Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Adrian Danu, neurochirurg despre hernia de disc: „În zilele noastre, pacientul care suferă de hernie de disc poate să se ridice și să meargă în aceeași zi după operație”

Neurochirurgie
26 iul., 2016

Peste douăzeci de vertebre, diferite ca mărime, dar unite în lanț, prin discuri intervertebrale, formează coloana vertebrală a omului. Ea este cea care ne ajută în primul rând să avem poziție verticală și să mergem. Însă, discurile intervertebrale sunt primele care suferă atunci când oamenii duc un mod de viață pasiv sau au profesii prea solicitante, cum ar fi lucrul îndelungat la computer sau ridicarea greutăților.

Una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei este hernia de disc. De regulă, ea se manifestă prin dureri insuportabile ale spatelui. Specialiștii spun că ea apare atunci când o porțiune dintr-un disc intervertebral se deplasează în canalul vertebral, pe unde trec nervii și măduva spinării, comprimându-le și provocând dureri. Deși medicina evoluează, iar metodele de intervenție și tratament ale herniei de disc sunt și ele moderne, consecințele unei intervenții nereușite pe coloană, pot fi dramatice pentru bolnav. Totuși, pacienții se pot recupera sau pot preveni avansarea herniei, dacă se adresează din timp la medic.

Când trebuie să faci acest lucru, când este recomandată o intervenție chirurgicală pentru hernia de disc, ce riscuri implică acestea, dar și ce metode de tratament există în Moldova, l-am întrebat doctorul Adrian Danu, neurochirurg la Spitalul Internațional Medpark.

Domnule Danu, ca să înțelegem toți, în cuvinte mai simple, ce înseamnă o hernie de disc?

Cred că trebuie să încep de la cum e formată coloana și pe ce se ține ea. Discurile intervertebrale reprezintă un țesut cartilaginos, elastic amplasat între două vertebre. Acestea asigura mobilitatea și amortizarea coloanei vertebrale. Din cauza suprasolicitărilor fizice, traumelor, predispoziției genetice, obezității și a altor factori, ele suferă schimbări degenerative care duc la apariția herniilor de disc. La modul practic, asta înseamnă că o porțiune dintr-un disc intervertebral se deplasează în canalul vertebral, pe unde trec nervii și măduva spinării , provocând compresia lor, și respectiv durere, disconfort, amorțeli-parestezii, dar și alte semne clinice mai grave.

Simptomele herniei de disc au un tablou clinic specific sau o putem confunda cu alte boli?

Hernia de disc nu are un tablou clinic specific. Durerile de spate sau în regiunea coloanei vertebrale reprezintă simptome ale mai multor afecțiuni. Ele pot apărea și din cauza unor inflamații ale mușchilor, ligamentelor sau a unei artroze a articulațiilor coloanei vertebrale. Pot fi și dureri de la organele interne care mimează dureri de coloană. De exemplu, omul are probleme la rinichi și durerile provocate se resimt și în regiunea coloanei vertebrale. Sunt mai multe cauze ale durerilor de spate. Desigur, e necesar să facem diferențiere între durerea provocată de hernia de disc și alte dureri ale spatelui. Însă hernia de disc este una dintre cele mai răspândite cauze ale durerilor coloanei.

Domnule Danu, oamenii pot să-și dea seama singuri că suferă de hernie de disc sau acest lucru îl poate spune doar doctorul, după un consult?

Un pacient poate să presupună că are hernie de disc, dacă știe cum evoluează aceasta. Diagnosticul unei hernii de disc însă se stabilește în baza simptomelor clinice, ceea ce simte pacientul, examenului neurologic obiectiv, probelor funcționale și imagisticii prin rezonanța magnetică ori tomografie computerizată, care confirmă existența herniei sau scoate în evidență cu totul altă problemă. Un pacient nu poate ști sută la sută că are hernie de disc. După vârsta de 50 de ani, aproximativ 70% din populație are dureri de spate, dar asta nu înseamnă neapărat hernie de disc. Există însă mulți pacienți, care, atunci când au dureri de spate le leagă neapărat cu hernia. Nu întotdeauna e corect.

Care sunt simptomele unei hernii la disc lombară?

Primele simptome sunt durerile în regiunea lombară, adică în partea inferioară a coloanei. Totodată, hernia de disc cauzează compresia rădăcinilor nervoase, cum am spus, iar dacă acest lucru are loc, atunci durerile afectează și picioarele. Uneori acestea pot afecta genunchii, chiar până la tălpile picioarelor, în funcție de nervul comprimat.

Câte feluri de hernii există?

Ca sa fie mai simplu și clar eu le-aș împărți în cele care provoacă probleme (simptomatice) și care nu se manifestă în niciun fel (asimptomatice). La fel aș diferenția în hernii care trebuie operate și cele care nu au nevoie de intervenție. Daca, de exemplu, eu mi-aș face o rezonanță magnetică, există probabilitatea să am hernie de disc. Asta nu înseamnă însă că obligatoriu trebuie să am dureri și trebuie să fiu operat. Dacă se găsesc schimbări degenerative ale coloanei vertebrale, riscul herniei de disc este destul de mare.

De ce?

Pentru că după vârsta de 30 de ani, apar schimbări ale coloanei vertebrale, care sunt ireversibile. Eu sunt adeptul teoriei evoluționiste a lui Darwin. Sunt ipoteze că la om probleme cu coloana vertebrală au apărut atunci când mersul în patru labe a trecut la două. Coloana nu este acomodată evolutiv în totalitate, conform acestor păreri, să mențină greutatea organismului. De exemplu, animalele nu suferă de hernie de disc, pentru că ele merg în patru labe și respectiv nu se face presiune asupra coloanei. În schimb, noi, oamenii mergem în două picioare, stăm mai mult în poziție verticală, pe șezute și respectiv presiunea asupra vertebrelor și discului intervertebral e mare. Cu timpul schimbările în coloană progresează. Apar așa numitele prolapuri, protruzii sau hernii de disc.

De obicei, în ce stare ajung la medic oamenii care suferă de hernie de disc și când se adresează?

Pacienții se adresează atunci când durerile de spate nu trec de la sine o perioada lungă de timp, ceea ce le provoacă disconfort în activitatea de zi cu zi. Se adresează la diferiți specialiști în medicina netradițională sau la neurologi și încearcă să rezolve problema prin metode conservative, fizioterapie, kinetoterapie. Dacă tratamentul nu a fost eficient sau pacientul nu s-a simțit mai bine, atunci ajung la neurochirurg.

Reiese ca ei ajung mai târziu decât ar trebui?

Din păcate, ei ajung la neurochirurg atunci când durerile sunt foarte pronunțate, de multe ori când apar senzații de amorțeli în picioare, au slăbiciuni sau chiar dereglări în procesul de urinare. Dacă bolnavul are hernie de disc cervicală, atunci principalele simptome pot fi durerile cervicale, inclusiv dureri și amorțeală în mâini.

De ce oamenii ajung atât de târziu la neurochirurg?

Majoritatea pacienților nu cunosc că având așa simptome e necesar să se adreseze la neurochirurg. Alții nici nu știu că neurochirurgii mai operează sau tratează și altceva, decât ce e legat de creier. Mai sunt și dintre cei care se tem de intervenții chirurgicale și le evită cu orice preț. Țin să menționez că rata complicațiilor generale în astfel de intervenții este foarte mică. Metodele de tratament operator se perfecționează continuu tot cu scopul de a reduce la minim complicațiile și de a scurta perioada de reabilitare postoperatorie. Astăzi, pacientul poate să se ridice și să meargă chiar în aceeași zi după operație. Diferența față cum se opera acum 20 de ani este foarte mare. Oricum eu consider team ca o reacție naturală a fiecărui om. Totul depinde de cât este de pregătit moral acesta să vină la consultația neurochirurgului și să se lase ajutat.

Cât timp poate un om să suporte durerea de spate?

E greu de spus. Sunt pacienți care vin după o săptămână de la apariția durerii și spun că gata – durerile sunt insuportabile. Alții vin cu dureri care au durat luni de zile. Deseori, se întâmplă ca în urma examinării, să descoperim că situația e cam depășită și ei au suportat prea mult durerea, iar acest lucru a generat complicații.

Moldovenii sunt obișnuiți să suporte durerea și chiar dacă o au, nu prea se gândesc că poate fi o problemă serioasă, încercând să trateze boala cu analgezice…

Până ajunge pacientul la neurochirurg, el trece prin mai multe etape. Mai întâi se adresează cunoscuților. La sate sunt mulți așa numiți terapeuți care practică medicina alternativă, care nu sunt specialiști, dar care promit că vor pune pacientul pe picioare și totul va fi bine. Abia după ce trece prin această experiență, bolnavul ajunge la medicul de familie sau la neurolog. Toate acestea reprezintă o barieră pentru ca pacientul să ajungă la neurochirurg. Și aceasta cale durează. De multe ori pacienții vin după o lună, două de dureri. Dar sunt cazuri când ajung la neurochirurg după jumate de an de tratamente la domiciliu sau pe la diverse centre medicale. De obicei, ei se adresează la neurochirurgi dacă aud la cunoscuți, care au avut aceeași problemă și s-au tratat cu succes.

Când e indicat să te adresezi neurochirurgului?

Oricând, când ai dureri de spate și mai ales când acestea afectează mâinile sau picioarele. Asta însă nu presupune în sine operația din start. Începem oricum cu examene medicale, stabilirea diagnosticului corect, și mai întâi un tratament de conservare a bolii.

Domnule Danu, de ce apare hernia de disc?

Sunt mai mulți factori care o favorizează, ca și în cazul altor boli. Unul dintre ei este cel genetic. Cu ce ne-am născut, cu aceia trăim. Sunt unii pacienți la care țesutul cartilaginos este mai puțin elastic, mai fragil, și atunci chiar și niște eforturi fizice minore pot provoca hernia de disc. Alte cauze sunt după cum am mai menționat vârsta, obezitatea, stilul de viața sedentar, ridicarea greutăților în lipsa antrenamentului fizic, care duc la deteriorarea coloanei vertebrale. Traumele pot fi provocate și de căderile de înălțime sau accidentele.

Există și profesii cu risc de apariție a herniei de disc?

De regulă, herniile de disc sunt bolile profesionale ale șoferilor, hamalilor, constructorilor, ale oamenilor a căror profesie presupune în sine ridicarea greutăților. De asemenea, hernia poate apărea la persoanele care stau mult la computer sau în picioare. Sportivii, de asemenea, sunt destul de des afectați.

Ați menționat că un factor favorizant a apariției herniei este predispoziția genetică. Aceasta poate fi prevenită?

Nu, aceasta nu poate fi prevenită.

Dar alți factori, precum fumatul, drogurile, alcoolul pot duce la hernie de disc?

Da. Fumatul cu siguranță.

Cum?

Se dereglează vascularizarea, deoarece are loc spasmul vaselor sangvine ce cauzează pierderea nutriției și discurile dintre vertebre devin mai fragile.

Care sunt cele mai des întâlnite forme ale hernii de disc, dar și cele mai periculoase?

Herniile de disc pot apărea în orice regiune a coloanei. Cele mai des întâlnite sunt în regiunea lombară, deoarece aici mobilitatea este crescută și anume această porțiune susține greutatea și presiunea întregului corp. Mai puțin răspândite sunt herniile în regiunea cervicală, dar ele există și se tratează de asemenea.

Ce consecințe asupra sănătății poate avea o hernie de disc netratată?

Cele mai grave sunt paralizia picioarelor sau mâinilor, în funcție de nivelul localizării herniei și dereglările sfincteriene (în regiunea anusului). Din cauza compresiunii nervului are loc atrofierea lui și respectiv apariția complicațiilor numite. Acești pacienți se restabilesc foarte greu .

Cum să ne păzim de hernia de disc?

Am câteva recomandări generale. Modul sănătos de viață – presupune un mod de viață activ. Este zicala că sportul e mama sănătății. Ca profilaxie recomand exercițiile fizice de întărire a corsetului muscular al coloanei vertebrale, care asigură stabilitatea și mobilitatea ei. Cu cât este mai dezvoltat corsetul muscular, cu atât coloana noastră este mai stabilă și cu atât mai puțin se expun riscului discurile intervertebrale ale acesteia. Recomand înotul și exerciții de întărire ale mușchilor.

Domnule Danu, spuneți vă rog, ce experiență are Moldova în tratarea acestei afecțiuni?

Hernia de disc este tratată neurochirurgical în Moldova de mult timp, doar că tehnica intervențiilor, succesul acestora și numărul complicațiilor au evoluat spre bine. Aproape zilnic se fac astfel de operații la noi în țară. De fapt, pot spune că nu este cea mai complicată intervenție în neurochirurgie. Metodele de operație sunt diverse. Sunt neurochirurgi care practică metoda clasică deschisă, sunt care practică metoda minim invazivă microchirurgicală, alții-endoscopică, percutană. Scopul este desigur același – de a elibera nervul, de a înlătura fragmentul de disc, care apasă pe nerv și astfel pentru a scăpa bolnavul de dureri și eventual complicații.

Ce metode de tratament se folosesc în Moldova?

Cea minim invazivă microchirurgicală, endoscopică și clasică. Metoda endoscopică implică în sine camere video pentru vizualizarea câmpului operator. Se efectuează o incizie mică în piele, se introduc instrumente în zona herniei de disc. Cu ajutorul dispozitivelor video avem imaginea pe ecran.

La intervenția minim invazivă se face, de asemenea, o incizie mică de aproximativ doi centimetri. Vizualizarea se efectuează cu microscopul neurochirurgical și controlul radiologic. Procedura minim invazivă păstrează intacte atât ligamentele, cât și mușchii, iar riscul apariției unei instabilități postoperatorii este foarte mic.

Dacă incizia este mai mică, riscul unor hemoragii sau infecții scade. De asemenea, cu cât mai puțin este afectat corsetul muscular, cu atât mai repede își revine pacientul. El poate să se deplaseze chiar în aceeași zi, iar a doua sau a treia zi după operație poate pleca acasă.

Dar metoda clasică ce presupune?

Metoda clasică presupune operarea fără microscop sau endoscop, fără utilizarea echipamentelor care măresc imaginea din câmpul operator de câteva zeci de ori. Asta înseamnă că se face o incizie mai mare și deci traumatismul intra-operator al țesuturilor este mai mare, respectiv perioada de recuperare mai lungă.

Domnule Danu, ce riscuri implică o intervenție chirurgicală în cazul herniei de disc?

Riscurile nu sunt mai mari decât la oricare altă intervenție. Pot fi hemoragii, infecții, pot fi afectate structurile nervoase importante. Mai sunt și riscurile anesteziologice, care pot apărea în timpul intervenției. Dar toate acestea după cum am menționat apar foarte rar. Intervenția, de obicei, durează maximum o oră și jumătate.

Cât timp durează recuperarea?

Depinde de două lucruri complementare: de timpul și gravitatea pacientului în momentul adresării și de metoda de intervenție aplicată. Daca pacientul s-a adresat târziu, deja cu multe complicații sigur că perioada de recuperare va fi lungă. Dacă vorbim despre metoda de operație sigur că în metoda clasică recuperarea poate dura de la două la trei luni. În această perioadă eforturile fizice trebuie limitate.

Dacă intervenția e minim invazivă, atunci reabilitatea poate dura de la două săptămâni la cel mult la o lună. Apoi, jumătate de an pacientul nu are voie să ridice greutăți mari, însă poate avea o viață activă și chiar poate practica moderat sportul.

Câte dintre herniile de disc sunt asimptomatice?

Să zicem că mai mult de 50%. Durerea apare atunci când este iritat nervul spinal sau măduva spinării.

Hernia de disc poate fi tratată și fără operație?

De obicei ea nu dispare. Fără operație, este posibil doar sa minimalizezi simptomele, deseori temporar, dar sa o elimini cu medicamente este imposibil.

Până la urmă tot se ajunge pe masa de operație?

Nu neapărat. Organismul nostru este plastic și unii pacienți, cu timpul, se adaptează la situația dată. Atunci, nervul sau radicolul nervos își găsește locul, deși este o hernie de disc. Astfel, există spațiu și s-ar putea să nu fie necesar o intervenție chirurgicală.

Un om poate avea mai multe forme de hernii de disc?

Da. Câte discuri intervertebrale sunt, atâtea hernii pot fi. Coloana are 23 de discuri. De obicei hernia afectează un singur disc, dar există și două sau trei hernii de disc la același pacient concomitent.

Domnule Danu, în încheiere ce sfaturi le-ați da tinerilor, bătrânilor ca să evite această patologie?

Trebuie întăriți mușchii vertebrali, prin exerciții fizice. Sportul are o importanță majoră, în special înotul. Evitați sedentarismul și ridicarea greutăților prea mari. Sau dacă le ridicați, cereți cuiva să vă ajute. Păziți-vă de traumatisme și accidente.

Domnule doctor, vă mulțumim pentru interviu.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă