neurotransmițător cerebral, considerată a juca un rol crucial în stările de dispoziție, ar putea declanșa simptomele sindromului premenstrual. Nivelele insuficiente de serotonină pot contribui la depresia premenstruală, insomnie și oboseală. Anumiți factori legați de stilul de viață pot, de asemenea, agrava simptomele sindromului premenstrual: lipsa exercițiilor fizice și supraponderabilitatea, stresul, excesul de sare, alcoolul și cofeina.

Tratament:

Nu există un tratament unic, absolut eficient pentru sindromul premenstrual. Cu toate acestea, nu trebuie de admis ca această problemă să controleze viața femeii.
Modificarea stilului de viață poate ajuta la diminuarea simptomelor sindromului premenstrual:

  • Alimentația sănătoasă cu reducerea sării de bucătărie, alcoolului și a cofeinei;

  • Exerciții fizice regulate / fitness,

  • Diminuarea stresului și echilibrarea somnului.

  • Suplimentarea cu Calciu și vitamina D pot fi utile și eficiente în unele cazuri.

  • Antiinflamatoarele nesteroidiene, ca Ibuprofenul, Paracetamolul, Aspirina sau Naproxenul, administrate înainte de debutul menstruației, favorizează micșorarea crampelor, cefaleei și a disconfortului mamar.​

Pentru femeile cu simptome semnificative și severe, sunt recomandate pilulele contraceptive hormonale combinate sau adezivele hormonale contraceptive. Remediile hormonale micșorează intensitatea simptomelor fizice la femeile cu sindrom premenstrual, dar nu și simptomele emoționale.
Oricum, nu există dovezi în favoarea eficacității acestor metode. Femeile care prezintă simptome psihologice ca depresia sau labilitatea emoțională, pot cere ajutorul profesional al unui psiholog. Chiar și fără tratament, simptomele sindromului premenstrual se micșorează odată cu atingerea vârstei perimenopauzale.

Sursa: mamaplus.md

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă