Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
https://medpark.md
Găsesc un doctor Fac o programare Găsesc un serviciu

10 septembrie 2013 – Ziua Mondială de prevenire a suicidului

Noutăți
10 sep, 2013

Evenimentul s-a aflat la cea de-a doua ediţie şi a fost dedicat celebrării solidarității între cetățeni pentru cauza comună: prevenirea suicidului în rândul adolescenților și tinerilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, organizaţia non-guvernamentală “AO Altruism” în parteneriat cu Spitalul Internaţional Medpark, a organizat in centrul municipiului Chişinău evenimentul public “La lumina speranței”.

În cadrul evenimentului au fost colectate fonduri pentru deschiderea Centrului Național de Promovare a Valorii Vieții.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat sinuciderea drept aria prioritară pentru promovarea la nivel global a sănătăţii mintale, urmărind maximizarea nivelului de cunoştinţe despre suicid, influenţarea opiniei publice şi elaborarea de strategii de prevenţie adaptate la contextul fiecărei ţări.

În anul 2012, în Republica Moldova au fost înregistrate 517 cazuri de suicid (în 2011 – 502 cazuri). S-a majorat numărul sinuciderilor în rândul copiilor cu vârsta de pâna la 17 ani: de la 17 cazuri în 2011 – la 24 cazuri în 2012.

Lipsa accesului la îngrijiri adecvate – multe persoane cu boli mintale, care-şi pun capăt zilelor, nu contactează serviciile de sănătate sau cele sociale pentru a fi ajutate în momentele de criză – amplifică aşa-zisul fenomen al stigmatizării (dezonorarea, dispreţuirea, condamnarea), sau al atitudinii negative faţă de persoanele cu boli mintale.