Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin

Oncologie
21 ian, 2020

Pe plan mondial cancerul de col uterin ocupă locul doi (după cancerul mamar) în rândul tumorilor maligne la femei. Cancerul cervical sau de col uterin este numit astfel după porţiunea din corp la nivelul căreia începe să se dezvolte. Înainte ca acest tip de cancer să apară, celulele colului uterin încep să se modifice şi devin anormale. Aceste celule se numesc precanceroase. Leziunile precanceroase de la nivelul cervixului pot fi depistate precoce şi tratate, evitându-se astfel evoluţia spre cancer.

Incidenţa cancerului de col uterin este semnificativ mai crescută la femeile cu:
 • consum de contraceptive orale pe termen îndelungat;
 • mai mulți parteneri sexuali;
 • nașteri multiple;
 • avorturi;
 • lipsa igienii;
 • infecția cu Human Papillomavirus;
 • sistem imunitar slab.

În esență, toate cancerele cervicale sunt cauzate de anumite tipuri ale Virusului Papilloma Uman (HPV), un grup de viruși înrudiți cu cei care cauzează negii epiteliali sau genitali.

Semne de alarmă care necesită adresarea la medicul ginecolog:
 • sângerări vaginale între menstruaţii;
 • sângerări după actul sexual;
 • dureri în timpul actului sexual;
 • scurgeri vaginale neobişnuite;
 • oboseală excesivă;
 • boli inflamatorii asociate;
 • mărirea ganglionilor limfatici.
METODE AVANSATE DE DIAGNOSTIC

Diagnosticarea cancerui de col uterin începe cu consultația medicului ginecolog, care va indica următoarele examinări:

 • Examinarea clinică

Examinarea clinică constă în inspectarea și palparea de către medicul ginecolog. Aceasta include examinarea ginecologică vaginală bimanuală şi/sau rectală, pentru a evalua localizarea și volumul tumorii și dacă s-a extins la alte organe din pelvis (examen pelvin). Medicul vizualizează direct colul uterin după înserarea unui specul în vagin. La femeile sănătoase, fără boli aparente, medicul prelevează un frotiu de pe suprafața cervixului pentru examinarea sub microscop (examen citologic).

 • Testarea frotiului Papanicolau

Se recomandă ca fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani să efectueze testul Papanicolau o dată la 3 ani, conform Programului Național de Screening a Cancerului de Col Uterin. Această investigație ne ajută să detectăm cancerul de col uterin în stadiul incipient.

Celulele din frotiu sunt examinate în laborator, permițând diagnosticarea timpurie a unei leziuni precanceroase. Aceasta este o anomalie a celulelor de la suprafața cervixului numita displazie și, în timp, se poate transforma în cancer. Cancerul incipient de acest tip este, de asemenea, ușor de detectat prin intermediul testelor înainte de a deveni periculos (malign).

O infecție vaginală poate împiedica examinarea corectă a celulelor dintr-un frotiu. În acest caz, o nouă mostră este prelevată după tratarea corectă a infecției.

Leziunile cervicale pre-canceroase pot fi prezente mulți ani la rând fără a cauza simptome. Creșterea lor lentă oferă un interval mare de timp pentru detecție timpurie și vindecare ușoară.

 • Colposcopia

În cazul rezultatului citologic anormal este strict indicat examenul colposcopic.  Colposcopia este o procedură în care pacienta stă întinsă pe masă de examinare ca în timpul unui examen pelvin. Medicul va folosi un colposcop pentru a examina cervixul. Atunci când se sesizează o zonă anormală pe cervix, se efectuează o biopsie. Dacă suspiciunea medicului ginecolog este confirmată, pacientul este trimis pentru consultare la medicul oncolog.

 • Examinarea histopatologică

Aceasta se efectuează de obicei în urma unui frotiu Papanicolau suspect și în timpul colposcopiei pentru a confirma rezultatele testului Papanicolau. Această examinare de laborator este efectuată de un patolog, care va confirma diagnosticul de cancer cervical.

 • Examinarea prin intermediul imagisticii medicale

Examinarea prin intermediul imagisticii medicale precum Tomografia Computerizată (CT) și Rezonanța Magnetică Nucleară (RMN)) sunt folosite pentru a verifica extinderea tumorii în pelvis și a exclude sau a detecta eventualele metastaze în alte organe și/sau în ganglionii limfatici.

Toate aceste rezultate se studiază împreună cu cele de la biopsie şi astfel se determină stadiul cancerului cervical şi metodele de tratament.

METODE COMPLEXE DE TRATAMENT

Tratamentul cancerului de col uterin la Medpark implică o echipă interdisciplinară de medici, cu diferite arii de specializare: medicul oncoginecolog, oncolog medical, imagist, morfopatolog și psihoteraput. În urma unei evaluări complexe se va stabili planul de tratament, principalele metode fiind intervenția chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

Tratamentul chirurgical

În stadiile precoce ale cancerului cervical, intervenţia chirurgicală este o metodă standard de tratament primar. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale.

 • Conizaţia – o metodă prin care se elimină o bucată conică de ţesut cervical. Dacă la examinarea histopatologică nu se găsesc celule canceroase, tratamentul a avut efect şi nu mai este necesar alt tratament. Dacă în urma examinării histopatologice a biopsiei se găsesc celule canceroase în vasele limfatice (invazia limfovasculară), se va efectua înlăturarea ganglionilor limfatici pelvieni pe lângă intervenţia chirugicală asupra cervixului.
 • Trachelectomia – această procedură constă în eliminarea colului uterin şi a părţii superioare a vaginului, dar nu şi eliminarea corpului uterului. Prin urmare, permite femeilor să-şi păstreze capacitatea de a avea copii. Intervenţia se face fie prin vagin, fie prin abdomen si este realizată laparoscopic.
 • Histerectomia radicală – în urma acestei intervenţii se îndepărtează uterul, colul uterin şi partea superioară a vaginului, de asemenea pot fi extirpate ovarele, trompele uterine şi ganglionii limfatici din vecinătate.

Limfodisecția, obligatorie dacă se depistează metastaze regionale

Cancerul în anumite stadii poate da metastaze, respectiv, se poate răspândi la organele alăturate, cel mai frecvent fiind afectați ganglionii limfatici. În aceste cazuri este obligatoriu de efectuat limfodisecția. Această etapă presupune efectuarea intervenției în volum complet, prin înlăturarea tuturor țesuturilor canceroase pentru a preveni ulterioare recidive. Este o procedură complicată, așa cum ganglionii limfatici sunt situați, de regulă, pe traseul vaselor sangvine și operația durează mai mult, dar este absolut necesară.

Examenul extemporaneu – factor de decizie etapa chirurgicală

Acest procedeu presupune examinarea porțiunilor de țesut excizat chiar în timpul intervenției cu ajutorul unui dispozitiv special numit criotom, disponibil doar la Centrul Oncologie Medpark. Medicul morfopatolog examinează țesutul sub microscop și dacă găsește celule tumorale pe porțiunea respectivă, atunci chirurgul va face o rezecție mai largă până când se vor obține marje de rezecție fără celule canceroase. Această metodă  permite conservarea la maxim a țesuturilor sănătoase. Dacă ganglionul limfatic este negativ de cancer, se va evita limfadenectomia extinsă.

Chimioterapia

Chimioterapia constă în administrarea de medicamente (citotoxice), capabile să ucidă celulele canceroase din întreg organismul. În funcție de cazul clinic, chimioterapia se face înaintesau după intervenția chirurgicală sau concomitent cu radioterapia, pentru a spori eficacitatea tratamentului. Regimurile chimioterapeutice convenționale includ preparatele Platinei.

După finalizarea tratamentului pacienții intră intr-un program bine stabilit de monitorizare cu scopul depistării precoce a recidivei sau progresării bolii.

Radioterapia

Această metodă de tratament foloseşte doze fracţionate de raze X de intensitate mare pentru a distruge celulele canceroase. Radioterapia reprezintă tratamentul cel mai frecvent folosit în tratamentul pacientelor în stadiile II şi IIA de cancer cervical.Poate fi efectuată concomitent cu chimioterapia – Radiochimioterapie. Există 2 tipuri de radioterapie: externă şi internă:

 • Radioterapia externă se face de obicei în regim de ambulator, de 5 ori pe săptămână, cu pauză la sfârşitul săptămânii. Numărul de şedinţe depinde de stadiul şi dimensiunile tumorii. Expunerea la radiaţii externe nu este dureroasă, iar după tratament femeia poate intra în contact cu alte persoane, neexistând riscul unei radioactivităţi.
 • Radioterapia internă, cunoscută sub numele de Brahiterapie, constă în administrarea radiaţiilor direct la nivelul cervixului. Pentru acest lucru, este necesară plasarea unor tuburi în vagin, prin intermediul cărora se distribuie material radioactiv la nivelul formaţiunii tumorale. Durata radioterapiei interne este de doar câteva zile, timp în care femeia este izolată de restul familiei, pentru a nu expune inutil alte persoane la radiaţii.
De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:
 • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
 • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
 • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
 • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
 • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
 • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
 • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).