Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Din ambiție și fără pile poți ajunge singura femeie medic electrofiziolog din Moldova

Oamenii Medpark
08 sep, 2022

Dacă ambiție nu e, nimic nu e. Se pare că acest citat celebru parafrazat este exact despre Irina Boiciuc, medic cardiolog care și-a început activitatea în cadrul Spitalului Internațional Medpark în calitate de recepționist.

Atunci când aspirațiile sunt mari, nu e loc de îndoieli

Irina Boiciuc: „ În vara lui 2012, când eram în anul VI la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” am decis că vreau să îmi caut un loc de muncă, dar nu unul oarecare. Auzisem despre deschiderea unui spital modern, diferit de tot ce aveam în Republica Moldova și îmi tot făceam scenarii în cap despre cum aș putea ajunge și eu acolo.

Gândurile au proprietatea de a se materializa și la scurt timp am devenit și eu membrul al echipei Medpark. Munceam în calitate de recepționist în gărzi de noapte. Inițial se căutau recepționiști cu studii medicale, iar această opțiune mi se potrivea ca mănușa. A urmat Rezidențiatul, iar combinarea studiilor și a lucrului devenea ușor imposibilă. Oboseala făcea deja parte din ADN-ul meu, dar nu renunțam. Într-un moment totuși am înțeles că medicina trebuie să rămână pe primul loc pentru mine și e cazul să fac o alegere. A fost dificil să renunț la job, să las echipa care în timp mi-a devenit atât de dragă pentru că am legat multe prietenii frumoase. Am plecat cu inima frântă, dar am zis că voi reveni neapărat, doar că de data aceasta în calitate de medic.”

De la recepționist, la medic cardiolog

Irina Boiciuc: „Universul mi-a oferit posibilitatea să-mi îndeplinesc dorința. Răsfoind internetul, într-una din zilele de după absolvirea Rezidențiatului am dat peste anunțul care mi-a schimbat viața. Spitalul Internațional Medpark era în căutarea unui medic cardiolog, exact ce mi-am dorit. Mi-am spus că „acum e acum” și am expediat CV-ul. La scurt timp am fost telefonată de colega de la Resurse Umane, Galina, care m-a salutat prietenos și mi-a zis că mă ține minte și mă invită la interviu. Memorabil moment. Au urmat discuții cu domnul Mihai Tașnic, medic cardiolog-intervenționist, doctor în științe medicale și desigur cu doamna Olga Șchiopu, director general. Îmi amintesc că dumneaei m-a întrebat de ce am ales să fiu medic. I-am spus că eram un copil bolnăvicios și în calea mea am întâlnit mulți medici care m-au ajutat să depășesc greutățile. Văzând toate acestea mi-am dorit să fiu ca ei, să ajut și eu. Și uite așa mi-am văzut visul cu ochii: am obținut jobul râvnit.

Singura din familie care a ales să facă medicină

Irina Boiciuc: „Sunt primul medic în familia noastră. Toți sunt ingineri, profesori și tot așa. Atunci când am depus actele la USMF aveam o frică, am fost încurajată de părinți să nu mă gândesc la chestii materiale, dar să acționez și să obțin ce mi-am propus. Am avut în față exemplul unor prieteni de familie, doctori de profesie care m-au îndrumat în multe și de la ei am înțeles cât de mult trebuie să muncești ca să obții ce îți dorești.”

Învață și ți se va da

Irina Boiciuc: „Studiile la medicină nu sunt la fel ca studiile la o altă facultate. Aici te poți afirma și evidenția doar prin muncă, extrem de multă muncă. Uiți de cele mai simple plăceri, uiți absolut asumat. Uneori, pentru câteva clipe regreți, dar îți revii și îți continui învățătura mai departe. Rezultatele îți oferă posibilitatea să obții un loc de muncă la care râvnești. Cel puțin așa a fost în cazul meu. Trebuie doar să îți dorești și atunci imposibilul devine posibil!

Fără pile poți obține un loc sub soare

Irina Boiciuc: „Cine are pile, are de toate – este o practică des întâlnită în Republica Moldova. Această așa-zisă regulă are excepții și aceste excepții nu sunt puține. Ele confirmă că având o minte ageră și sete continuă de cunoaștere te poți afirma și fără pile. Așa a fost și este în continuare în cazul meu. Eu am avut mare noroc să întâlnesc la Medpark oameni gata să îți ofere din cunoștințele lor absolut dezinteresat. În asemenea cazuri trebuie să profiți la maxim. Formarea mea profesională ar fi fost imposibilă fără profesorii din Turcia Basri Amasyali și Erdem Diker care mi-au arătat deprinderi, tehnici unice care se folosesc în cazuri complicate. Am fost alături de ei în calitate de asistent, în calitate de al doilea chirurg, fapt care mi-a permis să înțeleg totul la modul practic. Aceasta s-a întâmplat grație faptului că am fost și sunt în continuare la Medpark. Anume aici am asistat la intervenții fără egal în țara noastră.”

Medpark a achitat o parte din studii

Irina Boiciuc: „La o lună de la angajare, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost organizate module de secundariat în Electrocardiofiziologie. Fiind deja cardiolog, mi-am dorit să am o specializare mai îngustă. Am hotărât să aplic fiind curioasă de ce va urma, mai ales că atunci în Republica Moldova nu mai erau așa specialiști. Inițiativa mea a fost susținută financiar sută la sută de către spitalul Medpark, iar acest fapt mi-a insuflat încredere maximă că voi reuși. Atunci când cineva crede în tine, ești inspirat să le faci pe toate. Au urmat doi ani lungi de instruiri prin care am trecut în mare parte datorită domnului Radu Darciuc, medic cardiolog din cadrul Medpark.

Valoarea unui mentor este colosală

Irina Boiciuc: „Uneori nu înțelegi cum poți avea atât de mult noroc, nu înțelegi și gata. În așa momente îți vine să mulțumești tuturor forțelor divine, universului pentru posibilitatea de a avea oameni valoroși aproape. Toți colegii au fost gata să facă schimb de informații, dar în special aș vrea să vorbesc despre Radu Darciuc. El este omul care pur și simplu a decis să îmi ofere susținere și să devină un soi de mentor în formarea mea. Domnul Darciuc are multiple stagieri în centre europene contemporane cu un nivel înalt de dezvoltare a electrofiziologiei, respectiv ghidarea lui a fost și este de mare ajutor. Vorbesc cu admirație despre felul lui de a fi pentru că astăzi, să recunoaștem, puțini sunt gata să îți ofere benevol, pe bază altruistă tot ce știu ei. Informația costă, iar eu o primesc așa, pur și simplu de la cei mai buni specialiști care sunt totodată și colegii mei. Vorbeam mai sus despre profesorii din Turcia grație cărora pot face față multor provocări. Bunăoară datorită lor am învățat tehnici cum ar fi izolarea venelor pulmonare. Aceste studii mi-au permis în prezent, alături de domnul Darciuc, să facem implantări de CRTD singuri. Implantarea de CRTD se consideră cea mai dificilă manoperă în Electrofiziologie. ”

Medpark nu este doar o trambulină

Irina Boiciuc:„Munca în cadrul Spitalului Internațional Medpark este ca un maraton. Pe tot parcursul distanței întâlnești provocări cărora vrei să le faci față, care te călesc și te fac să fii mai bun. Alergi și tot aduni puncte și devii tot mai mândru de performanțele obținute, iar spitalul te susține, te încurajează și îți crează condiții perfecte pentru creștere profesională. De asta cred că Medpark nu este o trambulină de pe care sari și aterizezi în altă parte, este o instituție care investește în oameni că înțelege valoarea fiecărui angajat. Atunci când ți se oferă, involuntar vrei să răspunzi cu bine la bine. Îmi iubesc meseria și îmi respect angajatorul pentru că și el la rândul lui mă apreciază. Mi-aș dori ca fiecare angajat fie din sistemul de sănătate sau oricare alt domeniu să se bucure de stima angajatorului. Acest lucru îți dă aripi și putere să creezi și să devii mai bun pentru a reprezenta destoinic profesia aleasă. ”