Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Gripa și infectiile respiratori virale acute

Medicina de familie
05 aug., 2015

Gripa reprezintă o infecție virală complicată care afectează persoanele de orice vîrstă și de orice naționalitate. Anual au loc epidemii, dar conform numărului de cazuri mondiale gripa și IRVA (infecțiile respiratorii virale acute) ocupă locul întîi, ce constituie 95% dintre bolileinfecțioase din întreaga lume.

Care este diferenţa dintre gripă și infecțiile respiratorii virale acute (IRVA).?
Termenul de ”boală respiratorie acută” (BRA) sau ”infecție virală respiratorie acută” (IRVA) cuprinde un număr mare de boli, care se aseamănă între ele. Asemănarea de bază constă în faptul că toate sînt provocate de viruși, care pătrund în organism odată cu aerul inspirat prin orificiul nazal și bucal, și prin aceea că toate aceste boli sînt însoțite de aceleași simptome. Timp de cîteva zile bolnavul are febră ridicată, inflamație a gîtului, tusă și dureri de cap.

Cel mai des întîlnit simptom la bolile respiratorii este nasul care curge; acesta este cauzat de mai mulți viruși înrudiți cunoscuți sub numele de viruși virali. În cazul de însănătoșire toate aceste simptome dispar și nu lasă în urma lor nici un semn.
Cu toate acestea, ar fi incorect să numim gripă toate BRA. sau IRVA. Gripa este cauzată direct de virusul gripal (Myxovirus influenzae), care se referă la familia virușilor ortomixi. Virușii gripali sînt clasificați în grupe.

  • Virusul gripal A poate cauza o formă de boală severă. Afectează atît omul cît și animalele. Anume acest virus este responsabil de apariția pandemiei și a epidemiilor severe.
  • Virusul gripal B nu cauzează pandemii și de obicei constituie cauza apariției erupțiilor locale și a epidemiilor, uneori cuprinzînd una sau mai multe țări. Virusul gripal B se trasmite doar doar la om (deseori provocînd îmbolnăvirea copiilor).
  • Virusul gripal С este studiat foarte puțin. Acesta infectează doar omul. Simptomele bolii sînt de regulă ușor de suportat, ba chiar e posibil să nu se manifeste. Nu provoacă epidemii și nu cauzează urmări grave.

Fiţi atenţi!

În afară de simptomele obișnuite, care pot fi observate și în cazul IRVA, sînt posibile unele reacții și simptome care ar trebui să vă pună în gardă și să chemați de urgență medicul pentru a acorda primul ajutor medical.
Acestea sînt: respirația rapidă sau anevoiasă, zonele de culoare închisă din jurul gurii sau a altor învelișuri ale pielii, apariția pe corp a hemoragiilor (chiar și a celor mai nesemnificative), hemoragia orificiului nazal, febra ridicată a corpului, refuzul de a bea lichide, incapacitatea de a trezi persoana dată (deseori a copilului) sau lipsa reacțiilor la adresare, excitația excesivă sau apariția convulsiilor, stări de vomă și diaree, durere de cap insuportabilă și incapacitate de a urina sau plînge.

Tratamentul adecvat
De regulă, gripa se manifestă din start cu stări severe. Dificultatea bolii depinde de starea sanătății în general, de vîrstă, și dacă bolnavul a contactat acest virus anterior. Ținînd cont de toți acești factori la bolnav se poate dezvolta una dintre aceste patru forme ale gripei: ușoară, medie, severă, hipertoxică.

Din cauza aceasta tratamentul stabilit fără consultarea medicului, în cazul gripei, este exclus. Deseori bolnavii sau părinții copiilor bolnavi încep administrarea pe cont propriu a diferitor antibiotice (în mare parte fără rezultate), ceea ce nu doar că favorizează dezvoltarea complicațiilor virale la adulți și copii, dar deseori provoacă apariția reacțiilor alergice. Doar medicul este în măsură să stabilească starea pacientului.

Dar dacă ați depistat primele semne ale gripei, nu se permite nici într-un caz să mergeți la policlinică, chemați medicul la domiciliu, culcați-vă și consumați cît mai multe lichide. În primele ore se recomandă să luați preparate antigripale și preparate care să întărească funcția de apărare a organismului. Indiferent de tratamentul indicat de către medic, trebuie să urmați cîteva reguli simple care vor accelera procesul de însănătoșire. În primul rînd, bolnavul are nevoie de liniște și să stea în pat, boala nu poate fi tratată dacă nu se respectă regimul la pat – aceasta este periculos atît pentru dpacient, cît și pentru cei ce îl înconjoară. În al doilea rînd, este necesar să aerisiți încăperea de cîteva ori pe zi și să ștergeți praful în fiecare zi.

Complicaţii posibile

În cazul gripei acute deseori apar afecțiuni ireversibile ale sistemului cardio-vascular, organelor respiratorii, sistemului central nervos, ce provoacă boli ale inimii și vaselor, pneumonii, traheobronhite, meningoencefalite. Cele mai obișnuite complicații ale gripei sînt rinitele, sinusitele, bronhitele, otitele, complicații ale bolilor cronice, infectare bacterială. În organismul slăbit de pe urma gripei deseori pătrunde infecția virală.

Mituri eronate
Unul dintre miturile de bază constă în aceea că febra ridicată trebuie coborîtă imediat. De fapt, nu este cazul să ne grăbim. Febra ridicată confirmă faptul că organismul luptă activ cu boala. Dar în cazul cînd febra depășește 38 grade și apar dureri la nivel de țesuturi musculare, oboseala puternică, crampe în articulații, în cazul acesta este cazul să administrați preparate pentru scăderea febrei.

Un alt mit și afirmație incorectă constituie faptul că Antibioticele sunt eficiente în tratarea gripei. Aceasta este o confuzie totală! Antibioticele au efect doar asupra bacteriilor. Gripa, este cauzată de viruși, de aceea doar preparatele antivirale vor avea efect.
Există cazuri cînd la gripă se adaugă și o infecție bacterială, de exemplu în cazul pneumoniei. Atunci nu este posibilă tratarea fără suportul antibioticelor, dar toate acestea pot fi administrate doar cu prescripția medicului.

Cifre

  • 2-3 mеtri depărtare în vederea dispersării componentelor aerosoli în zona infectată în jurul bolnavului de gripă.
  • 2-5 zile durează perioada de incubație a bolii după infectare.
  • 4 straturi de tifon vă vor proteja de infectare.
  • 2-3 căței de usturoi constituie o formă excelentă de profilaxie contra gripei.
  • 5-6 zile de tratament şi regim la pat sînt necesare pentru ca simptomele gripei să scadă din intensitate, dar aceasta se referă la formele uşoare de boală.

E bine să ştim!

  • gripa este cunoscută de la sfîrşitul sec. XVI. În prezent se cunosc mai mult de 2000 variante ale acestui virus şi de asemenea sînt descrise alte 200 tipuri ale viruşilor respiratorii.
  • epidemiile de gripă cauzate de virusul gripal de tip A apar aproximativ la fiecare 2-3 ani, iar cele cauzate de virusul gripal a grupei В – la fiecare 4-6 ani. Viruşii grupei C nu provoacă epidemii, ci doar erupţii locale la copii şi oamenii cu imunitatea slăbită.
  • cea mai masivă pandemie de gripă din istoria omenirii se consideră erupţia gripei spaniole sau «spaniolele» din anii 1918—1919.
    Vaccinarea

Organizația mondială a sănătății monitorizează în permanență traseul virusului în lumea întreagă și în baza aceasta emite anual noi recomandări pentru producătorii de vaccin. Chiar dacă prognoza nu se justifică 100%, vaccinarea oricum are efect. Cu toate acestea nu trebuie să ne bazăm că vaccinul ne va proteja 100%. Este doar o măsură de precauție. Din păcate, riscul infectării cu gripă persistă în continuare, chiar și după vaccinare, dar acesta este redus considerabil. Vaccinarea asigură protecție contra gripei aproximativ în 80-90%, dar chiar și dacă persoana vaccinată se îmbolnăvește, boala decurge într-o formă mai ușoară și nu provoacă complicații. Oricît de mari ar fi temerile, cu privire la faptul că vaccinul poate provoca îmbolnăvirea cu gripă, acest lucru nu este adevărat. Nici un vaccin nu provoacă o așa reacție. Vaccinurile din prezent sînt suportate ușor, iar după vaccinare nu apare nici un simptom de îmbolnăvire. Cel mai important este să faceți totul la timp. Trebuie să vă vaccinați cu 2-3 săptămîni înainte de începerea epidemiei presupuse, pentru ca în organism să se formeze imunitatea.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă