Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

„Gripa de vară” la copii (infecția cu enterovirus): cine este vinovat și ce e de făcut?

Pediatrie
27 iun, 2015

Vara și-a intrat deja în drepturi iar părinții se grăbesc să-și ducă copii la mare, lacuri sau bazine și desigur introduc în alimentația lor cât mai multe fructe, dar uită astfel de siguranța lor. Anume în sezonul cald, bucuria soarelui și a fructelor pot cauza enterovirusul sau „gripa de vară”. Cum să vă protejați copilul și cum să vă dați seama de prezența acestui virus ne spune medicul pediatru Olesea Vaculin.

Ce este enterovirusul?

Infecția cu enterovirus face parte din grupul virușilor intestinali și afectează în general copiii sub 10 ani. Această infecție poate avea complicații grave la copii de până la 2 ani, cum ar fi de exemplu meningita virală seroasă iar la adulți, probabilitatea apariției cărorva complicații este destul de mică.

Infecțiile de sezon au existat și vor exista întotdeauna. Cu toate acestea, există factori care contribuie la apariția focarelor de boli infecțioase: climatul cald, noile produse introduse în dieta zilnică, aglomerarea de personae etc. Aglomerația, numărul mare de persoane în același loc cum ar fi: grădinița sau tabăra de vară, crează condiții propice pentru apariția bolilor și infecțiilor. Părinții întotdeauna ar trebui să fie pregătiți pentru a recunoaște și a lupta cu o infecție, dar pentru a face acest lucru trebuie să știe cu cine anume au de-a face. Această infecția se transmite prin apă, alimente și fecale ale pacientului, prin picături mici de salivă și mucus eliminate prin tuse și strănut. Foarte des, această infecție poate fi contractată în timpul scăldatului în surse de apă deschise.

Ce tipuri de infecții cu enterovirus sunt mai frecvente la copii?

Persoanele care nu au legătură cu clinica, nu e nevoie să dețină o clasificare completă a acestor infecții, dar este absolut necesar pentru toți părinții să cunoască cele mai comune specii și simptomele lor deoarece există o probabilitate de 90% ca copilul să se îmbolnăvească de enterovirus.

Cum să facă părinții distincția dintre enterovirus și răceală?

Boala debutează cu febră de până la 38-40˚ C, slăbiciune, dureri de cap, greață, vărsături, fotofobie. Aceste simptome pot fi însoțite de durere de inimă, de stomac, dureri musculatorii, durere în gât, leziuni herpetice pe amigdale. În unele cazuri, există fenomene catarale din tractul respirator superior, nas înfundat, tuse. La 1-2 zile de la contractarea bolii pot apărea erupții cutanate mai ales pe mâini, picioare și în jurul gurii, care rămân între 24-48 de ore (uneori până la 8 zile), iar apoi dispar.

Cum să procedeze părinții dacă copilul s-a înbolnăvit?

Dacă apar aceste simptome, părinții ar trebui să consulte imediat medicul, nu trebuie să aștepte în speranța că totul va trece de la sine sau să încerce să-l trateze de unii singuri.

Cum putem proteja copilul de aceste infecții?

Măsurile de prevenire a infecțiilor cu enterovirus sunt la fel ca și pentru orice infecție intestinală acută. Trebuie să se respecte următoarele reguli:

  • Folosiți pentru băut numai apă fiartă sau apă îmbuteliată
  • Spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de fiecare masă și după fiecare vizită la toaletă. Să se respecte cu strictețe regulile de igienă personală;
  • Asigurarea unui set unic de veselă și tacâmuri pentru fiecare membru al familiei, în special pentru copii;
  • Înainte de consum, fructele și legumele ar trebui să fie spălate bine cu o perie și apoi clătite cu apă clocotită;
  • Scăldați-vă numai în locurile aprobate și încercați să nu înghițiți apă;
  • Nu cumpărați produse în puncte de vânzare neautorizate de la companii și persoane fizice neverificate.
  • Aerisiți cât mai des încăperea iar pentru curățarea umedă folosiți dezinfectanți.

După cum vedeți, infecțiile cu enterovirus la copii au o varietate de simptome și este important să fie diagnosticate la timp, de aceea adresați-vă specialiștilor, doar ei pot face distincția între infecțiile respiratorii obișnuite, probleme dermatologice sau intoxicații și infecțiile cu enterovirus.

Sursa: mamaplus.md