Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Cele mai răspîndite afecțiuni urologice la băieței. Interviu cu specialistul Victor Roller

Urologie și nefrologie
09 feb., 2016
Deseori auzim spundu-se în legătură cu vreun copil: „Nu-i nimic, o să crească și-o să-i treacă.”

Va crește desigur, însă dacă poate să treacă sau nu ne spune Victor Roller, urolog-chirurg, pediatru de categorie superioară, Spitalul Internațional „Medpark”.

Care este deosebirea dintre un urolog pentru copii și unul pentru adulți?

Urologia pediatrică se deosebește foarte mult de cea a aduților. Afecținile pe care le tratăm rareori coincid. Urologul-pediatru stabilește diagnosticul și tratează anomalii ale dezvoltării și boli ale sistemului urinar de la naștere pînă la vîrsta de 18 ani.

Cum să știe părintele că ar trebui să meargă cu copilul la doctor?

În situațiile în care apar dureri și dificultăți la urinat, enurezisul de noapte și de zi, dureri în regiunea lombară și abdominală, malformații și inflamații ale organelor urinare externe. Una dintre cele mai răspîndite patologii la băieței este fimoza.

De cele mai multe ori, obezitatea infantilă se află în legătură directă cu problemele urologice. Părinții greșesc atunci cînd merg cu băiatul la dietolog, gastrolog, iar acesta are probleme cu greutatea din cauza insuficienței hormonilor masculini și din cauza unei dezvoltări sexuale întîrziate. Această problemă poate fi identificată de urologul-pediatru.

Endocrinologul tratează obezitatea.

Ce trebuie să cunoască părinții pentru a cere ajutorul unui medic?

Trebuie să înțeleagă că băiatul se dezvoltă și unele probleme dispar de la sine, însă o parte dintre ele pot să rămînă. Iată în acest caz părinții trebuie să meargă cu copilul pentru o consultație la un urolog-pediatru. Principalele afecțiuni urologice se definesc în funcție de vîrstă. Pînă la un an, cele mai frecvente probleme țin de retractibilitatea organelor sexuale externe.

Pînă la 3 ani, inelul fibros prepuțial srîmt sau fimoza este ceva normal. După această vîrstă este nevoie de o intervenție medicală. La vîrsta de 5-6 ani problema enurezisului ar trebui să dispară. La 12-13 ani copilul începe să se dezvolte sexual, de aceea la vîrsta de 14-15 ani trebuie de efectuat un control medical, pentru a vedea cum s-a dezvoltat acesta ca adolescent. Orice abatere este diagnosticată, iar medicul urolog recomandă un tratament.

Ce este fimoza? De ce este considerată cea mai frecventă afecțiune la băieței?

Fimoza este definită prin îngustarea deschiderii externe a prepuțului.

Există cîteva tipuri de fimoză:

– Fimoza fiziologică
– Fimoza hipertrofică
– Fimoza cicatricială
– Fimoza fiziologică (prepuțul strîmt) – aderența prepuțului la gland.

În cazul fimozei hipertrofice e vorba despre un prepuț excesiv și îngroșat, care, asemeni unei „trompe”, depășește extremitatea glandului.

Fimoza cicatricială determină îngustarea prepuțului, ceea ce face imposibilă expunerea glandului penisului, ca urmare a formării de cicatrice. De obicei, aceasta se formează în urma puseurilor de balanopostită (inflamația glandului penian ) sau decaloctării forțate a glandului și fisurarea prepuțului.

Afecțiunile se determină de către urolog la controalele medicale sistematice efectuate în scoală. Majorității băieților li se indică intervenții chirurgicale.

Cum apare și cum se manifestă această afecțiune?

Fimoza fiziologică nu provoacă disconfort, nu există nicio suspiciune de boală, întrucît prepuțul concrescut cu glandul penian nu împiedică urinarea și nu cauzează niciun disconfort. Adică nu se manifestă niciun într-un fel.

Simptomele bolii apar după vîrsta de 6 ani, dacă prepuțul nu s-a retras, și se manifestă prin inflamarea și înroșirea glandului. Tratarea fimozei sau intervenția chirurgicală nu trebuie amînată. Operația este o procedură simplă, care durează cca 15 minute și se face cu anestezie, iar după o oră puteți pleca acasă. Ignorarea fimozei poate încetini procesul dezvoltării sexuale, poate provoca complicații precum balanita, inflamații, cancerul, inflamația se poate extinde la testicule, în zona prostatei. Fimoza poate fi identificată după vîrsta de 3 ani.

Există metode de profilaxie a fimozei?

Nu există. Dar e important de știut că, uneori, chiar și după intervenția chirurgicală de separare, prepuțul și glandul, peste cîteva luni, se pot uni din nou. Problema poate fi evitată printr-o igienă corectă. Băiețelului trebuie să i se explice că e nevoie să acorde o atenție specială îngrijirii prepuțului, prin retractare și spălare minuțioasă. Procedura trebuie să facă parte din toaleta de dimineață. Spălatul dinților și igiena intimă e obligatorie.

Cu ce probleme urologice se mai pot confrunta băieții?

Cu mai multe. Pe lîngă fimoză, cu balanopostita și varicocelul.

Igiena locală incorectă este principala cauză a balanitelor. Acumularea smegmei (secreție albicioasă a prepuțului) sub prepuțul glandului este un mediu favorabil pentru dezvoltarea microorganismelor, care cauzează inflamații.

Cele mai frecvente sînt: streptococul, colibacilii, stafilococul, Proteusul, herpesul, ciupercile micotice.

De ce este periculos varicocelul? Cum se tratează?

Varicocelul – dilatarea venelor cordonului spermatic, cauzată de o tensiune în testiculul stîng. Uneori, în tipul pubertății, artera care alimentează colonul presează vena renală, în care se revarsă vena spermatică.

De obicei, acesta se depistează la copii de 12-15 ani în timpul controalelor medicale. Varicocelul se poate observa în timpul unui autoexamen doar atunci cînd boala este avansată, scrotul are aspect varicos, asemenea unui conglomerat de rîme sau vițelor-de-vie. Varicocelul, din păcate, nu se tratează decît pe cale chirurgicală – doar această metodă este cu adevărat efectivă.

Tipul tratamentului se stabilește individual. Dacă varicocelul este deranjant și se manifestă prin dureri trebuie tratat neapărat.

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă