Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Particularitățile tratamentului fracturilor la vârstnici

Ortopedie și traumatologie
05 ian., 2021

Fragilitatea oaselor este una dintre problemele acute ale persoanelor în vârstă. Această caracteristică, pe lângă durerea obișnuită, duce adesea la fracturi ale membrelor. Scăderea rezistenței osoase are loc în mod natural deoarece depozitele de calciu din organism scad odată cu înaintarea în vârstă. Coordonarea slabă a mișcărilor, vederea slabă și oboseala severă pe care o simt persoanele în vârstă după efort pe termen scurt sunt motivul căderilor frecvente acasă și în aer liber. O astfel de neglijență duce la apariția unor noi eroziuni și fracturi.

De ce persoanele vârstnice sunt predispuse la fracturi osoase?

Una dintre principalele cauze, confirmate de comunitatea medicală este osteoporoza legată de vârstă. Această formă patologică cu fragilitate crescută a oaselor este inerentă persoanelor în etate. Efectele negative ale bolii pot duce la traumatisme grave, chiar și în cazul eforturilor mecanice mici.

După cum observă medicii, osteoporoza duce cel mai adesea la distrugerea șoldului, tibiei sau gleznei.

Care sunt cele mai frecvente fracturi la vârstnici?

Oasele femurului (sau col femural) sunt cel mai des afectate. Această zonă, care este responsabilă de legătura dintre corp și cap femural, suferă în peste 90% din cazuri. Cea mai periculoasă vârstă, când o persoană este expusă riscului de traumatism în fiecare zi, este de 65 de ani. Această problemă, potrivit statisticilor, afectează mai des femeile în timpul menopauzei. Riscul de a face o fractură este de 3-4 ori mai mare decât în cazul unui bărbat cu o vârstă similară.

Situația este agravată de faptul că o astfel de fractura este foarte dificil de tratat. Riscul ca osul să nu se vindece rămâne ridicat dacă nu recurgeți la tratamentul chirurgical.

Fracturi osoase de radius distal

Această fractura se produce adesea când persoanele cad pe o mână întinsă în fața lor. În cazul în care fractura nu este complicată, este suficient să aplicați un ghips sau un bandaj polimeric. Când medicul suspectează fuziunea dificilă a fragmentelor sau identifică deplasarea lor, se recurge la intervenția chirurgicală.

Fractura tibiei

Platoul tibial este o zonă importantă a sistemului osos, fracturarea căruia afectează articulația genunchiului, stabilitatea și funcția motorie a corpului.
Fracturile tibiale la nivelul platoului sunt cauzate cel mai des de o forță de energie mare prin căderea de la înălțime, de săriturile de la înălțime, însă la persoanele în vârstă predomină cele determinate de energie mică, fiind cauzate principal de osteoporoză.

Recuperarea completă a unui membru după o astfel de fractură durează de obicei aproximativ 6 luni. În tot acest timp, pacientul trebuie să fie supus măsurilor de reabilitare – fizioterapie, masaj etc.

Cu ce sunt periculoase fracturile la vârstnici?

Pentru tineri, de regulă, fracturile nu prezintă niciun pericol serios: medicii au învățat de mult să vindece fracturile de orice complexitate, iar analgezicele ușurează suferința pacientului în toate etapele de recuperare. Cu toate acestea, la bătrânețe, bolile se desfășoară diferit și chiar și un traumatism „inofensiv” poate fi fatal. Există mai multe motive pentru aceasta.

  • Oasele se vindecă mult mai încet decât la tineri, din cauza metabolismului lent și a aportului insuficient de sânge la țesutul scheletic.
  • Imobilizarea temporară și repausul obligatoriu la pat slăbesc corpul și afectează negativ starea emoțională.
  • Riscul de tromboembolism – formarea cheagurilor de sânge la extremitățile inferioare, ceea ce poate duce ulterior la blocarea arterei pulmonare – o afecțiune mortală
Particularitățile tratamentului fracturilor la vârstnici

Orice tip de fractură la vârstnici trebuie tratat întotdeauna numai sub supravegherea unui medic. Deoarece perioada de reabilitare pentru vârstnici durează mai mult decât pentru pacienții tineri, supravegherea regulată de către un specialist va micșora consecințele adverse.

Pentru vindecarea oaselor cu succes la o persoană în etate, medicii des recurg la o intervenție chirurgicală. Vorbim despre osteosinteză, în care fragmentele fracturate sunt unite printr-o placă metalică și, în unele cazuri, despre artroplastie, în care întreaga articulație osoasă este înlocuită de un implant.

Dar, nu este suficient să readucem scheletul la „starea inițială” – este important ca pacientul să înceapă să se miște în același volum. După fracturi, pacienții slăbesc în mod vizibil, pierd masa musculară și, ceea ce este mult mai periculos, interesul pentru o viață activă. Mulți oameni în vârstă care și-au rupt colul femural se obișnuiesc repede cu utilizarea unui scaun cu rotile și sunt sceptici cu privire la cursurile de reabilitare care vizează restabilirea capacității de a merge independent. Prin urmare, este extrem de important în prealabil, chiar și în stadiul planificării tratamentului, să contactați specialiști calificați în reabilitare care vă vor ajuta să aduceți la bun sfârșit munca unui traumatolog și chirurg.

De ce să alegi serviciul de traumatologie Medpark?
  • Echipă profesionistă de chirurgi ortopezi-traumatologi, cu cea mai vastă experiență în tratamentul fracturilor;
  • Disponibilitatea unei game variate de consumabile de diferite mărimi și grosimi, pentru a se adapta canalului medular al fiecărui pacient;
  • Utilizarea doar a materialelor de înaltă calitate;
  • Recuperarea mai rapidă a pacientului și revenirea la stilul obișnuit de viață;
  • Linie de traumatologie pentru maturi, disponibilă 24/24.
Serviciile de traumatologie se prestează în regim de urgență și nu necesită programare prealabilă. Pentru detalii ne puteți contacta la tel. 022 40 00 40.
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă