Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Un nou test de laborator: 3 viruși enterici, detectați prin intermediul unei singure analize

Laborator
10 ian, 2023

Rotavirus/Adenovirus/Norovirus antigen în materii fecale este noul serviciu disponibil în exclusivitate pentru pacienții Medpark. Singurul laborator integrat cu activitate spitalicească din țară a adus în Republica Moldova un nou test a cărui rezultat este furnizat în ziua în care este adusă proba spre examinare.

Noul examen de laborator este mai actual ca niciodată în contextul numărului mare de îmbolnăviri din cauza virușilor și a bacteriilor. Analiza este potrivită atât pentru maturi, cât și pentru copii și asta pentru că fiecare dintre cei trei viruși mai mult sau mai puțin pot afecta sistemul imun al pacientului, indiferent de vârsta acestuia.

Rotavirus este una dintre principalele cauze ale gastroenteritei acute, în special atunci când vorbim despre copiii sub doi ani. Transmiterea are loc pe cale fecalo-orală, iar perioada de incubație variază între 1 și 3 zile.

Adenovirus este cea de-a doua cauză a gastroenteritei virale în cazul copiilor. Instalat, virusul poate provoca boli respiratorii, în funcție de serotip, dar și diaree, conjunctivită, cistită. De meționat că principalul simptom clinic al gastroenteritei cauzate de adenovirus rămâne a fi diareea. Iar pe măsură ce evoluează, în decurs de 9 – 12 zile, adenovirusul poate genera febră însoțită de vărsături.

Norovirus este considerat principala cauză a gastroenteritei nebacteriene la nivel mondial. Aproximativ 50% dintre focarele gastrointestinale apărute la orice vârstă, se întâmplă din cauza virusului respectiv.

Noul examen combinat pentru Rotavirus, Adenovirus, Norovirus permite detectarea simultană a trei viruși enterici principali care provoacă gastroenterită nebacteriană utilizând doar un singur test care este rapid și precis. Imunotestul este simplu, noninvaziv și de mare sensibilitate pentru un diagnostic prezumtiv. Un rezultat pozitiv este un indiciu important pentru medicul clinician care stabilește tactica de tratament în cazul pacienților cu simptome caracteristice infecțiilor.