Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Află ce este diabetul gestațional și cum poți preveni afecțiunea?

Maternitate
26 iul., 2021

Pe întreaga perioadă a sarcinii, viitoarea mămică trebuie să își monitorizeze starea proprie a sănătății, dar și a copilului care se dezvoltă în burtică. În timpul sarcinii, medicul va recomanda o serie de analize medicale pentru a evalua starea de sănătate și pentru a diagnostica unele afecțiuni specifice sarcinii. Este foarte important să se depisteze diabetul gestațional, pentru a putea fi corect tratat și pentru a preveni complicațiile.

Ce este diabetul zaharat gestațional?

Diabetul gestațional este o formă de diabet care apare la unele femei în timpul sarcinii. De obicei, diabetul gestațional dispare după naștere. Este important să recunoașteți și să tratați diabetul gestațional pentru a scădea riscul de apariție a complicațiilor la mamă și bebeluș. Femeile cu istoric de diabet gestațional trebuie să fie testate la 2 – 3 luni după naștere, și apoi cu o anumită periodicitate, pentru diabet zaharat, deoarece femeile care a avut diabet gestațional prezintă risc crescut de dezvoltare a pre-diabetului și a diabetului zaharat tip 2 în anii următori.

Cine este predispus pentru dezvoltarea diabetului gestațional?

Este greu de prezis care femei vor dezvolta în sarcină diabet gestațional, dar, totuși sunt anumite grupe de risc:

  • femeile cu o greutate a corpului mai mare;
  • femeile care au rude apropiate diagnosticate cu diabet;
  • femeile care au avut diagnostic de ovar polichistic;
  • femeile care în sarcinile anterioare au avut diabet gestațional;
  • femeile cu vârsta peste 25 ani.

Diabetul gestațional poate apărea chiar și atunci când nu sunt prezenți factorii de risc. Pierderea în greutate până la sarcină, dar adoptarea unui stil de viață sănătos (alimentație echilibrată și mișcare), reduc probabilitatea îmbolnăvirii.

Cum se manifestă diabetul gestațional?

Diabetul gestațional, de cele mai multe ori nu prezintă simptome. Din acest motiv, se recomandă efectuarea analizelor medicale speciale la termen de 24 – 28 săptămâni, pentru depistarea activă a diabetului.

Cum se stabilește diagnosticul de diabet zaharat gestațional și ce analize sunt necesare?

Testarea pentru diabet gestațional, se face între 24 și 28 de săptămâni de sarcină, printr-un test special, numit Testul oral de toleranță la glucoză. Testul constă în măsurarea nivelului zahărului din sânge, pe nemâncate dimineața, apoi la o oră și la două ore, după ce veți primi o băutură cu 75 grame de glucoză. Diabetul gestațional este diagnosticat dacă aveți una sau mai multe valori crescute ale zahărului din sânge în cadrul testului.

Cu toate acestea, testarea pentru diabet în timpul sarcinii, se face și mai devreme în sarcină, printr-o simplă analiză a glicemiei (zahărului în sânge). Dacă nivelul glicemiei este normal, se va efectua testul oral de toleranță la glucoză la 24 – 28 de săptămâni de sarcină. Dacă nivelul glicemiei este ridicat, vi se va recomanda consultația endocrinologului pentru testări suplimentare.

Ce trebuie să faceți dacă s-a diagnosticat diabetul gestațional?

Femeia diagnosticată cu diabet gestațional, trebuie să își monitorizeze glicemia de 4 – 6 ori pe zi, cu ajutorul glucometrului, conform recomandărilor medicului (de obicei, înainte de mesele de bază și la o oră după mese de bază). Rezultatele obținute la măsurători se vor nota într-un jurnal de autocontrol. Prin monitorizarea glicemiei, se va vedea dacă alimentația corectă este suficientă pentru a menține glicemia la nivel normal. Prin analiza glicemiilor, medicul va putea să aprecieze dacă diabetul este bine controlat, și la necesitate va prescrie tratament medicamentos. Menținerea nivelului glucozei în sânge în limitele recomandate de medic este esențială pentru a proteja sănătatea mamei și a bebelușului.

Monitorizarea greutății corpului în sarcină poate preveni o eventuală îmbolnăvire

Vizitele regulate la medic sunt necesare pentru evaluarea controlului diabetului, dar și a evoluției sarcinii.

Cum se tratează diabetul gestațional?

Majoritatea femeilor cu diabet gestațional, reușesc să își mențină în limitele normale nivelul zahărului din sânge doar prin adoptarea unei alimentații sănătoase. Regimul alimentar va trebui să asigure un nivel optimal al glicemiilor, dar și o dezvoltare normală a bebelușului. Ca regulă generală, se recomandă să se evite maximal consumul de produse cu zahăr, să se limiteze consumul de alimente grase. Se recomandă introducerea în meniu a produselor ce conțin glucide, a cerealelor integrale, a fructelor, legumelor și leguminoaselor. Se vor consuma alimente cu proteine, fără aport mare de grăsimi (carne, ouă, lactate, leguminoase, nuci și semințe). Pentru obținerea unor indici pozitivi în rezultatul controalelor glicemiilor, mișcarea are un rol esențial, dar aceasta trebuie realizată în condiții de siguranță, doar după o consiliere a medicului. Unele femei au nevoie și de tratament cu insulină pentru a controla diabetul, dar acest fapt este coordonat doar de specialistul în endocrinologie.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă