Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

10 mituri despre pietrele la rinichi

Urologie și nefrologie
11 aug., 2020

Aproximativ 10% din populaţia lumii suferă de litiaza renală, cu alte cuvinte – formarea pietrelor la rinichi. Boala se face simţită atunci când pietrele formate încep să se miște blocând fluxul de urină şi provoacă dureri severe. Însă această boală poate fi tratată cu succes. Iată care sunt cele 10 mituri despre litiaza renală.

Mitul 1: Pietrele la rinichi se formează, în primul rând, din cauza calității necorespunzătoare a apei potabile și a obiceiurilor alimentare nesănătoase.

Acest lucru nu este în totalitate adevărat. Pe lângă o calitate proastă a apei, există un şir de alte probleme. Dar, referitor la apă – influența este demonstrate de statistica. Astfel în Moldova, cele mai multe cazuri înregistrate de litiază renală, sunt în regiunea de sud a ţării unde calitatea apei este foarte proastă. Dacă pacientul, foloseşte apă filtrată pentru gătit, probabilitatea formării pietrelor la rinichi scade.

În același timp, una din principalele cauze ale formării pietrelor la rinichi, sunt schimbările metabolice în corpul uman. Atunci când metabolismul nu funcţionează corect, creşte concentraţia anumitor substanţe în urină şi sporeşte probabilitatea formării pietrelor la rinichi. De asemenea, în grupa de risc intră acele persoane care au careva defecte ale sistemului urogenital (îngustarea cavităţii în care urina se stopează). Atunci când are loc un flux puternic de urină, în aceste locuri sedimentele se acumulează mult mai repede.

O altă cauză a apariţiei pietrelor la rinichi, sunt infecţiile frecvente şi netratate în mod corect. Nemaivorbind de calitatea produselor alimentare, care trebuie să fie sănătoase şi moderate.

Mitul 2: Imobilitatea îndelungată sporeşte riscul apariţiei litiazei renale

Aceasta nu este motivul principal, dar un mod de viaţă activ reduce riscul formării calculilor renali. Este important de înțeles că activitatea fizică trebuie să fie moderată, și totodată este necesar de a compensa, în mod constant, pierderea de lichide.

Mitul 3: Litiaza renală tot timpul apare brusc: colici, sânge în urină, febră.

Unul din primele simptome ale litiazei renale sunt durerile în regiunea lombară. Pentru diagnosticarea precoce a problemei, periodic trebuie de făcut Ultrasonografia organelor sistemului urinar, investigaţia ce permite depistarea calculilor renali.

Mitul 4: Dacă s-a confirmat prezenţa pietrelor la rinichi, acestea trebuie înlăturate neapărat.

Doar medicul poate lua decizia privind tratamentul unui pacient diagnosticat cu litiază renală. O parte din pietre pot fi eliminate în mod natural, doar dacă dimensiunile acestora nu sunt mai mari de 4 mm. Una din metodele eficiente este zdrobirea pietrelor cu ultrasunete. Principiul acestei metode este următorul: ultrasunetele se concentrează pe pietre, ceea ce duce la fragmentarea lor, si ulterior la eliminarea acestor fragmente. Doar în cazul când dimensiunile calculilor renali sunt mari, se recurge la înlăturarea acestora prin metoda chirurgicală, fără a recurge la zdrobire şi tehnici minim invazive.

Mitul 5: Litiaza renală nu este comună pentru copii

Diagnosticarea unui copil cu litiază renală se întâlneşte mai rar decât la adulţi, dar nu este exclus.

Mitul 6: Pentru prevenirea litiazei renale, este necesar de a consuma 2 litri de apă pe zi

Da, în aşa mod urina devine mai puţin concentrată şi astfel scade riscul formării pietrelor.

Mitul 7: Ierburile diuretice sunt dăunătoare în caz de litiază renală

Din contra, ajută. Le prescriem ca tratament adiţional. Aceeași perfuzie de măceș poate contribui la creșterea cantității de urină. Astfel, consumul de ciorbe specific, crește probabilitatea îndepărtării pietrelor mici. Doar consolidând rinichii cu ajutorul perfuziilor diuretice, într-o oarecare măsură scădem nivelul de concentraţie al urinei.

Mitul 8: Pacienţii care au un singur rinichi, sunt mai predispuşi la calculi renali.

Bineînţeles. Totodată, problemele ce apar ulterior din cauza pietrelor sunt mult mai grave. Atunci când persoana are ambii rinichi, în cazul apariţiei pietrelor, rinichiul sănătos preia funcţiile celui afectat. Astfel, lipsa unui rinichi, se cere de la pacient o atenţie deosebită faţă de starea sănătăţii şi periodic să se consulte cu medicul urolog.

Mitul 9: Cel mai des, pietrele se formează în rinichiul drept

Pentru fiecare pacient, evoluţia bolii se manifestă individual.

Mitul 10: La peste jumătate din pacienţii cu pietre la rinichi, după înlăturarea acestora, ele se formează din nou.

Reapariţia pietrelor la rinichi încă nu s-a pus la îndoială. Eliminând pietrele, noi eliminăm problema, dar nu şi cauza apariţiei lor.

Litotriţia – intervenția care elimină calculii renali în 30 de minute

Litiaza renală afectează practic fiecare a 10-a persoană. Din cauza consumului scăzut de lichide, dereglărilor de metabolism în organism are loc formarea calculilor (pietrelor) în rinichi sau uretere. Prezența lor se manifestă prin dureri continue sau periodice, surde sau acute care se manifestă prin colici renale asociate cu grețuri, vomă, urinări frecvente sau inclusiv cu sânge.

În cadrul Spitalului internațional Medpark este disponibil tratamentul calculilor ureterali și renali prin „Litotriție„, cea mai puțină invazivă metodă chirurgicală. Intervenția se efectuează fără incizie, cu acces prin căile urinare inferioare. Se introduce ureteroscopul până la calcul și cu ajutorul undelor generate de aparatul de litotriție are loc fragmentarea și ulterior extragerea fragmentelor de calculi cu pense speciale. Cele mai mici vor fi eliminate ulterior în mod fiziologic.

În funcție de poziția calculilor, structura și dimensiunea lor medicul urolog va alege cea mai potrivită metodă de tratament.

Pentru o programare la medicul urolog, apelează: +373 (22) 40 00 40 (disponibil 24/24).
Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă