Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

Miopia la copii: prevenire, diagnostic și tratament

Pediatrie
23 nov, 2016
PREVENIREA MIOPIEI

Conform statisticilor, fiecare a treia persoană este afectată de miopie. Aceasta poate fi dobândită atât genetic, cât și pe parcursul vieții, ca urmare a stilului de viață.

Atunci când copilul se naște cu miopie, aceasta evoluează progresiv toată viața și poate ajunge până la valori de -40 de dioptrii.

Când este descoperită la copiii de 6-7 ani, miopia are o evoluție lent-progresivă, se stabilizează în jurul vârstei de 25 de ani și poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor. Nu poate depăși valori mai mari de -6, -7 dioptrii.

Cum poate fi preîntâmpinată miopia?

Igiena, odihna şi controlul oftalmologic periodic sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţineți cont pentru a păstra sănătatea ochilor. Din păcate, predispoziţia genetică face ca un procent mare dintre persoanele tinere să aibă vicii de refracţie precum miopie, hipermetropie sau astigmatism. Un copil, de exemplu, are şanse crescute de a fi miop dacă unul sau ambii părinţi suferă de această boală.

Medicii oftalmologi accentuează importanța prevenirii și depistării precoce a deficiențelor oculo-vizuale și tratamentul acestora la copii.

Părinții sunt cei care pot favoriza o mai bună dezvoltare și funcționare a ochilor și a vederii copilului lor, fiind bine informați.

Copiii care petrec mult timp în aer liber, departe de televizor și calculator, vor avea o vedere de vultur, spun cercetătorii americani, care mai adaugă că riscul de miopie este minim în cazul acestora.

Cercetătorii din Boston, Statele Unite, au demonstrat că activitățile desfășurate afară și care nu trebuie să implice neapărat activitate fizică, sunt deosebit de benefice pentru copii, cât și pentru tineri. Motivul este simplu: acest tip de activități împiedică progresia miopiei.

O posibilă explicație este faptul că, petrecând mai mult timp privind obiecte îndepărtate se creează un fel de barieră împotriva instalării miopiei. În plus, lumina soarelui provoacă contractarea pupilelor, rezultând astfel o distanță mai mare de focalizare. Astfel este justificat că, în cultura populară, copiii mai studioși sunt reprezentați cu ochelari ori cititul, privitul televizorului și orice altă activitate care presupune un exercițiu intens al ochilor distruge vederea.

Sfatul cercetatorilor este să lăsăm copiii să se joace în aer liber cât mai mult timp posibil. În aceste condiții nu este niciun pericol dacă își petrec câteva ore pe săptămână citind, uitându-se la televizor sau jucându-se la calculator.

Cum se dezvoltă vederea?

Copiii acumulează 80 % din cunoștințe prin intermediul vederii, iar o problemă de funcționare oculo-vizuală poate fi un impediment pentru dezvoltarea atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Nou-născutul posedă deja toate structurile oculare necesare pentru a învăța să vadă, exact așa cum învață să vorbească. Trebuie deci să-i oferiți copilului un mediu adecvat și obiceiuri de viață care să favorizeze dezvoltarea normală a aptitudinilor vizuale.

Igiena vizuală a copilului constă în:
 • lumina: indispensabilă (ex. veioza aprinsă)
 • patul: situat în mijlocul camerei, cu schimbarea frecventă a poziției
 • alăptarea: alternând partea
 • jucării: mobile deasupra patului, schimbând des poziția copilului
Prevenirea miopiei la copiii mici:
 • Încurajarea jocurilor educative: cuburi, modelarea formelor, cărți cu imagini, desen.
 • Evitarea abuzuluid e televizor și părstrarea distanței de minim 2-3 metri, într-o încăpere bine iluminată.
Recomandări privind lucrul la masă:
 • Postura: activitatea copilului (scris, citit) trebuie desfășurată la o distanță echivalentă lungimii antebrațului
 • Sursa de lumină trebuie plasată în partea stângă pentru dreptaci și invers pentru stângaci, dar niciodată în fața copilului.
Semnale de alarmă
 • Aspectul ochilor: roșii, pliați, care lăcrimează, sensibili la lumină
 • Disconforturile: dureri de cap, vedere dublă, ochi care ustură sau se încălzesc, etc.
 • Comportamentul vizual și motor: copilul care plisează ochii, iși freacă ochii, închide sau își ascunde un ochi, clipește des, își mișcă capul când citește sau se joacă, are adesea capul înclinat, adoptă o postură greșită, îi lipsește concentrarea, se orientează greu în spațiu.
DIAGNOSTICUL MIOPIEI
 • acuitatea vizuală (vederea)
 • refracția (puterea ochiului)
 • vederea binoculară, stereoscopia (funcționarea ambilor ochi împreună)
 • vederea în culori

În urma investigațiilor, medicul oftalmolog va decide care este cel mai potrivit tratament, fie terapeutic, ortoptic (reeducarea vizuală) sau combinația acestora.

Când sunt necesare examinările oftalmologice?
 • la apariția unui semn sau a unui simptom, indiferent de vârsta copilului,
 • la vârsta de 3 ani, chiar dacă nu există niciun semnal îngrijorător
 • înainte de înscrierea la grădiniță
 • anual, pe toată durata creșterii, cu scopul de a depista precoce problemele vizuale

Notă: pentru examenul de vedere nu este esențial ca un copil să cunoască alfabetul.

TRATAMENTUL MIOPIEI

Tratamentul optic constă în corecţia optică cu lentile concave (divergente). Se recomandă portul permanent al ochelarilor. Prescrierea ochelarilor la copii se efectuează după principii diferite decât la adulţi, deoarece corecţia optică a acestui viciu de refracţie trebuie să ţină cont de comportamentul copilului.

Dacă copilul nu vrea să poarte ochelari sau uită în mod repetat să-i folosească, acesta nu trebuie forţat, cu condiţia ca medicul să-i asigure pe părinţi că afecţiunea nu se va înrăutăţi în lipsa lor. O altă modalitate de corecţie o reprezintă lentilele de contact. Majoritatea purtătorilor sunt miopi, lentilele de contact eliminând aberaţiile optice generate de grosimea ochelarilor.

Tratamentul medicamentos este recomandat în complicaţiile miopiei. Există o gamă variată de suplimente alimentare cu un conţinut bogat de vitamine antioxidante esenţiale (C şi E), minerale (zinc, seleniu), carotenoide (luteină şi zeaxantină), care pot satisface nevoile specifice organismului şi în principal ale ochilor.

Tratamentul chirurgical. Chirurgia refractivă înglobează ansamblul de tehnici chirurgicale ce permit corectarea viciilor de refracţie. Cea mai răspândită tehnică de chirurgie refractivă corneeană este keratotomia radiară, eficace pentru corecţia miopiilor mici. Keratectomia fotorefractivă este chirurgia corneeană cu laser excimer, de asemenea un procedeu chirurgical des folosit. Află mai multe despre chirurgia oftalmologică Medpark accesând LINKUL

Autor: Cornelia Ceban, chirurg-oftalmolog Medpark

DESPRE OFTALMOLOGIA MEDPARK

Oftalmologia Medpark se ocupă de diagnosticul, prevenirea şi tratamentul afecţiunilor vederii, la nivelul ochilor, pleoapelor sau al aparatului lacrimal. Echipa medicală de top este pregătită să ofere ajutorul necesar atât copiilor, cât şi adulţilor, pentru identificarea și tratarea celor mai frecvente şi severe afecțiuni ale vederii – glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescenţa maculară legată de vârstă, miopia, cataracta, strabismul, anomalii de refrecţie, astigmatismul – dar și a altor afecțiuni, mai puțin comune.

La Medpark fiecare pacient are parte de o abordare individuală, examinare complexă, multidisciplinară, cu indicaţii ulterioare pentru tratament terapeutic sau chirurgical. Toate examinările se realizează folosind cele mai performante echipamente oftalmologice, iar rezultatele acestora permit stabilirea unui diagnostic corect, de înaltă precizie.