Vă rugăm să activați dispozitivul în
modul portret
Fă o programare

Anomalie cardiacă rară, tratată cu succes la Medpark

Cardiologie intervenţională
02 iul., 2018

Echipa de cardiologi intervenționiști Medpark a lansat o serie de intervenții minim invazive pentru patologiile structurale ale inimii, dintre care unele sunt realizate foarte rar sau chiar în premieră pentru țara noastră.

Recent a avut loc o nouă premieră în cadrul Spitalului Internațional “Medpark”, de închidere minim-invazivă a defectului de sept ventricular la o pacientă adultă, care s-a născut cu o anomalie cardică – Tetrada Fallot. Pacienta a fost operată prin metodă deschisă, cu succes, la sfârșitul anilor ’80, în Kiev. Ajunsă la vârsta de 53 de ani, pacienta a observat că dispneea (senzația de lipsă de aer) progresează și s-a diminuat brusc rezistența la efort fizic, ceea ce o limita semnificativ în activitățile cotidiene.

În urma investigațiilor efectuate la Centrul de sănătate a inimii Medpark, s-a stabilit prezența unui defect în peretele inimii, care probabil nu fusese închis complet în timpul intervenției din Kiev. Defectul avea 10 mm și cauza amestecarea sângelui bogat în oxigen cu cel sărac oxigenat din camerele inimii, care, în mod normal, nu ar trebui să comunice. În mod obișnuit, pacienta urma să fie supusă intervenției repetate pe cord deschis, cu riscuri mai înalte și recuperare de lungă durată.

Datorită existenței tehnologiilor moderne, prezenței unei echipe multidisciplinare, alcătuită din cardiologi intervenționaliști, cardiochirurgi, cardiologi, ecografiști și anesteziști-reanimatologi, a fost luată decizia de a închide defectul prin metoda minim-invazivă.

În imaginile de mai jos se observă comunicarea dintre camerele inimii, înainte de intervenție și după plasarea de ocluder al defectului septal.

Astfel, intervenția s-a efectuat fără nicio incizie și durat doar 40 de minute, defectul cardiac fiind închis complet, iar pacienta a plecat acasă a doua zi. Echipa care a făcut posibil acest lucru a fost formată din medicii Hakan Eraslan, Mihai Tașnic, Constantin Cozma, Ala Slobozeanu, Panfil Strîmbopol, Aureliu Batrînac, alături de profesorul Aydin, invitat din Turcia.

La doar o săptămână după operație, integritatea inimii s-a restabilit, iar ecografia repetată a înregistrat reducerea semnificativă a dimensiunilor inimii, simptomele deranjante au dispărut, iar pacienta a primit a doua șansă la un mod de viață activ, fără limitări în activitatea fizică.

În anul 2018, datorită colaborării cu specialiști de renume internațional din Turcia, pe lângă intervențiile de orice complexitate la nivelul arterelor inimii, au fost lansat o serie de intervenții minim-invazive în patologiile structurale ale inimii: defecte vasculare, anevrisme, patologia arterelor renale, carotide și la nivelul membrelor. Intervențiile din cardiologia intervențională se caracterizează prin rapiditate, siguranță, recuperare rapidă, abordare modernă

Aplicație mobilă
FREE - In Google Play
Descarcă