Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Întrebări frecvente despre chimioterapie

Oncologie
31 dec, 2020
Ce presupune chimioterapia?

Chimioterapia se folosește ca tratament de bază în cazul proceselor oncologice. Chimioterapia funcționează prin oprirea sau încetinirea creșterii celulelor canceroase, care cresc și se divid rapid.

Există mai multe tipuri de chimioterapie: chimioterapie preoperatorie (care micșorează tumoarea), postoperatorie (care consolidează efectul terapeutic al operației), chimioterapie terapeutică (care acționează ca tratament separat).

Chimioterapia a evoluat foarte mult în ultimul deceniu. Acum nu mai este atât de înfricoşătoare cum era înainte. Toate preparatele sunt acreditate international. Tratamentele se folosesc în baza protocoalelor standard, care asigură maximă siguranță pacienților. Medicii care lucrează cu aceste preparate sunt medici oncologi, medici chimioterapeuți, care au toate abilitățile pentru a executa aceste proceduri în siguranță.

În funcție de tipul de tumoare și de cât de avansată este, chimioterapia poate:

  • Vindeca cancerul – atunci când chimioterapia distruge celulele canceroase până la starea în care acestea nu se mai pot detecta în corpul Dvs și nu vor crește înapoi.
  • Încetinește cancerul – când chimioterapia împiedică răspândirea cancerului, încetinește creșterea acestuia sau distruge celulele canceroase care s-au răspândit în alte părți ale corpului.
  • Ușurează simptomele cancerului (îngrijire paliativă) – când chimioterapia micșorează tumorile care provoacă durere sau presiune.
Cum se administrează chimioterapia?

Chimioterapia este cel mai frecvent administrată intravenos printr-un cateter. În funcție de tratament, o singură sesiune ar putea dura de la 20 de minute până la câteva ore.  Tratamentul implică de obicei 3-8 sesiuni de chimioterapie, administrate cu interval de 3-4 săptămâni.

În caz că tratamentul este unul de durată, este recomandat implantarea „port-a-cath”,  camera de chimioterapie, care reprezintă un dispozitiv medical ce are rolul de a permite accesul rapid în cazul administrării medicației intravenoase, precum și recoltarea rapidă a probelor sangvine. Porturile pot rămane implantat săptămâni, luni sau ani, atâta timp cât supravegherea oncologică este indicată, nemaifiind necesarăa o altă puncționare venoasaă. Camera se poate scoate după terminarea ședintelor de chimioterapie, printr-o simplă incizie facută sub anestezie locală.

Există și alte modalități de administrare a chimioterapiei, deși se folosesc mai puțin frecvent: chimioterapie orală, unguente, tratamente injectabile, chemoembolizarea (utilizată pentru tumorile primare hepatice, când se injectează medicamentul direct în vasele de sânge care hrănesc tumoarea).

Ce este cel mai important în tratamentul chimioterapic?

Scopul de bază al chimioterapiei este vindecarea pacientului. La fel de importantă este și calitatea vieții post procedură, care depinde de siguranța actului medical,având în vedere că tratamentul poate fi unul de durată, mai exact 1-6 luni.

Pentru fiecare  stadiu de boală sunt aplicate protocoale internaționale care sunt aprobate de Societatea de Oncologie din Europa și SUA. Respectarea strictă a protocoalelor garantează succesul și vindecarea pacientului.

Cine stabilește schema de tratament?

Pacientul care este tratat într-un centru oncologic modern mereu va fi abordat în cadrul comisiilor multidisciplinare. La fiecare etapă el este sub supravegherea medicului oncolog. Treptat, se implică și alți specialiști, pacientul fiind preluat de către chirurg, radiolog-imagist, radioterapeut etc. Indiferent de etapa de tratament la care se află, pacientul este monitorizat de medicul oncolog.

Sunt careva reacții adverse?

Deseori chimioterapia este însoțită de preparate adjuvante care ajută la controlul reacțiilor adverse.  Efectele adverse au fost într-atât minimizate, încât pacientul după procedură  poate pleca acasă sau chiar la serviciu.

La ziua de astăzi chimioterapia a evoluat foarte mult. Dacă 10 ani în urmă lucram cu 5-10 preparate care aveau reacții adverse puternice, acum medicamentele au devenit mult mai inofensive. Protocoalele foarte tare s-au schimbat, au apărut multe preparate noi.

Efectele adverse depind de tipul cancerului, de tratamentul administrat și variază de la un pacient la altul, chiar și pentru același tip de cancer și același tip de medicament folosit, pentru că fiecare organism este individual.

Iată care ar fi unele efectele adverse ale chimioterapiei: oboseala, căderea părului, constipația, diaree , afectare nervoasă etc.

Le recomand pacienților care sunt nevoiți să facă chimioterapie să nu le fie frică de procedură. Găsiți medicul oncolog, încredinţaţi-vă medicului, primiți tratamentul, formați o echipă împreună cu medicul și neapărat o să vă vindecați!

De ce să alegi Centrul de Oncologie Medpark:

  • Cel mai modern și dotat centru oncologic din țară;
  • Singura instituție medicală care lucrează în baza principiilor „Tumor board” – planificarea și evaluarea răspunsului la tratamente în cadrul echipei oncologice multidisplinare;
  • Prima instituție medicală care lucrează în baza standardelor și protocoalelor internaționale (NCCN, ESMO);
  • Toată gama de echipamente de diagnostic și infrastructură chirurgicală performantă;
  • Medicamente și consumabile de cea mai înaltă calitate;
  • Colaborarea cu spitale de top la nivel mondial pentru realizarea tratamentelor ce nu pot fi efectuate în țară;
  • Acreditarea Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.

Pentru programări și detalii apelează (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/7).