Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Am „monturi” pe picior sau ce facem în caz de deformarea Hallux Valgus?

Ortopedie și traumatologie
28 sep, 2021
Ce de fapt sunt „monturile” pe picior?

Hallux valgus, reprezintă o afecțiune a articulației piciorului, cunoscută și sub denumirea de „monturi”. Vizual, seamănă cu o depunere osoasă dură și se întâlneşte la peste 70 % din femei şi 10 % din bărbaţi. Formațiunea îngreunează mersul normal și crează dificultăți la purtarea încălţămintei preferată.

Hallux valgus nu este doar un defect cosmetic, ci în primul rând o boală gravă asociată cu o încălcare a arcului transversal al piciorului și pierderea funcției fiziologice. Durerea de la „montul” primului deget de la picior se transformă treptat în durere a întregii talpe.

Pe lângă acest fapt, afecțiune presupune o serie de modificări patologice în toate structurile piciorului (tendoane, ligamente, oase și articulații), care duc la această deformare:

 • artroză deformantă a articulațiilor metatarsofalangiene,
 • bursită cronică,
 • exostoză a capetelor metatarsiene,
 • picioare plate combinate sau transversale,
 • deviația internă a primului os metatarsian.

Cauzele apariției a hallux valgus

Unele dintre motivele formării hallux valgus sunt:

 • Traumatismele ale piciorului și tibiei;
 • Deformațiuni congenitale;
 • Boli neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală, consecințele poliomielitei.

La dezvoltarea acestei patologii, contribuie factori precum:

 • Purtarea pantofilor cu toc înalt. În acest caz, se modifică anatomia piciorului: bolta arcuită se aplatizează, apar „monturi” şi bătături, iar degetele capătă forma unui ciocan.
 • Purtarea unor pantofi prea strânși poate favoriza dezvoltarea afecțiunii.
 • În cazul piciorului plat, muşchii îşi pierd elasticitatea, iar bolta arcuită a piciorului nu se menţine în mod natural, astfel greutatea se distribuie neuniform.
 • Artrita depistată la persoanele în vârstă, prezintă un risc mai mare de a dezvolta hallux valgus.
Ce se întâmplă dacă la timp nu faci o consultație la medic și care sunt complicațiile hallux valgus?

Complicațiile afecțiunii hallux valgus cel mai frecvent se manifestă prin: durere, entorsa gleznei, acumularea unor formațiuni cornoase (pinteni) în zona călcâiului. Pentru a preveni dezvoltarea acestor complicații și pentru a evita dizabilitățile eventuale, este necesar să consultați un ortoped-traumatolog cât mai curând posibil.

Tratamentul afecțiunei

Încălţămintea ortopedică combinată cu masaj ajută în stadiile timpurii ale apariţiei acestei patologii. Dar, dacă deformaţia este la un stadiu avansat, atunci este necesară o intervenţie chirurgicală.
În baza experienţei internaționale, Centrul de Chirurgie Medpark a dezvoltat o metodologie chirurgicală unică de corecţie a monturilor la picior. Eficienţa acestei metode este foarte înaltă, iar complicaţiile sunt minime.

Intervenția chirurgicală este efectuată sub anestezie regională, durează aproximativ o oră, pacientul este externat în câteva zile, păşind pe partea laterală a piciorului. Perioada de reabilitare după o astfel de intervenţie, constituie 3 luni.

Decizia de a efectua intervenţia chirurgicală se ia doar după o examinare detaliată şi doar dacă deformarea piciorului îi provoacă pacientului suferință, discomfort, cauzându-i dificultăţi în timpul mersului.

Trebuie să ne adresăm de urgenţă la medic, atunci când în regiunea primei articulaţii a piciorului a apărut un „cucui”. Această regiune are o culoare roşietică şi umflată şi se simte durere severă în timpul mersului. De asemenea, este necesară efectuarea examinări regulate la specialist în cazul în care părinţii au suferit de această patologie.

Pentru o programare la medicul ortoped-traumatolog Medpark, apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.