Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Recunoaște simptomele unui atac de cord

Articole
06 aug., 2015

Când cineva suferă un atac de cord în prezența mai multor persoane, un apel la urgență cu siguranță este primul lucru pecare l-ar face instinctiv cineva dintre ei.
Dar ce se întâmplă în caz similar dacă ești singur? Ce trebuie să știi pentru a-ți mări șansele de supraviețuire?

Recunoaște simptomele unui atac de cord
Nu ai prea mult timp la îndemână. Acesta e primul lucru pe care trebuie să-l știi. Dacă simți unul din simptomele clasice – cheamă ambulanța.
Începe cu o durere bruscă și puternică în piept – ca o strângere de gheară sau ca o placă de beton de sute de kilograme pe piept. Durerea radiază în mâini sau strânge ca în clește mandibula și gâtul. Simți amețeală, transpirație rece și lipicioasă, imposibilitatea de a respira normal, vomă și atac de panică.
Din cauză că mulți nu asociază aceste simptome cu un atac de cord sau nu le vine să creadă că li se poate întâmpla așa ceva, nu întreprind nimic din ceea ce ar mai fi în stare să facă – să sune la urgență. Rușinea că ar putea fi o simplă durere îi face să zăbovească. Între timp inima – mușchiul cardiac moare. Și adesea e prea târziu.

Ce fac atunci când mi se întâmplă?
Indiferent că ești singur sau în pezența cuiva – primul lucru pe care trebuie să-l faci e să chemi serviciul de urgențe. Deoarece ai nevoie de ajutor specializat cât mai rapid pentru a salva mușchiul inimii. Întrerupe orice activitate în acel moment, încearcă să te calmezi, eliberează-te de tot ce te-ar încurca să respiri mai ușor și cheamă o ambulanță.

Ce trebuie să faci până vine urgența?
Mai multe studii arată că administrarea unei aspirine, medicament cunoscut pentru faptul că subțiază sângele, mărește șansele de supraviețuire. Pentru ca efectul să fie mai rapid, poți mesteca pastila, în loc să o înghiți întreagă.
Cele mai multe atacuri de cord sunt provocate de formarea unui cheag de sânge în una din arterele care alimentează inima.Blocajul oprește circulația sanguină, cauzând moartea mușchiului inimii. Cu cât mai mare este aria afectată, cu atât maigrave pot fi urmările. Cu cat se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire, deoarece cu trecerea timpului crește riscul apariției complicațiilor. Aspirina în acest caz, împiedică mărirea cheagului.
Dar, atenție! În cazul unui ictus, aceasta poate duce la sângerări abundente în creier. La fel, aspirina nu este indicată în cazul în care ești alergic la acest medicament.

Ce nu ajută?

Aplicarea de compresiuni pe cutia toracică, adică resuscitarea cardiopulmonară, decât în cazul în care inima s-a oprit, nu va fi de mare ajutor. Deci, cel mai eficient ajutor este eliberarea de obiecte care n-ar permite relaxarea corpului. De exemplu cravata, cămașa încheiată la gât, cureaua.
Unul dintre tratamentele – minune despre care se vorbește tot mai des în presa online este tușitul. Se susține faptul că tușind prelung și adânc, apoi inspirând profund după fiecare tuse până la restabilirea bătăilor normale de inimă, ar ajuta. Poți să încerci. Nu există dovezi clare în acest sens. Dar, totuși, cea mai sigură soluție este să ajungi cât mai curând posibil la spital pentru ajutor calificat. Deci, cheamă urgența.

Profilaxia – cea mai bună soluție
Soluția perfectă este să-ți dedici o jumătate de oră pentru a face un control medical al inimii. Și toate acestea într-o singură zi!
Cel puțin o dată la jumătate de an. În special dacă știi că nu prea faci mișcare, mănânci gras, deci contribui la mărirea colesterolului, fumezi, consumi alcool și mai ales, dacă ai hipertensiune arterială, diabet zaharat sau masa corporală depășită, sau ai rude apropiate care suferă de boli de inimă.
În cazul în care împreună cu medicul ați constatat nereguli în funcționarea inimii, fă-ți rezerve de medicamentele recomandate, poartă-le întotdeauna cu tine și fixează-ți pe telefon un buton de urgență ca să poți oricând chema ambulanța.

Daniela Ivanov,

Medic – Cardiolog

(publicat 2014)

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă