Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Suferințe mari ale traumatismelor mici sau ce consecințe pot avea leziunile netratate

Ortopedie și traumatologie
06 oct, 2020

Știi ce l-a omorât pe eroul grec Ahile? Conform legendei, zeița mamă l-a scăldat în râul Stix pentru a-l face nemuritor, ținându-l de călcâi, însă această parte a corpului a rămas neprotejată și anume din cauza ei a murit Ahile. O legendă frumoasă care ne amintește că și o regiune mică, neprotejată poate provoca consecințe majore.

Abordarea corectă a pacientului cu traumatism este principala premisă pentru succesul tratamentului.

Traumatismele aparatului locomotor au un impact major asupra funcționalității organismului uman. Una dintre cauze este managementul neadecvat al acestor pacienți, care provoacă o vindecare vicioasă, cu dereglarea biomecanicii și funcționalității întregului sistem osteo-articular.

Sistemul locomotor este unul complex. Astfel, traumatismele pot implica diferite compartimente separate sau asociate între ele. Acestea pot fi:

 • leziuni de mușchi,
 • rupturi totale sau parțiale ale tendoanelor,
 • distorsiuni ligamentare,
 • leziuni intraarticulare,
 • fracturi osoase.

 

De regulă, manifestările leziunilor apar imediat după traumatism și acestea se numesc simptome acute.

În majoritatea cazurilor în zona traumatizată apare edem și tumefacție (umflături), hiperemie locală (aflux anormal de sânge într-o anumită parte a corpului), asociate cu durere pronunțată. În consecință se dereglează funcționalitatea întregului segment afectat.

Alt semn este deformația regiunii traumatizate. Deformația poate apărea nu doar din cauza edemului, dar și din motivul întreruperii integrității și congruității diferitor structuri ale segmentului lezat: rupturi de tendoane și mușchi, luxații articulare, fracturi osoase, fracturi-luxații, hematome.

Ce ține de leziunea ligamentelor articulare, principalul simptom este mișcarea anormală în articulații, în volum mai mare decât cel normal. Fracturile osoase, la rândul lor, se manifestă prin devierea axei membrului, mișcări patologice în zona fracturii și nefuncționalitate a membrului afectat.

! Toate leziunile deschise necesită tratament traumatologic urgent

Orice forță traumatizantă aplicată poate provoca leziuni tegumentare (leziune deschisă, fractură deschisă). Astfel de cazuri prezintă risc de infectare a plăgii și traumatizarea vaselor sangvine magistrale și a nervilor periferici.

În cazul când traumatismul minor este neglijat și nu s-a urmat tratamentul, apar semnele clinice tardive.

La pacienți cu traumatismele netratate sau tratate incorect se determină dereglarea funcționalității regiunii afectate:

 • hipotrofia musculară, adică scăderea forței mușchilor,
 • micșorarea volumului de mișcări,
 • dureri cu iradiere în alte zone.

Ca urmare a leziunilor intraarticulare mai poate apărea „blocajul articular”, clacment articular sau trosnitură („zgomot” în articulație în timpul efectuării mișcărilor).

Atunci când se practică un tratament inadecvat al rupturilor de ligamente intra- și extraarticulare pot apărea complicații cum ar fi durerea cronică, inflamația persistentă, rigiditatea și disfuncția nervoasă. Toate acestea dezvoltă instabilitatea articulațiilor și se pot solda în viitor cu luxații repetate.

Nerespectarea sau aplicarea tratamentului insuficient în fracturile osoase duce la vindecarea vicioasa a osului. Drept urmare, forțele aplicate pe os sunt anormale și se schimba biomecanica întregului organism, articulațiile în vecinătate cu zona traumatizării se suprasolicită și provoacă schimbări artrozice în ele („artroză deformantă”).

Leziunile, fracturile reprezintă o urgență medicală și necesită adresare imediată pentru investigarea și fixarea lor.Vetrila Viorel Medpark

Având în vedere severitatea acestor complicații, vă recomandăm să fiți vigilenți în cazul apariției celui mai mic semn sau simptom de fractură indiferent de severitatea traumatismului. Dacă se intervine prompt de către un medic ortoped aceste complicații pot fi evitate. Adresarea la un medic traumatolog ar trebui să fie cât mai rapidă – acest lucru va reduce suferința fizică a pacientului, va crește șansele unei restabiliri rapide a funcționalității.

Autor: Viorel Vetrilă, medic ortoped-traumatolog, d.ș.m., conf.univ.

De ce să alegi serviciul de traumatologie Medpark?
 • Echipă profesionistă de chirurgi ortopezi-traumatologi, cu cea mai vastă experiență în tratamentul fracturilor;
 • Disponibilitatea unei game variate de consumabile de diferite mărimi și grosimi, pentru a se adapta canalului medular al fiecărui pacient;
 • Utilizarea doar a materialelor de înaltă calitate;
 • Recuperarea mai rapidă a pacientului și revenirea la stilul obișnuit de viață;
 • Linie de traumatologie pentru maturi, disponibilă 24/24.
Serviciile de traumatologie se prestează în regim de urgență și nu necesită programare prealabilă. Pentru detalii ne puteți contacta la tel. 022 40 00 40.